(18.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Po dohodě s předsedy poslaneckých klubů, aniž jsme museli svolávat politické grémium, budeme pokračovat do 19 hodin běžným pořadem schůze, to znamená blokem prvních čtení. Pokud jde o to, jakým způsobem se s tím vypořádáme, po 19. hodině bych 44. schůzi přerušil až do úterý 9. prosince 2008 a bude pokračovat po skončení 46. schůze Poslanecké sněmovny, vzhledem k tomu, že třetí čtení, která by byla k projednávání, nemají lhůty a je potřeba zpracovat pozměňovací návrhy z druhého čtení. Tolik informace po dohodě s předsedy poslaneckých klubů.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pokračujeme bodem

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani
z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 605/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Jsme v prvém čtení. Vláda navrhla projednávání podle § 90 odst. 2, ale byl mi doručen dokument, ve kterém je podepsáno více než 50 poslanců, existuje tedy veto poslanců klubu ČSSD na zrychlené projednávání. Budeme tedy postupovat podle § 90 v běžném projednávání.

Než se ujme slova pan ministr financí, který návrh zákona z pověření vlády uvede, požádám pana zpravodaje pro prvé čtení Michala Doktora, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

Nyní má slovo ministr financí České republiky Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, mám nepříjemný pocit, že už jsem se vám dneska musel okoukat, omlouvám se za to, ale ty body tak prostě po sobě jdou.

Dovolím si v prvním čtení předložit ryze technickou euronovelu zákona o dani z přidané hodnoty, nemění nijak konstrukce ani parametry této daně. Je to čistá transpozice směrnice Rady 2007/74 a obsahem této novely jsou finanční limity a množstevní omezení pro osvobození od daně při dovozu zboží neobchodní povahy, který uskutečňují fyzické osoby, které cestují do třetích zemí. Množstevní omezení se vztahuje na dovoz alkoholu, alkoholických nápojů, tabákových výrobků a pohonných hmot.

Touto směrnicí jsou všechny země Evropské unie vázány s účinností od 1. prosince 2008. Domnívám se, že to už bylo. Respektuji samozřejmě postoj nesmiřitelné opozice, která vetuje zrychlené projednávání, nicméně velmi si dovolím požádat o shovívavost a o zkrácení lhůty na maximální možnou míru. Děkuji za pozornost. (V sále je hlučno.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru financí Miroslavu Kalouskovi a požádám zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Michala Doktora, aby se ujal své zpravodajské zprávy. A ještě než se ujme slova, požádám Sněmovnu o klid. Pokud máte jiné předměty svého jednání, přesuňte debaty do předsálí, ať můžeme v klidu projednat bod č. 9.

Pane zpravodaji, ujměte se slova.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já svou roli zpravodaje Poslanecké sněmovny k tomuto sněmovnímu tisku naplním potud, že před vámi osvědčím apel pana ministra financí, že základním důvodem pro projednávání předmětné věci je kolize českého právního prostředí s právním rámcem Evropských společenství. Účinky navržené novely zákona, resp. změny dvou zákonů, a tím je zákon o dani z přidané hodnoty, tak jak je uvedeno na displeji zde v sále, ale v druhé části také daně spotřební, jsou vedeny pouze k tomu, aby byla tato kolize vyřešena.

Zákon v textu, který máte před sebou, pamatuje na maximální možnou efektivitu projednávání, a proto také uvádí navrženou účinnost k 1. prosinci 2008. Považuji tedy jako zpravodaj tuto část zákona za překonanou, minimálně tím, jaké je dnes datum, ale za druhé i tím, že bylo vzneseno veto proti zrychlenému projednávání. Já jako zpravodaj považuji za svou povinnost předložit rozpočtovému výboru úpravu, korekci této účinnosti s ohledem na to, jaká bude zvolena lhůta, kterou, doufám, zástupci sociální demokracie přednesou v provedené rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za zpravodajskou zprávu v prvém čtení. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do obecné rozpravy nemám zatím žádnou písemnou přihlášku a ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím. Takže v obecné rozpravě vystoupí ještě pan zpravodaj jako poslanec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Pokusím se nějak vyřešit, alespoň verbální cestou, stav, v němž se nalézáme. Na jednu stranu poslanci sociální demokracie vznesli veto proti zrychlenému projednávání, při komunikaci v místě, ve kterém sedí pan předseda rozpočtového výboru, zazněl návrh vázající na režim projednávání i s jinými věcmi, které máme před sebou, a tam bude sociální demokracie požadovat lhůtu pětidenní. Ale nikdo z členů sociální demokracie takto nečiní a nikdo ji nenavrhuje. To není jenom nesmiřitelná opozice, to jsou atributy jiného chování.

Ale mně nezbývá nic jiného, než abych vyplnil roli zpravodaje potud, že za někoho, kdo zvažoval svůj návrh, tedy já tento návrh si osvojím a navrhuji zkrátit lhůtu na lhůtu pěti dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To, pane zpravodaji, samozřejmě můžete, pokud je k tomu souhlas vlády, resp. ministra financí. Ten říká, že ano. O tom bychom pak museli hlasovat.

Pokud tedy se nikdo dál nehlásí do obecné rozpravy, nikoho takového nevidím, tak obecnou rozpravu skončím.

Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře, pane zpravodaji? Není zájem o závěrečné slovo. Budeme tedy rozhodovat o návrhu vzešlém z rozpravy. Vzhledem k tomu, že nezazněl ani návrh na vrácení, ani na zamítnutí, tak než se ti, které jsem požádal, aby odešli ze sálu se svými jinými povinnostmi, vrátí na svá místa, tak vás odhlásím, požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami a budeme se zabývat návrhem na přikázání a potom návrhem na zkrácení lhůty k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Nemá.

 

Budeme tedy rozhodovat v hlasování pořadové číslo 21, které jsem právě zahájil, o přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 21 z přítomných 130 pro 127, proti 1. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP