(18.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Jestli jste se opět mýlili a dneska přicházíte s nějakým jiným řešením, kdo nám dá záruku, že za rok nepřijdete a neřeknete: no my jsme se zase spletli, tak přicházíme s nějakým jiným návrhem? Já myslím, že to je naprosto nekompetentní výkon vládní odpovědnosti a nemůžete očekávat, že opozice bude něco takového, jako je nekompetentní vládní daňová politika, podporovat, a že dokonce opozice bude hlasovat pro vaše příštipkaření v oblasti daňové legislativy, které nám tady v poslední době předvádíte.

Vaše starost je jediná: snížit daně pro lidi s nejvyššími příjmy. Vaše klientela se dá charakterizovat jako lidé, kteří berou 100 tis. hrubého měsíčně a více, na těch vám skutečně záleží a pro tyto lidi jste na dobu finanční krize připravili skutečně velmi luxusní daňové podmínky. To se vám povedlo. Myslím si, že tito lidé vám poděkují a nepochybně vás také volili v krajských a senátních volbách a podle toho jste také, kolegové z ODS, z KDU a ze Strany zelených v krajských a senátních volbách dopadli. Tato vaše klientela vás podržela, dostali jste její hlasy! (Potlesk poslanců ČSSD.) Gratuluji, skutečně vynikající výsledek. Tak nám prosím vás tady nenamlouvejte, že vám záleží na lidech se středními a nízkými příjmy. Kdyby vám na nich záleželo, tak jste jim nezvedali zdanění, nechali jste pro ně sazbu 12 a 19 %, nedělali jste ty vaše experimenty a nezvedali jste pro ně sníženou sazbu DPH z 5 na 9 %. Kdyby vám na nich záleželo, tak byste nepředložili takovouto novelu zákona o dani z příjmu, ale předložili byste takový návrh, který by posílil daňovou progresi tak, aby na tom vydělaly nízko- a středněpříjmové skupiny.

Já si myslím, že je skutečně trapné, jestliže zde titíž představitelé vlády, kteří nás 15. srpna 2007 přesvědčovali, že není nic lepšího a dokonalejšího než jimi předkládaná takzvaná reforma veřejných rozpočtů, včetně úpravy daně z příjmů, která platí a bude platit příští rok, pokud tato novela neprojde, titíž lidé nám tady mentorují a kážou, jak se máme zachovat a že máme podporovat novelu zákona o daních z příjmů. To mi připadá skutečně jako absurdní divadlo, které nám tady předvádí zejména pan ministr financí, a předvedl nám ho také v posledním vystoupení.

Já myslím, že by se měl omluvit za to, že ta novela nevyšla, a požádat pokorně Poslaneckou sněmovnu o podporu této novely a možná také do budoucna garantovat, že už se něco takového nebude opakovat. Ale já jsem v jeho vystoupení nic takového neslyšel. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za vystoupení v rozpravě ve třetím čtení. Má někdo ještě zájem vystoupit v rozpravě ve třetím čtení? Není tomu tak, rozpravu končím.

Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Ano, závěrečné slovo ministra financí Miroslava Kalouska. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Nebojte se, nebudu reagovat na to, co tady padlo, byť by se o tom dalo mluvit hodiny, ale to je právě důvod, proč o tom diskutovat nemohu, protože ten čas nemáme. Já si myslím, že každý občan si to spočítá ve své peněžence po Novém roce, ať už toto hlasování dopadne jakkoliv. Peněženka je nejlepší odpovědí.

Jenom jednu věc jsem chtěl dodat, o tu snad polemika nebude. Je-li tady obav, že budou ohroženy systémy jak nemocenského pojištění, tak aktivní politiky zaměstnanosti, tak tyto systémy nejsou v žádném případě uzavřeny. To jsou příjmy státního rozpočtu zvlášť a výdaje státního rozpočtu zvlášť a ty peníze nemají mašličky. Jednak nemáme důvod si myslet, že by se tam prostředků nedostávalo, ale i kdyby ano, i kdyby vypukla španělská chřipka a prostředků se tam skutečně nedostávalo, tak je státní rozpočet povinen vyplatit tyto mandatorní výdaje bez ohledu na to, kolik byly skutečné příjmy z nemocenského pojištění. Ten systém sám o sobě - nebo důchodové dávky - ohrožen není, protože to není uzavřený systém sám o sobě, protože je to součást státního rozpočtu.

Tím jsem chtěl rozptýlit některé obavy, které jsem zaslechl v diskusi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí Miroslavu Kalouskovi za závěrečné slovo.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. O totéž žádám pana ministra financí, aby se vyjadřoval k pozměňovacím návrhům. Pane zpravodaji, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem procedury. Nejprve navrhuji, abychom hlasovali legislativně technické úpravy, které byly předneseny v rámci třetího čtení, a to jako celek.

Dále navrhuji, abychom hlasovali návrhy v následujícím pořadí: Nejprve návrh A, poté B1, potom společně C1, C2, C3, potom společně D1 až D7, potom společně E1, E2, potom společně F1, F2, potom G1, popř. G2, potom J1 a potom I1 až I4 a potom K1. Posléze zákon jako celek. Čili z hlediska zkrácení procedury si dovoluji navrhnout, abychom jednotlivé návrhy hlasovali společně. Samozřejmě, pokud bude požadavek na oddělené hlasování jednotlivých položek, tak jsem připraven to respektovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. K postupu hlasování pan ministr financí, poté pan poslanec Tomáš Kvapil. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já se chci ujistit u pana zpravodaje, jestli chce C1 až C3 hlasovat najednou. (Ano.) V takovém případě prosím o oddělené hlasování. To si skoro myslím, že je nezbytné, aby se hlasovalo odděleně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, pan zpravodaj akceptuje oddělené hlasování podle návrhu pana ministra Kalouska. Pan kolega Kvapil chtěl pravděpodobně totéž, takže vzdává svou přihlášku. Někdo další? Nikdo další.

Já vás odhlásím nejdřív před hlasováním. Požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. A pro jistotu, aby všichni mohli dorazit do sněmovny, první hlasování udělám nekontroverzní o postupu hlasování.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 42. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem postupu hlasování tak, jak ho navrhl zpravodaj. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 42 z přítomných 167 pro 165, proti nikdo. Návrh postupu hlasování zákona o daních z příjmů byl schválen.

 

Pane zpravodaji, prosím, první návrh.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. V souladu s touto procedurou nejprve navrhuji, abychom hlasovali o přednesených legislativně technických úpravách. Stanovisko kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr? (Kladné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 43. Ptám se, kdo je pro legislativně technické úpravy. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 43 z přítomných 169 pro 166, proti nikdo. Legislativně technické byly schváleny. Další návrh.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: A nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu obsaženém v usnesení rozpočtového výboru pod písmenem A. Stanovisko kladné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 44 a ptám se, kdo je pro usnesení rozpočtového výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 44 z přítomných 169 pro 80, proti 75. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní budeme hlasovat o návrhu pod písmenem B1. Stanovisko kladné. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 45 při rozdílných stanoviscích. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 45 z přítomných 169 pro 80, proti 78. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Nyní budeme hlasovat o návrhu C1. Stanovisko negativní. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 46. Ptám se, kdo je pro, když je dvakrát nesouhlas s pozměňovacím návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 46 z přítomných 168 pro 49, proti 96. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP