(17.30 hodin)
(pokračuje Levá)

Kdyby pan ministr do zákona dal, že necháme lidem 800 korun na to, aby mohli zaplatit, když jim přijde někdo vytřít podlahu, umýt okna atd., ale 1200 korun jim dá na služby, které bude čerpat, a my ty služby zajistíme pro lidi, tak já bych byla nejspokojenější člověk, protože bych věděla, že ten starý člověk má denně teplé jídlo a zároveň žije v dobré hygieně, při udržování všech základních parametrů. Pak ten člověk může mluvit o důstojném stáří. Ale když jsme jim nic takového zatím nenabídli, podnikatele nepřesvědčili, že v této oblasti je dobré podnikat, že je potřeba postavit body, kam mohou být ti lidé svezeni, tak je velice jednoduché říci - vy nečerpáte, my vám ty peníze vezmeme. To nepovažuji za správný přístup.

Byla bych moc ráda, aby zákon prošel do druhého čtení, ve druhém čtení abychom diskutovali. Sama dávám návrh na prodloužení lhůty na projednání ve výboru o 20 dnů. Prosím o pochopení. Byla bych moc ráda, kdyby tento zákon byl uvítán jako zákon, který pomůže, nikoli že zhorší situaci lidí, kterých se dotýká. To je vše. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Ivaně Levé. Nyní vystoupí pan poslanec Tomáš Kvapil, připraví se pan poslanec David Kafka.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte, abych také několika slovy se vyjádřil ke sněmovnímu tisku 659, k novele zákona o sociálních službách.

Zákon o sociálních službách platí dva roky. Jistě každý z nás se v rámci výkonu mandátu poslance setkal s nemalými problémy, které v této oblasti jsou. Poskytovatelé služeb obtížně shánějí prostředky na to, aby mohli, řekl bych, bezpečně fungovat atd. Zákon z roku 2006 zavedl nový systém financování těchto služeb. Příspěvek jde za tím, kdo potřebuje tuto péči, ten ji následně dává tomu poskytovateli. Aspoň taková byla logika a smysl zákona. Nicméně ta skutečnost není tak úplně taková, jak jsme očekávali. Pouhá ani ne polovina, dokonce ani ne čtvrtina příspěvku na péči, alespoň v prvním stupni závislosti, u terénních služeb se poskytovatelům nedostává. Já mám údaj od Charity Starý Knín, kde průměrný výběr příspěvku v prvním stupni závislosti u terénních služeb je 316 korun ze dvou tisíc, což je samozřejmě velmi málo. Je nutné s tím něco dělat, protože dofinancovat služby samozřejmě z pohledu státního rozpočtu je velký problém.

Víte, že všechny nás oslovila Národní rada zdravotně postižených, která žádá, aby ve státním rozpočtu na tyto služby poskytovatelům byla navýšena dotace o další dvě miliardy proti vládnímu návrhu. Na to samozřejmě státní rozpočet jen obtížně bude hledat nějaké řešení. Proto bych chtěl říci, že tento návrh novely, který pan ministr a vláda předkládají, velice vítám. Myslím, že trend snížit příspěvek v prvním stupni závislosti je správný. Můžeme samozřejmě diskutovat o tom, zda to má být 800 korun, tisíc, nebo dokonce zda máme být odvážní a jít ještě pod těch 800 korun. Ale to bude věc druhého čtení projednávání ve výboru. Pan ministr přislíbil prostor pro to, abychom mohli o věci jednat a rozhodnout se pokud možno správně. Také velice vítám, že už v samotném řízení o zkoumání nároku na příspěvek bude pro jeho poskytnutí podmínkou, aby žadatel už předložil návrh smlouvy s poskytovatelem služby, případně souhlas nebo potvrzení rodinného příslušníka, který mu bude potřebné služby zajišťovat. Považuji to opět za krok dopředu.

Jsem připraven o tomto návrhu v rámci projednávání ve výboru, o konkrétních dalších návrzích diskutovat a podporuji jeho propuštění do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tomáši Kvapilovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec David Kafka. Připraví se pan poslanec Jiří Petrů.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Máme před sebou sněmovní tisk 659. Celkově lze říci, že ministerstvo práce zpracovalo SWOT analýzu za 1,5 roku fungování zákona a zpracovalo novelu, která řeší v praxi nalezené problémy.

Prvním z nich je příspěvek na péči a jeho efektivita, která je dlouhodobě nízká, a celkově se vrací do sociálního systému jen něco kolem 20 % vyplacených peněz. Největší problémy jsou ve službách ambulantních a terénních. Příjemci těchto peněz je často nesprávně chápou jako kompenzaci za zhoršený zdravotní stav nebo sníženou soběstačnost a sociální služby si za ně nekupují.

V zákoně zatím není obsažena úprava, která by umožňovala třeba jenom částečně formu věcného plnění příspěvku na péči, ačkoliv by mnozí poskytovatelé takovou alternativu velmi uvítali. Myslím si, že ve druhém čtení a při projednávání ve výboru je vhodná příležitost ji do návrhu vlády doplnit.

Správně se navrhují kontrolní návštěvy u příjemců příspěvku na péči, ale není příliš zřetelné, jak se výsledek projeví, jsou-li zjištěny nedostatky.

Velká pozornost je věnována opatřením, která omezují pohyb. Jsou však administrativně mimořádně složitá a podrobná. Obávám se, že tak náročná evidence výrazně sníží jejich efektivitu.

Změny v plánování a financování sociálních služeb a v inspekci se klientů budou týkat jen nepřímo, ale reflektují politiku velké otevřenosti a veřejné kontroly sociálních služeb. Navrhované úpravy v oblasti kvalifikace a kvalifikovanosti pracovníků jsou snad již konečné a budou plně vyhovovat požadavkům praxe.

Pro mě překvapivá jsou přechodná ustanovení konzervující centralizaci přerozdělování prostředků na sociální služby až do konce roku 2011. Jde o krok, který je zcela proti v Evropě uznávanému principu subsidiarity. Myslím, že i tento bod novely bude třeba podrobit rozsáhlé diskusi ve výboru.

V každém případě jde o novelu, která by měla postoupit do druhého čtení. Přináší poměrně dobré změny právě ve velmi náročné oblasti sociálních služeb.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Davidu Kafkovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Jiří Petrů, připraví se prozatím poslední z písemně přihlášených a tím je Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Jiří Petrů: Já budu, pane místopředsedo, velmi stručný. Kolegyně, kolegové, odkazuji na svou zpravodajskou zprávu i konstatování, že s částí novely lze vyjádřit podporu, navrhuji však vzhledem ke snížení příspěvků na péči v prvním stupni ze stávajících dvou tisíc korun na osm set korun měsíčně vrátit tento vládní návrh k dopracování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní bude hovořit pan poslanec Zdeněk Škromach.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP