(18.00 hodin)

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji. Dovolte mi s odkazem na mé vystoupení jako zpravodaje navrhnout změnu účinnosti zákona. Navrhuji tedy, aby v části páté tisku 542 čl. 7 byla změněna formulace takto: Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. dubna 2009.

Novela zákona nemá přímou souvislost s počátkem kalendářního roku a změnou účinnosti nedochází ke komplikacím v aplikaci tohoto zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vladislavu Vilímcovi za jeho vystoupení. Konstatuji, že nemám žádnou přihlášku do podrobné rozpravy. Má někdo zájem v podrobné rozpravě se vyjádřit? Není tomu tak, i podrobnou rozpravu končím. A také, protože není o čem hlasovat, končím druhé čtení tisku 542. Končím také bod č. 7.

 

Budeme se zabývat posledním bodem bloku druhých čtení bodem č. 8. Tím je

 

8.
Vládní návrh zákona o zrušení Zajišťovacího fondu družstevních záložen
/sněmovní tisk 484/ - druhé čtení

 

Než z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Požádám zpravodaje rozpočtového výboru Josefa Smýkala, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Nyní žádám pana ministra financí, aby se ujal svého úvodního slova ve druhém čtení. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za pozornost. Já si dovolím pouze připomenout, že tato instituce splnila svůj historický účel, protože v roce 2006 došlo k integraci dohledu a došlo i k integraci fondu, který pojišťuje vklady ať už klientů, bank či kampeliček, tedy fondu, který zajišťuje všechny retailové vklady. Zajišťovací fond družstevních záložen vypořádává pouze problémy do tohoto data, tedy pojištěné vklady a výplaty z konkurzů zkrachovalých kampeliček. Vzhledem k tomu, že předpokládám, že nejpozději do konce příštího roku budou všechny závazky této instituce vypořádány, navrhuji jménem vlády její zrušení jako instituce přežité a již nepotřebné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní konstatuji, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 484/1. Žádám zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Josefa Smýkala, aby se ujal slova. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, budu stručný. Tak, jak jste uvedl, rozpočtový výbor projednal předložený materiál a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s předloženým návrhem. Pokládám však jako zpravodaj zapotřebné uvést, že jsme rovněž postoupili do druhého čtení návrh zákona, kterým se mění zákon o spotřebních a úvěrních družstvech. Chci jenom upozornit na to, že svým způsobem ten návrh poslanců Rafaje a dalších je v kolizi. Přesto jsem přednesl usnesení rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Petra Wolfa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Pane předsedající, dámy a pánové. Dovolte mi předložit procedurální návrh k vládnímu návrhu zákona o zrušení Zajišťovacího fondu družstevních záložen, sněmovní tisk 484. Navrhuji hlasovat o přerušení projednávání vládního zákona o zrušení Zajišťovacího fondu družstevních záložen, zmíněný tisk, a to do doby, než bude projednán návrh poslanců Petra Rafaje, Josefa Smýkala, Vlčka, Urbana, Wolfa, Melčáka, Konečné atd. Došli bychom totiž k tomu, že v případě, že dojde ke schválení sněmovního tisku 454, který je rovněž zařazen ve druhém čtení a o kterém hovořil pan zpravodaj, pak by došlo k tomu, že zajišťovací fond by nám mohl chybět, poněvadž by neměl kdo vyplácet další nároky. Může to sice vyplácet Ministerstvo financí, nicméně si myslím, že by to pro něj byla zátěž. Jde jenom o to, že je to procedurální návrh, a bylo by vhodné přerušit tento bod, pokud nebude jasné, jak to dopadne se sněmovním tiskem 454. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Wolfovi. Pan ministr financí Miroslav Kalousek v obecné rozpravě. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já tady pevně doufám, že nám zajišťovací fond chybět nebude, protože pevně doufám, že ten návrh na retroaktivitu, který by uspokojil jenom některé zlomky doposud neuspokojených klientů zkrachovalých družstevních záložen, Sněmovna nepřijme. Ale vzhledem k tomu, že ho postoupila do druhého čtení, záleží na jejím rozhodnutí a je v tomto případě naprostý suverén, tak návrh pana poslance Wolfa pokládám za racionální. Nehrozí nám žádné nebezpečí z prodlení vzhledem k tomu, že navrhuji jeho zrušení k 1. 1. 2010. Ale opravdu pevně doufám, že je to skutečně zbytečné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kdo dál v obecné rozpravě? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Máme návrh na přerušení do skončení projednávání tisku 454. To znamená máme návrh a lhůtu určenou nikoli dny, ale konkrétním krokem Poslanecké sněmovny, což je podle zákona o jednacím řádu možné.

Budu přivolávat do sněmovny kolegyně a kolegy, kteří mají zájem o tom rozhodnout. Odhlásím vás a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. O návrhu o přerušení rozhodneme, až se ustálí počet poslanců ve Sněmovně...

Myslím, že v klidu můžeme hlasovat tento návrh. Zopakuji tento návrh, který padl v obecné rozpravě: "Poslanecká sněmovna přerušuje projednávání vládního návrhu zákona o zrušení Zajišťovacího fondu družstevních záložen, sněmovní tisk 484, do skončení projednávání tisku 454."

Všichni rozuměli? (Nejsou námitky.)

 

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro, v hlasování číslo 20. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 20 z přítomných 137 pro 125, proti 4. Nebudeme tedy otevírat podrobnou rozpravu, protože jsme projednávání tisku 484 přerušili. Končím tím bod č. 8.

 

Než bychom zahájili bod č. 9, což je blok prvních čtení, prosím, aby za mnou přišli předsedové poslaneckých klubů. (Porada mimo mikrofon.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP