(18.00 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Během našeho předsednictví je zájem udělat a zorganizovat pod českou taktovkou summit EU-Pákistán mimo jiné proto, že případné problémy mezi Pákistánem a Indií budou znamenat odsun jednotek z Paštunistánu, který souvisí s Afghánistánem a může znamenat ohrožení všech vojáků, nejen našich, v Afghánistánu. Nikdo netvrdí, že Afghánistán je bezpečná země, je to naopak a bude to horší. Jakékoliv úvahy o snižování nebo moratoriu na počet vojáků v Afghánistánu jsou naprosto nesmyslné. Vyplývá to z doktrín jak Severoatlantické aliance, tak z analýz ostatních, kteří se o problematiku zajímají.

Naším cílem musí být, abychom mise zabezpečili vlastními prostředky, naším cílem do budoucna musí být, abychom měli v rámci našich jednotek PRT nejen civilní pracovníky, ale případně policii i specializované jednotky. Toto je správná cesta a touto cestou budeme kráčet. Doufám, že s tím souhlasíte.

Můj návrh souvisí s výtkami a s kritikou, kterou částečně pokládám za oprávněnou. Domnívám se, že musíme vést daleko hlubší diskusi, tak jako v minulosti. Není pravda, jak tady říkal pan Jičínský, že jsme povinni mít většinu v této Sněmovně pro tyto mise, nikdy tomu tak nebylo, že by vláda svými koaličními hlasy byla schopna mise prosadit, je to podstatně komplikovanější a musíte si toho být vědomi i vy, že to musí být průřezová podpora. Není možné se schovávat pouze za koaliční lavice, odpovědnost je společná, není jen koaliční - odpovědnost je česká, národní.

Návrh zní následovně: Pokud nepočítám operaci Enduring Freedom, ke které mám speciální návrh, domnívám se, že bychom měli limitovat v této chvíli, a o tom dále jednat, počet příslušníků ISAF do 500 lidí. U Enduring Freedom doporučuji, abychom v následujícím roce ukončili činnost této jednotky a bez další diskuse neprodlužovali misi, to znamená ukončili ji k 31. 12. 2009. Domnívám se, že lze splnit i požadavek na hlubší diskusi v rámci NATO, která se vede. Myslím si, že můžeme k tomu udělat společnou diskusi s naším velvyslancem, případně dalšími pracovníky, kteří jsou v misi NATO v Bruselu. Stejně tak se domnívám, že je splnitelný požadavek na rozšíření našich rekonstrukčních sil, což předpokládá i vyšší podporu těchto civilních sil. Stejně tak se domnívám, a je to v našem zájmu, že bychom měli pracovat na rozšíření té mise, která se jmenuje EUPOL a která znamená rozšíření činnosti našich policistů. Jsou to všechno v celém spektru činnosti nabídky, které umíme a které jsme schopni nabídnout jak v oblasti polní nemocnice, tak v oblasti protichemické obrany, v oblasti výchovy policie i v oblasti better government, to znamená práce v jednotlivých provinciích, u speciálních jednotek, které jsou k tomu speciálně vycvičeny, aby dělaly svou práci v celém rozsahu v jedné misi.

Chtěl bych požádat opozici, aby brala tento můj návrh velmi vážně, protože zatím nikdy nemůžete říci, že bych v tomto smyslu porušil své slovo. To je před podrobnou rozpravou má nabídka, abychom průřezovým způsobem byli schopni tento náš závazek plnit, tuto naši práci vykonávat dobře a nemuseli se za ni stydět.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády Mirku Topolánkovi. V obecné rozpravě se hlásí předseda klubu sociální demokracie Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane místopředsedo, vládo, kolegyně a kolegové, nepřicházím s diskusním příspěvkem v obecné rozpravě, ale přicházím s procedurálním návrhem. S ohledem na čas bych chtěl navrhnout, aby Poslanecká sněmovna hlasovala o možnosti jednat a hlasovat o zákonech také po 19. hodině. Jsem si vědom toho, že se nacházíme ve 44. schůzi Poslanecké sněmovny a že 47. schůze začne nejdříve po jejím skončení, případně po jiném procedurálním postupu. Pokud má někdo námitku k tomuto návrhu, věřím, že předsedající k ní vyzve, aby bylo jasno, jaký režim může být použit po 19. hodině.

Dávám procedurální návrh, aby Sněmovna mohla jednat a hlasovat o zákonech dnes i po 19. hodině.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, víte to stejně dobře jako já, že to mohu nechat odhlasovat a bude to platit pro tuto schůzi. Až zahájíme další schůzi, museli bychom o tom hlasovat znovu. Nic proti tomu nemám, nechám teď o tomto návrhu hlasovat. Beru jako procedurální návrh, že v této 44. schůzi budeme hlasovat i po 19. hodině.

 

Myslím, že je přítomen v sále odpovídající počet poslanců, a procedurální návrh nechám teď odhlasovat. Kdo souhlasí, abychom hlasovali po 19. hodině? Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 101 z přítomných 196 pro 186, proti nikdo. Návrh byl přijat. Je odsouhlaseno, že můžeme případně hlasovat po 19. hodině.

 

V obecné rozpravě vystoupí předseda zahraničního výboru pan poslanec Hamáček. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Nehlásím se do rozpravy, ale rovněž s procedurálním návrhem. Navrhuji, abychom projednávání tohoto bodu po skončení obecné rozpravy přerušili do projednání tisků 504 ve třetím čtení na 47. schůzi Sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Je to podmíněný procedurální návrh. Nechám o něm hlasovat bez rozpravy. Kdo souhlasí s přerušením této schůze a se zahájením 47. schůze až po skončení obecné rozpravy? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 102 z přítomných 194 pro 74, proti 84. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Písemnou přihlášku nemám, nikoho přihlášeného nevidím, obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Nemám žádnou písemnou přihlášku, ale vyzvu zpravodaje, aby v podrobné rozpravě zopakoval návrh nebo odkázal na písemné vyhotovení usnesení. Slovo má zpravodaj k tisku 641 pan poslanec Jan Vidím. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl návrh, který je obsažen v oponentní zprávě menšiny výboru pro obranu ze dne 10. prosince 2008 ve sněmovním tisku 641/Z. Tento text jsem přednášel v úvodním slovu zpravodaje. Domnívám se, že není nezbytné, abych jej četl celý znovu.

Jde o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s vysláním sil a prostředků Ministerstva obrany do jednotlivých operací tak, jak jsem přednesl ve zpravodajské zprávě na úvod projednávání tohoto bodu. Pokud kdokoliv z poslanců bude trvat na přečtení, jsem připraven to učinit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Není potřeba, pane zpravodaji, tisk je předložen a odkaz na něj v podrobné rozpravě postačil podle zákona o jednacím řádu. Pokud by někdo měl výhradu proti postupu předsedajícího, kterým jsem odsouhlasil návrh zpravodaje, nechť se přihlásí. Nevidím nikoho.

Do podrobné rozpravy se přihlásila ministryně obrany Vlasta Parkanová. Paní ministryně, máte slovo v podrobné rozpravě. - Paní ministryně nechce vystoupit v rozpravě, ale se závěrečným slovem po podrobné rozpravě. Do podrobné rozpravy nemám přihlášku. Máte závěrečné slovo, paní ministryně. Skončil jsem podrobnou rozpravu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP