(17.50 hodin)
(pokračuje Opálka)

A já si myslím, že je třeba, aby veřejnost věděla, že to, co se připravuje, je v podstatě příprava snižování dostatku peněz ve veřejných financích, a ať se to komu líbí, nebo nelíbí, není to solidární proces. Bylo zde zdůrazněno: každý na tom vydělá. Samozřejmě, že ti méněpříjmoví málo, ti vícepříjmoví hodně a při zavedení stropu je to pro vícepříjmové skupiny další úleva. To je proces, který nemůže klub KSČM podpořit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Michal Doktor. Jinou přihlášku zatím nemám. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte několik drobných zmínek k věci, kterou máme k hlasování před sebou. Já s pokorou přijmu rozhodnutí Poslanecké sněmovny, zejména kolegů členů KDU-ČSL, o mém návrhu týkajícím se snížení daně z příjmů právnických osob. Mám sám za sebe za to, že je to jeden z impulsů, který kdyby byl zřetelně dán naším hlasováním, probudí velký zájem zahraničních investorů, české daňové prostředí by se stalo více předvídatelné a kapitál dnes sídlící v zahraničí by hledal Českou republiku jako svůj budoucí domicil. Je to věc osobního názoru, patrně i rozdílných názorů mezi námi a vaše rozhodnutí přijmu, jak už jsem uvedl, s pokorou.

Výtku pana ministra financí týkající se zrušení srážkové daně z dividend, k té uvedu pouze fakt, že to je praxe obvyklá v některých evropských zemích majících velmi konzervativní daňové systémy. Připouštím, že v České republice by tohle byla novinka, nicméně ve smyslu probouzení, probouzení vůle investovat právě v období obecné ekonomické nepohody, je to titul velmi vítaný.

Dovolte jednu zmínku týkající se kritiky pana poslance Opálky, který snad spatřuje kombinaci sníženého sociálního pojištění a stropů sociálního pojištění jako nabídku výhradně vysokopříjmovým skupinám a směřující snad ve svých účincích právě a jenom k nim.

Pane poslanče Opálko, jakkoli si vás vážím jako erudovaného odborníka a většinou se zájmem naslouchám vašim vystoupením, musím říci, že alespoň v tomhle drobném detailu se v tuto chvíli velmi mýlíte - doufám, že chápete, že k vám hovořím skrze předsedajícího. Vy přece velmi dobře víte, že právě na hranici zastropování, to znamená u příjmových skupin zhruba se stotisícovým příjmem měsíčně, ten efekt slevy, kterou prosazuje vláda, končí a dále nenastává. Jinými slovy, kombinace stropů a sníženého odvodu dále neexistuje a právě proto je tato metoda daleko nejzajímavější pro ty střední a nižší příjmové skupiny. I ve smyslu té proporce, té absolutní korunové úspory toho, co napříště občané nemají zaplatit na daních, je také pro ty příjmové skupiny v těch nejnižších pásmech daleko nejzajímavější.

Já většinou ve svých vystoupeních bývám příkrý, dělím asi svá vystoupení daleko více na sdělení k pravici a k levici. V tomto ohledu se daleko spíše a s velkou pokorou a žádostí obracím na každého z vás. Každý z nás má právo a také povinnost hlasovat sám za sebe a každý máme možnost hlasovat a přemýšlet, především přemýšlet, o věcech, které máme před sebou. My před sebou máme důležitou a velmi zajímavou možnost snížit daně pro všechny příjmové skupiny a já považuji nabídku a možnost snížit daně příjmovým skupinám majícím např. 20 000 měsíčně, ale i 15 000, o 300 korun, 225 korun, ale i 150 korun měsíčně, za velmi, velmi zajímavou a nepominutelnou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. S faktickou poznámkou pan Miroslav Opálka, potom s přednostním právem zpravodaj, poté pan poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, já bych jenom fakticky doplnil. Ano, rozšiřuje se to rozpětí příjmových skupin, ale pořád to mezi ty vysokopříjmové skupiny bude zasahovat daleko více než do těch nízkopříjmových. Navíc si uvědomme, že cena pracovní síly v České republice i při tom křiku, který je, že odvody jsou vysoké na rozdíl od zemí Evropské patnáctky, je stále 30 až 70 % celkových nákladů včetně odvodů oproti tomu srovnání. Čili já si myslím, že ten krok není ani tak potřeba, možná to bylo vyřešeno těmi stropy. Vydělají na tom zaměstnavatelé, kteří při zvyšování mzdy budou vlastně kalkulovat, že část mzdy naroste už z toho sníženého odvodu od zaměstnanců, a vlastně uspoří zaměstnavatelé. Tak kdo na tom vydělá? Ty nízkopříjmové skupiny, nebo někdo jiný?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Nyní pan zpravodaj Bohuslav Sobotka, poté… Pokud dá pan zpravodaj přednost, tak své vystoupení má Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že tady jde zase o velký podvod. To, co říká pan ministr financí, není prostě pravda. Tady se nesnižují daně, tady se snižuje pojištění, a to docela zajímavým způsobem. Ten problém je, že tady už neodpovídá vládní strana a vládní poslanci. Ono je to hezké, snížit daně, ale zapomíná se říct to B, které veřejné výdaje a které veřejné služby budou omezeny, kde ušetříte na výdajích těch 15, 20, možná 30 mld., které nevyberete na pojištění, a říkáte, že na tom ušetří lidé s nižšími a středními příjmy. Možná že pro ty středně- a nízkopříjmové lidi to bude hodně drahé ušetření, protože budou muset zaplatit služby, které do teď mají z veřejných rozpočtů.

Takže, vážené dámy a pánové z vládní koalice, nemažte med kolem huby lidem. Já myslím, že oni velmi dobře vědí, o co jde. Zase na tom vydělají jenom ti nejbohatší, s nejvyššími příjmy. A to je přece váš dlouhodobý záměr. A podívejte se, kam to vede třeba v Řecku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Škromachovi. Slova se ujme pan zpravodaj ještě stále v rozpravě. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, už to vypadalo, že rozprava nebude. On se do toho pan ministr trošku obul a myslím si, že to docela dorazil svým vystoupením pan poslanec Doktor. Mám pocit, že vládní koalice skutečně na přijetí tohoto návrhu zákona nespěchá. Já jsem očekával, že je třetí čtení a že budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, protože nám bylo neustále zdůrazňováno, jak je pozdě, jak se blíží konec roku a jak je nesmírně důležité, abychom tu novelu zákona projednali co nejdříve. No tak už máme 10. prosince, za týden je 17. prosince, tak možná ani nebude vadit vládní koalici, když si teď ještě chvíli podiskutujeme a 17. prosince se k tomuto návrhu vrátíme. Budete mít potom ještě 13 dní do konce roku, to je určitě dobrá lhůta na schválení této novely zákona o dani z příjmů.

Chtěl bych za prvé konstatovat, že to nebyla sociální demokracie, kdo v tuto chvíli rozpoutal polemiku nad tímto návrhem zákona, nicméně některá tvrzení, která tady zazněla, skutečně zaslouží minimálně ohrazení a možná jednu dvě stručné poznámky.

Za prvé. Pan ministr financí tady už dnes přiznal během dnešního jednání o státním rozpočtu, že se několikrát během svého života zmýlil. Nejčastěji se mýlil podle svých slov pravděpodobně v době, kdy byl součástí koalice se sociální demokracií a Unií svobody a schvaloval daňové zákony a rozpočtové zákony v tomto volebním období. Chtěl bych také připomenout, že pan ministr financí se mýlil, když neprošlo první čtení návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok a když nám tady tvrdil, že se nic neděje a že máme pokračovat dalším projednáváním návrhu zákona o státním rozpočtu. Druhý den se ukázalo, že to není pravda, a tentýž pan ministr hlasoval pro opakované hlasování o prvním čtení návrhu zákona o státním rozpočtu. To se tehdy také pan ministr mýlil a to je omyl docela blízkého data.

Chtěl bych také konstatovat, že se pan ministr financí mýlil společně s panem premiérem 15. srpna roku 2007, když nám tvrdil, že ta stávající právní úprava je to nejlepší, co můžeme očekávat. Chtěl bych jasně připomenout, že ten právní stav, který platí, je dílem pana ministra financí Kalouska a pana premiéra Topolánka a poslanců vládní koalice. Tak to prostě je. Ty daňové sazby, které vzrostou v příštím roce, navrhla tato vláda a prosadila tato vláda proti vůli poslanců sociální demokracie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP