Začátek schůze Poslanecké sněmovny
11. listopadu 2008 ve 13.06 hodin

Přítomno: 160 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 42. schůzi Poslanecké sněmovny. Schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 59 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána přes poslanecké kluby v úterý 4. listopadu 2008.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty odkazuji na schůzi 41.

 

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Jiřího Carbola a poslance Jaroslava Krákoru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1. Z přítomných 128 poslankyň a poslanců pro návrh 122, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 42. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Jiřího Carbola a poslance Jaroslava Krákoru.

 

Sděluji, že do zahájení schůzi požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci a ministři - s tím, že zase odkazuji na schůzi 41.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 42. schůze, jehož návrh byl uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhovat změnu nebo doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený program.

Zazvoním, malou chvíli počkám a zahájím hlasování o návrhu pořadu 42. schůze Poslanecké sněmovny. (Chvíle prodlevy.)

 

Takže nyní zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem pořadu 42. schůze, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2. Z přítomných 149 poslankyň a poslanců pro návrh 122, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl schválen.

 

Nyní budeme hlasovat ještě jednou - o návrhu na zařazení třetích čtení na jiný jednací den, a to na dnes v úterý.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3. Z přítomných 155 poslankyň a poslanců pro návrh 142, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní přistoupíme k projednávání bodů tak, jak jsme je schválili v našem pořadu schůze. První bod projednávat nebudeme. Vzhledem k tomu, že sněmovní tisk 638 byl projednán na předchozí 41. schůzi Poslanecké sněmovny, je projednání na 42. schůzi bezpředmětné. Nejedná se v tomto případě o změnu pořadu ve smyslu § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

 

Přikročím k bodu číslo

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 130/2002 Sb.,
o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně
některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 627/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede předseda vlády Mirek Topolánek. Prosím, pane premiére, ujměte se slova. (V sále je značný hluk.)

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dámy a pánové. Nejen z pověření vlády, ale také z titulu předsedání Radě vlády pro výzkum a vývoj předkládám Sněmovně komplexní návrh novely zákona o podpoře výzkumu a vývoje a některých souvisejících zákonů.

Hlavním důvodem předložení novely je změna evropských pravidel pro poskytování veřejné podpory v této oblasti. Česká republika je podle článku 87 Smlouvy o Evropské unii těmito pravidly vázána. Evropská komise neschvaluje jen základní pravidla rozdělování veřejné podpory na výzkum, vývoj a inovace, ale v řadě případů i samotné programy.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane premiére, promiňte, já vás přeruším, protože skutečně hladina hluku tady v jednacím sále je dosti vysoká. Poprosím poslankyně a poslance, aby se ztišili, abyste mohl pokračovat. Prosím, pokračujte.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Nejdůležitější změnou v evropských pravidlech - jde zejména o rámec Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací - je ta, že již není rozhodující, zda jde o průmyslový, nebo neprůmyslový výzkum, ale to, kdo výzkum uskutečňuje, zda výzkumná organizace, nebo podnik. To je první a hlavní důvod, proč jsme museli novelu připravit a proč jsme ji vlastně předložili do Poslanecké sněmovny.

Chtěl bych vás dále ujistit, že vláda by novelu zákona upravujícího financování výzkumu a vývoje předložila, i kdybychom se nemuseli vypořádávat s tím, že náš domácí výzkum se stal součástí evropského výzkumu, včetně jeho financování a pravidel s tím spojených.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP