(17.10 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Ještě o tom sápání. Promiňte mi, ale já si myslím, že zřizování sedmé funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny přednedávnem mělo jistý nádech. A koneckonců jsem docela zvědav, jak dopadne rozhodování o evropském výboru a o vedení evropského výboru, tak aby v době předsednictví byl veden skutečně dobře.

Musím říci, že jestli něco oceňuji, tak oceňuji korektnost v jednání, že oceňuji to, že se řekne: Vážený pane kolego, vážená paní kolegyně, tohle tohle tohle slibuji, tohle tohle tohle chci, tohle tohle tohle nabízím v té politice - a také to dodržím. My se tak snažíme chovat a myslím si, že když nic jiného, tak se každé ráno můžeme probudit a podívat se do zrcadla bez nějakých problémů se svědomím.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Kováčikovi. S faktickou poznámkou - ano, pan kolega Petruška stáhl svoje vystoupení ve faktické poznámce. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Václav Exner, připraví se Michal Hašek. Poslední dva přihlášení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, opravdu vás příliš nezdržím. Nebudu se ani zabývat věcnou problematikou činnosti vlády. Ale zdá se mi, že jeden aspekt, o kterém se sice částečně zmínil i pan poslanec Jičínský, pan poslanec Rath a pan místopředseda Zaorálek, je potřeba zdůraznit.

Útočný tón, drzá prohlášení, která neodpovídají pravdě, vytahování a prohlášení o jediných možnostech, tak kritizované obvyklé jediné cestě - to se objevilo právě ve vystoupení předsedy vlády, když obhajoval svou politiku. Tím také udal podle mého názoru tón celé dnešní debatě. Ono se říká, že nejlepší obrana je útok, nebo také, že drzé čelo je lepší než poplužní dvůr, ale s tou drzostí to vždycky není tak dobré, aby to lidé oceňovali.

Bohužel pan předseda vlády v čele této vlády pohrdá nejen opozicí, ale celou českou veřejností, ale pohrdá také jinými než souhlasnými názory z celého světa. Jsme tady strašeni Kremlem a případně daněmi. Chtěl bych upozornit pana místopředsedu vlády Bursíka, že opozice to není, která chce snížit daně. A dokonce i obyčejní občané chápou, že daně platit musí, a také je platí. Vaše vláda ale snižuje daně těm, kteří by je klidně platit mohli.

Myslím si, že je krajně nevhodné, když náš národ představují lidé, kteří současně vládnou v naší zemi. Pevně věřím, že to není hlavní charakteristika českého národa a občanů České republiky. Nakonec i v Občanské demokratické straně a v obou koaličních stranách naštěstí znám lidi, jimž typ politiky, jakou nyní představuje vláda, nevyhovuje a spíš ho z různých důvodů trpí než podporují.

Čím déle bude arogance a nezájem o názory většiny i různých menšin občanů jako hlavní rys naší politiky pokračovat, tím bude horší škoda na pověsti celé České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Slova se ujme pan předseda klubu ČSSD Michal Hašek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, pane premiére, vládo, kolegyně a kolegové, dostáváme se do finále rozpravy k hlasování o nedůvěře vládě a já musím říct, že se stydím. Stydím se za našeho, tedy i za mého, občas neslušného, občas až vulgárního premiéra, který občas dostává křeč do svého prostředníku. Stydím se za naši nevládnoucí vládu jako celek.

Říká se, že každá země má takovou vládu, jakou si zaslouží. Já jsem přesvědčen, že každé pravidlo má výjimku. A výjimkou je tato Topolánkova vláda. Tuto vládu si naše země nezaslouží a po krajských volbách a prvním kole senátních voleb je jasné, že ji lidé už ani nechtějí.

Víkendové volby byly svého druhu, ať se to líbí panu Kalouskovi, Topolánkovi a komukoliv dalšímu, svého druhu referendem o vládě. A vláda v nich jednoznačně propadla. Připomeňme si jaká vláda. Vláda, která je od začátku postavená na podivně získané legitimitě, která za základní nástroj své politiky považuje intriky, sliby anebo vaším bývalým poslancem Moravou národu objasněný systém pozitivní a negativní motivace. Vláda, která namísto konstruktivní práce řeší pouze svou vlastní existenci a která nedokáže přesvědčit ani všechny vlastní poslance o tak zásadních věcech, jako je státní rozpočet. Vláda, která po dvou letech vytvořila takovou společenskou atmosféru, ve které nenachází občan žádnou odezvu svých očekávání, názorů nebo potřeb. Dochází k ignorování společnosti a vládnutí je opřeno o sobecké zájmy úzké elity.

Vláda, která má v čele Mirka Topolánka, Martina Bursíka a Jiřího Čunka, muže, kteří nejsou zřejmě schopni ani po velkém volebním fiasku žádné sebereflexe, přijetí pravdy o sobě a o stranách, v jejichž čele stojí. Muže, kteří nejsou ochotni přijmout fakt, že je lidé prostě nechtějí. Už známe všechny tři několik let. Možná to v jádru nejsou špatní chlapi, ale prostě to nejsou dobří politici. Neumějí dělat práci, kterou si vybrali, a tak by měli dostat šanci jít dělat něco jiného. Něco, co budou umět. Jistě není jednoduché vyhovět lidem ve spektru od pravice po levici, ale nevyhovovat vlastně nikomu, to je důvod, proč by měli pánové Topolánek, Čunek a Bursík odejít.

Pane premiére, naše země se nevrací do období komunismu. Lidé se do Senátu neproboxovávají pravým hákem. To je omyl. Vy, vaše strana a vaše vláda se mýlí. A mýlí se dva roky, kdy mimochodem dáváte lidem v České republice ty pravé háky až příliš často. My vám to déle opravdu dovolit nechceme a ani nemůžeme. My si myslíme, že pracujete špatně. A většina lidí naší země už to ví, alespoň měřeno výsledky víkendových voleb, velmi dobře taky.

Pokud bych chtěl použít něco, co jste sami zaplatili - slogan vaší vládní kampaně pro předsednictví: Vy už jste to České republice a jejím občanům, Mirku Topolánku, Jiří Čunku a Martine Bursíku, osladili dost a dost.

Vy všichni, kteří jste tady dnes přítomni, pokud chcete skutečně rozhodovat podle svého svědomí a máte odpovědnost vůči lidem, v tom hlasování, prosím, řekněte ne! bez ohledu na to, jestli pak za vámi vyrazí předseda poslaneckého klubu ODS.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Michalu Haškovi. Byl poslední řádně přihlášený. Pokud se nikdo nehlásí z místa, rozpravu končím.

Nyní jenom připomenu, že podle § 85 odst. 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vládě vyslovuje nedůvěra, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Žádám nyní určené ověřovatele této schůze, kterými jsou paní poslankyně Konečná a pan poslanec František Laudát, aby zaujali místa u stolku zpravodajů.

Nejdříve přistoupíme podle § 74 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny k vylosování jména poslance, od nějž se bude v abecedním pořadí hlasovat. Kontrola lístků se jmény poslanců byla provedena.

(Předsedající vylosoval prvního hlasujícího poslance:) Začínáme od pana poslance Cyrila Zapletala.

Počkám, až jednotliví poslanci zaujmou svá místa v jednacím sále.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP