(11.50 hodin)
(pokračuje Julínek)

A i za tuto částku se podařila obrovská úspora především v oblasti léčiv, která byla vygenerována a přesměrována k lidem, kteří mají rakovinu, vážné choroby. A několikrát jsem to dokládal na jasných číslech. (Reakce poslance Škromacha ze sálu.) Jsou to jasné úspory…

Můžu poprosit, pane předsedo, jestli by pan poslanec Škromach přestal mluvit, ono se opravdu špatně hovoří. Považuji to za neslušné. Buďte tak hodný.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Pane poslanče, prosím vás, přestaňte hovořit, ať pan ministr může pokračovat ve svém projevu. (Ministr Julínek: Je to velmi nepříjemné.) Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Čísla a fakta jsou naprosto jasná. Léky, které byly podány za více než 3 mld. vážně nemocným lidem, to jsou doložitelná čísla. Jsou to doložitelná čísla v centrech, kde se tito lidé léčí.

Stabilizační prvek v době, kdy nás čeká finanční krize, která do zdravotnictví dolehne s určitým zpožděním, je taky důležitá věc, protože nikdy nebyla takováhle bilanční situace, která vytváří rezervu pro finanční krizi za okolností, kdy se musela po sociální demokracii řešit vůbec bilance státního rozpočtu, příjmy veřejného zdravotního pojištění, a přesto se nám podařilo…

Pan poslanec Škromach pořád vepředu mluví! (Pobavení v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, prosím vás, pořád nemluvte! Pane ministře, pokračujte.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Já vím, že provokuje, ale ono je to nepříjemné, strašně špatně se hovoří - a já hovořím především k lidem. (Rozruch v levé části sálu.)

My jsme si dělali prognózy, dělali jsme si prognózy finančního vývoje v roce 2009, kdy klesnou příjmy zdravotního pojištění významně, a nebude to vůbec žádná legrace. Rezerva, kterou jsme vytvořili jak z úspory z poplatků, tak v rámci daleko efektivnějšího vynakládání prostředků na úhrady, přestože jsme zajistili plno inovací, vzdělávání lékařů, očkování nové a další, bude stačit opravdu jenom na rok 2009. Při zrušení a narušení systému poplatků významným způsobem dojde ke ztrátě několika miliard a k destabilizaci systému. Pokud nebudou přijaty zákony, které teď leží ve Sněmovně, aspoň ta první porce, dojde k problematice finančních toků a v roce 2010 bude obtížné zajistit bilančně systém a bude obtížné vyhovět lékařům, tak aby oni mohli zase v klidu poskytovat zdravotní péči a mohli poskytovat samozřejmě více zdravotní péče. Protože restrikci umí každý, když je nedostatek peněz, ale neumí každý nastavit rozvojové zdravotnictví, a poplatek 30 korun byl jenom malinkatým příspěvkem v té první fázi zabránění plýtvání. Opravdu si vzpomeňte na situaci, kdy jsem tady dokládal ze statistik a z jasných údajů, že čeští občané vyhodí léčiva za 10 mld. do kanálu. Nám se podařilo velkou část těchto peněz udržet v systému a věnovat je na nemocné lidi. Já myslím, že to každý, kdo je odpovědný a soudný, musí vědět a je schopen to vyhodnotit jednoznačně pozitivně. Kdo chce si hrát politickou hru, kdo chce destruovat za každou cenu, tak ten má samozřejmě motivy jiné.

Poplatky opravdu nejsou to nejdůležitější v reformě zdravotnictví, odehrálo se plno jiných důležitých kroků. Důležitější jsou nové právní normy. Po 40 letech napsat konečně zákon o zdravotní péči nebylo úplně jednoduché. Pokoušeli se o to moji předchůdci, nepodařilo se jim to. Vy máte před sebou velmi kvalitní zákon, který je použitelný, nemá žádný politický náboj a vytváří nové prostředí. Budete mít před sebou zákon o veřejném zdravotním pojištění, které umožní, aby se přestalo v českém zdravotnictví podplácet, ale mohlo se regulérně doplácet na lepší službu při zachování, nebo dokonce rozšíření služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

To jsou fakta, která kdo chce slyšet, tak slyší, ale fakticky to znamená, že to bude pro české zdravotnictví po takovýchto destruktivních zásazích, jako se chystají a jsou napsány v těchto pozměňovacích návrzích, znamenat zhoršení celkové situace především do velmi blízké budoucnosti. A tady se myslí jenom na ten dnešní mocenský boj a nemyslí se vůbec na lidi, kteří jsou opravdu nemocní, vážně nemocní. Je jich málo, je to 250 000 lidí, je to milion lidí, kteří potřebují intenzivně zdravotní péči. Zatím to není pan poslanec Škromach, ale může to být i pan poslanec Škromach. (Potlesk v lavicích ODS.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou se hlásil pan poslanec Rath. S faktickou. (Posl. Rath: Předseda klubu má přednostní právo.) Dobře, ale vy jste chtěl fakticky reagovat, takže máte možnost dvě minuty fakticky reagovat. Pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já se k meritu věci vyjádřím později, teď jenom takovou krátkou poznámku, protože tady zazněla spousta nepravd.

Víte, pane ministře, vy říkáte, že poplatky ušetřily peníze pro léčbu těch skutečně nemocných. Znova vás upozorňuji, že na účtech zdravotních pojišťoven leží asi 35 mld., čili poplatky, byť by vybraly nějakých 5 mld., tak nemohly nikoho zachránit. Trochu příměr, abyste to možná pochopil. Víte, připomínáte mi člověka, který přijde do rodiny a přinese tam kus okoralého chleba.Ta rodina má přitom stůl, který přetéká lahůdkami, a ten člověk, co přinesl ten kousek chleba, tvrdí, že této rodině, jejím členům, zachránil život od smrti hladem. Prostě to je realita. V situaci, kdy máte na bankovních účtech zdravotních pojišťoven stále více a více finančních prostředků, tak tvrdit, že kvůli poplatkům se můžou někteří lidé léčit nákladnými léky, je prostě logický nesmysl. Je to nonsens. Já už jsem vás tady na to jednou upozorňoval, možná několikrát, a vy stále nejste schopen to pochopit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se přihlásil s přednostním právem pan poslanec a předseda poslaneckého klubu Kováčik, poté pan poslanec a předseda Hašek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, přeji hezký dobrý den. Rád bych se ohradil proti nařčení, které ve slovech, tedy v řeči pana ministra Julínka znělo, nařčení z destrukce z pochybných politických pohnutek. Já chci říct, že jestliže je někdo mladý a zdravý a ještě k tomu třeba aspoň trochu bohatý, tak mu samozřejmě nevadí jakékoli poplatky u lékaře, v lékárně, v nemocnici či kdekoli jinde, spojené se zdravotnictvím. Tak je mu dokonce úplně jedno, jak je to se zdravotní pojišťovnou nebo se zdravotním pojištěním nebo se sítí zdravotnických zařízení. Prostě z povahy věci, protože to přímo nepotřebuje a protože nekouká až tak úplně dopředu, tak teď momentálně v tom průzkumu, který se dělá, hlasuje pro poplatky. Jakmile ale stárne a přicházejí různé nemoci, tak už mu najednou ty poplatky logicky začnou vadit.

Já tvrdím, pane ministře, že poplatky jsou proti starším a nemocným lidem, proti chudým lidem nebo nebohatým lidem, proti malým dětem, a v tomto smyslu zcela logicky a bez politických pohnutek nechceme destruovat systém, ale chceme těmto skupinám občanů, především těmto skupinám občanů, ulehčit. A teď je jedno, jestli ten návrh předkládá sociální demokracie, nebo KSČM. Já musím připomenout, že jestli tady byla nějaká "destrukce", tak tady byla destrukce řádného programu řádné schůze právě z důvodů, že KSČM navrhla zařadit tuto problematiku na řádnou schůzi a vládní koalice nebyla ochotna byť i jen diskutovat o tématu snížení či zrušení poplatků.

Deklaruji, že KSČM je připravena navrhnout v řadě variant úplné zrušení všech poplatků pro všechny občany.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP