(10.40 hodin)

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, moc se omlouvám za svoji chybu při načtení svého druhého pozměňovacího návrhu. Já jsem totiž zapomněl jmenovat program, ze kterého by se měly uskutečnit drobné finanční akce na okrese Hodonín. Jedná se, a to doplňuji, o program akce financované z rozhodnutí Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď bych požádal Václava Grünera a připraví se Ladislav Mlčák.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi načíst pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu na rok 2009. Do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa programu 298220 zařadit akce ve výši 5,5 milionu korun a zároveň navrhuji snížit vládní rozpočtovou rezervu o tuto částku 5,5 milionu korun. Jedná se o tyto položky:

Město Kaznějov, okres Plzeň-sever, Plzeňský kraj, rekonstrukce místních komunikací ve výši 4 miliony korun.

Odůvodnění tohoto požadavku: Město Kaznějov již třetí volební období provádí rekonstrukci místních komunikací, které jsou ve špatném stavu. Financování je zajišťováno z vlastních zdrojů s výjimkou roku 2006, kdy byla realizována akce za účasti státního rozpočtu. Požadované finanční prostředky pomohou urychlit budování a rekonstrukci zanedbaných místních komunikací.

A položka 2, obec Velečín, okres Plzeň-sever, Plzeňský kraj. Jedná se o obnovu kostela svatého Jana Křtitele Velečín, část Ostrovec, ve výši 1,5 milionu korun.

Zdůvodnění: Kostel svatého Jana Křtitele v osadě Ostrovec je rekonstruován již třetí rok a požadované finanční prostředky umožní dokončení celé obnovy této významné kulturní památky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Nyní paní poslankyně Ivana Levá chtěla také ještě korigovat své vystoupení, tak jí dáme možnost. A pak pan poslanec Ladislav Mlčák.

 

Poslankyně Ivana Levá: Já se omlouvám, jen doplnění. Položka město Hrotovice, výstavba dešťové komunikace, je program 298110. Děkuji, omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď prosím pana poslance Ladislava Mlčáka a připraví se Jan Látka.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Dobrý den pane místopředsedo, vládo, kolegyně a kolegové. Budu stručný. Navrhuji do státního rozpočtu pro příští rok zařadit tyto akce - v podstatě se jedná, a nebudu to velmi zdůvodňovat, o havarijní stavy a podobně.

Za prvé, obec Soběchleby, okres Přerov, IČO 00301965, řešení havarijního stavu střechy budovy střediskové úplné základní školy. Částka 5 064 000 Kč z kapitoly VPS.

Za druhé, město Potštát, okres Přerov, IČO 00301795, výměna oken budovy Základní umělecké školy, nemovité kulturní památky v částce 500 000 Kč z kapitoly VPS.

Za třetí, obec Prosenice, okres Přerov, IČO 00301809, rekonstrukce sportovního areálu - přestavba šaten, budování překážkové dráhy zejména pro sbor dobrovolných hasičů, přilehlé parkoviště, dětský koutek apod., částka 12 000 000 Kč z celkových nákladů 16 mil. Kč, navrhuji z kapitoly VPS.

Za čtvrté, obec Doloplazy, okres Prostějov, IČO 00288195, finanční dotace na pokrytí nákladů k dobudování místních komunikací. Částka 7 000 000 korun z kapitoly VPS.

Poslední, obec Koválovice-Osíčany, okres Prostějov, IČO 00600024, celková rekonstrukce a modernizace havarijního stavu koupaliště a jeho areálu v nákladu 19 754 000 Kč. Částka navrhovaná 17 779 000 Kč z kapitoly VPS.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych ještě dal před panem poslancem Látkou přednost panu poslanci Opálkovi, který by ještě chtěl také doplnit své vystoupení.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych chtěl ještě modifikovat svůj pozměňovací návrh, který jsem předkládal, a to v alternativě číslo 2, kdy a) v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí se zvyšuje částka v druhé alternativě o 1,5 miliardy, a tím postupně i ve variantě b) ve variantách I, II a III také místo 2 miliardy 1,5 miliardy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. A teď pan poslanec Jan Látka, připraví se Petr Bratský.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové, dovoluji si zde také předložit několik pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu na rok 2009. Tyto návrhy jsem si osvojil jako podněty od veřejnosti. Jedná se o kapitolu Všeobecná pokladní správa.

Za prvé je to oprava havarijního stavu budovy Mateřské školy v Pasečnici. Příjemcem je obec Pasečnice v částce 1,5 milionu korun. - Zdůvodnění: Budova je školským zařízením nepřetržitě od roku 1840 a rozpočet této malé obce je velmi nízký.

Za druhé, rekonstrukce Základní školy Hostouň, druhá etapa. Příjemcem je město Hostouň v částce 7 milionů korun. - Zdůvodnění: Rozpočet města nepostačuje pro komplexní realizaci této potřebné rekonstrukce.

Za třetí, oprava obecního úřadu a vestavba dvou podkrovních bytů, příjemce obec Mezholezy u Kdyně, v částce 4 miliony korun. - Zdůvodnění: Tato malá obec se tímto krokem snaží udržet mladé rodiny v obci. Ve svém rozpočtu však k realizaci této akce nemá dostatek finančních prostředků.

Za čtvrté, oprava místních komunikací k propojení obcí Velhartice, Kolínec, Chlístov, Mokrosuky. Příjemcem je městys Kolínec v částce 4,1 milionu korun. - Zdůvodnění: Obec patří se svými 18 částmi rozlohou k největším v Plzeňském kraji, avšak nemá pro tento druh investic dostatek finančních prostředků.

Za páté, výstavba kabin a sociálního zařízení pro fotbalový klub TJ Sedmihoří-Oplotec. Příjemcem je TJ Sedmihoří-Oplotec v částce 1,5 milionu korun. - Zdůvodnění: Tento vesnický klub nemá na tuto velmi potřebnou investici vlastní prostředky.

Za šesté, oprava místních komunikací v obci Milavče. Příjemce obec Milavče v částce 2,5 milionu korun. - Zdůvodnění: Pro obec není reálné zajistit po výstavbě kanalizace opravy místních komunikací z vlastních zdrojů.

Za sedmé, vybudování chodníků a rekonstrukce komunikací v obci Blížejov. Příjemce obec Blížejov v částce 12,5 milionu korun. - Zdůvodnění: V Blížejově vzniklo v posledních letech 136 bytových jednotek a obci na realizaci potřebné a požadované infrastruktury nepostačuje rozpočet.

Za osmé, rekonstrukce objektu bývalé uhelny a kotelny na otevřené venkovní koupaliště s ekologicky přihřívanou vodou a vybudování společného sociálního zázemí koupaliště a školního hřiště v Bělé nad Radbuzou, příjemce město Bělá nad Radbuzou, v částce 17 milionů korun. - Zdůvodnění: Komplexní dokončení této zvláště pro děti a mládež potřebné akce nelze realizovat pouze z rozpočtu města.

Za deváté, rekonstrukce požárního vozu CAS 25, o kterou jsem zde žádal již před dvěma roky, pro sdružení dobrovolných hasičů Domažlice, příjemce město Domažlice, v částce 3 miliony korun. - Sdružení dobrovolných hasičů Domažlice je sdružením velice významným co do rozsahu výjezdů i pokrytí celého okresu.

O uvedené částky bude v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa program 298220 ponížena rozpočtová rezerva. Děkuji za vstřícnost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní poprosím Petra Bratského, připraví se Václav Votava.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, pane předsedající, dámy a pánové, já dopředu uvedu, že v podrobné rozpravě nenačtu žádný pozměňovací návrh. Ale přesto mi nedá, abych nevystoupil alespoň na podporu určitých částí návrhu našeho výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, které hovořily o řešení nezbytných situací alespoň v několika částech, a řekl bych dokonce v tom, co je v názvu výboru spíš vzadu, to znamená kultury, mládeže a tělovýchovy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP