(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Dovolte mi tedy, abych za sebe shrnul svůj dojem tak, že jsme v průběhu včerejší rozpravy tady slyšeli řadu velmi nepřesných informací a byly tady podány důkazy o tom, že řada poslanců se s textem Lisabonské smlouvy vůbec neseznámila. A skoro mě zarazilo - to bylo pro mě největší překvapení - jak slabá byla znalost textu, o kterém jsme tady jednali, především mezi poslanci Občanské demokratické strany.

A protože budeme hlasovat o návrzích na přerušení jednání, rád bych sdělil poslancům ODS, kteří tady navrhovali úpravu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, že jsem přesvědčen, že úprava, kterou navrhují, je naprosto zbytečná, protože podle textu Lisabonské smlouvy článku 48/6 platí, že v případě využití pasarely do šesti měsíců může jakýkoliv národní parlament podat veto, a tím vlastně zabránit přijetí toho, co bylo v Evropské radě odhlasováno.

Jsem přesvědčen, že Lisabonská smlouva poskytuje dostatečný nástroj pro národní parlamenty, aby se v případě, že byly přesvědčeny, že byla porušena subsidiarita a porušen jejich zájem, mohly ozvat. Proto jsem přesvědčen, že návrh, který předkládáte, je nadbytečný. A myslím si, že to, že ho předkládáte, souvisí s tím, že jste nezvládli studium textu, o kterém jsme tady včera měli jednat. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. A to byl poslední vystupující v rozpravě. Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pana místopředsedy Filipa.

Předám řízení panu místopředsedovi Zaorálkovi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana místopředsedu Filipa, protože ten včera žádal, aby se hlasovalo ještě před ukončením rozpravy.

A protože to tady nemohu přečíst, požádal bych zpravodaje pana poslance Hamáčka, kdyby přečetl návrhy a řekl, jak budou hlasovány, a já pak nechám hlasovat. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji, pane místopředsedo. Snažil jsem se zaznamenat všechny návrhy na přerušení či další návrhy usnesení, tak jak zazněly, ale prosím ty, kteří návrhy předkládali, aby mě kontrolovali.

Navrhuji hlasovat v pořadí, jak byly návrhy předloženy. To znamená první byl návrh pana místopředsedy Sněmovny Filipa, který požadoval přerušit projednávání tohoto tisku do projednání tisku č. 477 v prvním čtení. Je to tak? (Souhlas předkladatele.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid, aby bylo jasné, že je to přesně to, co tady bylo načteno, tak si to kontrolujme. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Druhý návrh přednesl předseda ústavněprávního výboru kolega Benda a následně se k němu přihlásila i kolegyně Dundáčková. Je to návrh na přerušení projednávání tohoto tisku do 17. února 2009.

Třetí návrh přednesl kolega Exner. Je to návrh na přerušení projednávání tohoto tisku do 31. 5. 2009.

Jak jsem řekl, navrhuji o těchto návrzích hlasovat postupně v pořadí tak, jak byly předneseny.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nejsou žádné námitky proti postupu hlasování. Přece jenom se hlásí pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Můj návrh byl přesně specifikován tak, že jsem navrhl přerušení jednání do přijetí definitivních stanovisek ve stanovených výborech, nejpozději však do 31. 5. 2009. Čili to by mohlo skončit daleko dřív, pokud by výbory už přijaly svá stanoviska. Jenom připomenu, že jde o tři výbory - výbor zahraniční, výbor pro evropské záležitosti a ústavněprávní výbor.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zpravodaj to registruje. Budeme tedy hlasovat o jednotlivých návrzích. Ale ještě bych požádal pana zpravodaje, kdybyste vždycky řekl návrh, a já ho nechám hlasovat, ještě jednou. Prosím, přečtěte první návrh na přerušení a budeme hlasovat.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Prvním návrhem je návrh pana místopředsedy Filipa, který navrhuje přerušit projednávání tohoto tisku do projednání prvního čtení sněmovního tisku č. 477.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přerušit projednávání tak, jak navrhuje pan poslanec Filip, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 5. Přihlášeno je 192, pro hlasovalo 35, proti 79. Návrh byl zamítnut. Prosím, pane zpravodaji, další návrh.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Druhým návrhem je návrh pana kolegy Bendy společně s paní kolegyní Dundáčkovou - přerušit projednávání tohoto tisku do 17. února 2009.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 6. Přítomno je 196, pro hlasovalo 115, proti 73. Tento návrh byl přijat.

 

Provedeme kontrolu…

Pan ministr Gandalovič.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP