(11.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šmídovi. Nyní vystoupí pan poslanec Skopal a připraví se pan poslanec Robin Böhnisch jako poslední, prozatím.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrhy za skupinu poslanců zemědělského výboru za sociální demokracii v následujícím znění.

Za prvé. V kapitole 329 Ministerstvo zemědělství se v průřezovém ukazateli výdaje na společnou zemědělskou politiku - programovací období 2007 až 2013 navyšuje položka přímé platby, dofinancování ze státního rozpočtu o miliardu 500 milionů , tj. z 4 miliony tisíců korun na 5,5 milionu tisíců korun.

V kapitole 396 Státní dluh se specifický ukazatel úroky státního dluhu snižují o miliardu 500 tisíc korun ze 49 miliard 286 tisíc 505 tisíc korun na 47 miliard 786 505 korun.

Za druhé. V kapitole 329 Ministerstvo zemědělství se ve specifickém ukazateli podpora agropotravinářského komplexu položka Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond zvyšuje o 500 milionů, tj. z nuly na 500 milionů.

V kapitole 398 Všeobecná pokladní správa se specifický ukazatel stavební spoření snižuje o 500 milionů ze 14 milionů 600 tisíc tisíců korun na 14 milionů 100 tisíc tisíců korun.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Skopalovi. Nyní vystoupí pan poslanec Robin Böhnisch a připraví se pan poslanec Petr Braný.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobrý den. Dovolte i mně přednést dva pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu.

Navrhuji v rámci programu Podpora rozvoje materiálně technické základny regionálního zdravotnictví zařadit novou položku Nemocnice Trutnov, rekonstrukce hlavní budovy, první a třetí nový pavilon, 16 milionů korun. O tuto částku snížit akci číslo 235214 R999.

Druhý pozměňovací návrh je zařadit akci Nemocnice Trutnov, ultrazvuk, 4 miliony korun a snížit částku u akce 235212 R999.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Robinu Böhnischovi. Nyní vystoupí pan poslanec Petr Braný a připraví se paní poslankyně Eva Dundáčková. Pane poslanče Braný, mohu-li vás poprosit, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se též budu snažit, a to dvě rozpočtové změny nebo dva pozměňovací návrhy navrhnout ctěné Sněmovně. Nebudu nijak zdůvodňovat jednotlivé obce, snad jenom obecnou myšlenkou, že jistě většina z vás ví, že Jihočeský kraj je v pobídkách na posledním místě. Byl osmý, teď je čtrnáctý. Takže věřím, že nejenom dobrá příroda, problematika Temelína a Natury, ale že i bude ruka vlády otevřena a bude zájem více investovat do tohoto regionu.

A nyní k pozměňovacím návrhům.

První se týká čističky odpadních vod Velešín. Tato oblast, odkud jsou zdroje vody, má ten problém, že nese největší tíhu z hlediska tržního stanovení cen, a Římov vůbec přes 80 korun vodné stočné, ale i ten Velešín má obdobné problémy, i když trochu nižšího rázu. Já předkládám pozměňovací návrh do státního rozpočtu pro rok 2009, žádám, aby do kapitoly 298 Všeobecná pokladní správa byl zařazen návrh na opravu a rekonstrukci zařízení na čištění odpadních vod ve městě Velešín, okres Český Krumlov, ve výši 10 milionů korun.

Druhý návrh se týká šumavské obce Stachy, kde předkládám pozměňovací návrh do státního rozpočtu na rok 2009. Žádám, aby do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa byl zařazen návrh na rekonstrukci školní budovy v obci Stachy, okres Prachatice, ve výši 7 milionů korun.

Děkuji za pozornost a podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Branému, nyní vystoupí paní poslankyně Eva Dundáčková a jako poslední z dosud přihlášených je přihlášen pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych načetla doplnění údajů k třetímu návrhu, který jsem podávala ve prospěch příjemce Multifest-SW, občanské sdružení. Doplňuji tohoto příjemce o identifikační číslo 27029671. Ostatní položky zůstávají beze změny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Dundáčkové a nyní bude hovořit pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím přednést několik pozměňovacích návrhů, a sice pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu na rok 2009, ke sněmovnímu tisku 612.

V kapitole 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí specifický ukazatel neinvestiční dodávkové transfery se zvyšuje o 2 miliardy korun z částky 7 miliard 930 milionů 136 tisíc korun na částku 9 miliard 930 milionů 136 tisíc korun s výhradou na dotace poskytovatele sociálních služeb. O tuto částku navrhuji snížit v kapitole 307 Ministerstvo obrany položku výdaje na financování programu pořízení a reprodukce majetku.

Odůvodnění je takové, že si myslím, že zajištění poskytování sociálních služeb by mělo mít přednost před vyzbrojováním armády, a domnívám se, že je lépe řešit to tímto způsobem než brát peníze například z důchodového účtu nebo z jiných programů.

Další pozměňovací návrhy si dovolím přednést ke kapitole 335 Ministerstvo zdravotnictví. Zařazují se nové položky.

Za prvé. Doškolovací zařízení IPVZ, Institut postgraduálního vzdělávání lékařů, 100 milionů korun.

Za druhé. Státní zdravotní ústav na prevenci HIV/AIDS 50 milionů korun.

Za třetí. Zdravotní ústavy 50 milionů korun.

O tyto částky navrhuji snížit alternativně ve variantě jedna v kapitole 335 ostatní výdaje na státní správu, ve variantě dvě v kapitole 307 Ministerstvo obrany výdaje na financování programu a reprodukce majetku. O těchto návrzích požaduji hlasovat samostatně, o každém zvlášť.

Krátké zdůvodnění. Institut postgraduálního vzdělávání lékařů nedostal vlastně na vzdělávání lékařů v nastávajícím roce ani korunu a bylo to se zdůvodněním, že vzdělávání lékařů bude nově probíhat na základě grantového schématu, na který je ale příští rok vyčleněno pouhých 100 milionů korun. To znamená, že ta částka, která bude věnována vzdělávání lékařů, bude de facto nižší. A navíc naběhne nejdříve ve druhém čtvrtletí příštího roku. To znamená, že navrhuji toto řešení, aby zejména minimálně po určitou dobu, než naběhne ten nový systém a než se usadí, probíhalo souběžně i vzdělávání lékařů přes IPVZ.

K tomu druhému pozměňovacímu návrhu, Státní zdravotní ústav, HIV/AIDS, pro profesionální diagnostiku, krevní testy a vyšetření.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP