(10.00 hodin)
(pokračuje Vlček)

Dále pan ministr Pospíšil navrhl zařadit pevně na pátek po již zařazených bodech sněmovní tisk 595, 596 a 443.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 86 z přítomných 199 poslankyň a poslanců pro návrh 102, proti 9. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále byl návrh pana poslance Tlustého. Ten svůj návrh stáhl. Je tomu tak, pane poslanče? Takže o tomto návrhu hlasovat již nebudeme.

Podle mých záznamů jsme hlasovali o všech návrzích, které byly předneseny.

 

Nyní tedy zahájíme prvním bodem dnešního jednání a je jím bod číslo

 

97.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými
o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice,
podepsaná dne 8. července 2008 v Praze
/sněmovní tisk 621/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede pan premiér. - Pan ministr Julínek s nějakou faktickou poznámkou.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Já se velmi omlouvám, chci jenom upozornit na to, že v konírně z Malostranského náměstí je výstavka o úrazové nemocnici, která se vztahuje k tisku č. 373, a všichni, kdo chtějí o tom hlasovat, se tam mohou jít podívat. Nepodařilo se mně to dostat blíže k sálu díky rozhodnutí grémia.

Děkuji za pozornost. Omlouvám se, že jsem narušil program.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Hašek a předseda klubu s přednostním právem. Omlouvám se panu poslanci.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji, pane předsedo. Mě by to nenapadlo, ale když Tomáš Julínek zve na výstavu do konírny o tom, jak vypadá úrazovka, o které máte hlasovat, je potřeba dodat, že on zaplatil fotografa, který přijel do úrazové nemocnice a nafotil to, co dostal zadáno. Já bych vás chtěl raději pozvat do té úrazové nemocnice. Bohužel, pokud byste nebyli koaliční poslanci, mohlo by se vám stát to, co mně - že by vám ředitel nemocnice zakázal vstup. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Pan poslanec Vidím s faktickou.

 

Poslanec Jan Vidím: V rámci faktické poznámky, dámy a pánové, chci navrhnout v souladu s ustanovením § 54 odst. 8 sloučení rozpravy k projednávaným bodům 97 a 98. Myslím si, že bez ohledu na to, jaký máme názor na samotný obsah té materie, tak má logiku, abychom v rámci sloučené rozpravy projednávali oba tyto body současně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, pane poslanče. Já o tomto návrhu nechám hlasovat. Zazvoním, pozvu poslance do jednací síně.

Budeme hlasovat o sloučení rozpravy k bodu 97 a bodu 98. Chvíli počkám, až se ustálí pohyb ve sněmovně, a zahájím hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem sloučit rozpravy k bodu 97 a 98, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 87 z přítomných 198 poslankyň a poslanců pro návrh 106, proti 27. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Budu tedy muset otevřít i bod č. 98 - Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o právním postavení ozbrojených sil Spojených států přítomných na území České republiky, podepsaná v Londýně dne 19. září 2008, sněmovní tisk 622, prvé čtení.

Nyní prosím předkladatele obou návrhů, aby vystoupili. Je jím pan premiér Mirek Topolánek, k bodu 98 je ještě paní ministryně Parkanová. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážená Sněmovno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se pokusím o krátké úvodní slovo a potom bych požádal své kolegy ve vládě, kteří jsou gestory obou smluv, jejichž rozpravu jsme sloučili, pana ministra Schwarzenberga a paní ministryni Parkanovou, aby detailněji probrali obě smlouvy.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane premiére, já vás přeruším. Budu muset postupovat dle jednacího řádu. Budete muset uvést nejprve úvodní slovo k bodu 97 a pak k bodu 98. Přerušíme bod 97 a zahájíme 98 a pak sloučíme rozpravu. Takhle je to podle jednacího řádu. Tak bych poprosil úvodní slovo k bodu 97. Děkuji.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Dobře, děkuji. Po poměrně dlouhém vyjednávání, které trvalo fakticky řadu let a intenzivně probíhalo v posledním roce, nebo roce a půl, podepsali příslušní ministři dvě dohody, nebo dvě smlouvy, o dlouhém expertním jednání. Ta první byla podepsána 8. července tohoto roku v Praze mezi panem ministrem Schwarzenbergem a ministryní Condoleezzou Rice a byla to tzv. hlavní dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států amerických na území České republiky. Druhá dohoda byla podepsána 19. září mezi paní ministryní Parkanovou a panem ministrem Gatesem v Londýně a je to tzv. bilaterální smlouva, která upravuje statut ozbrojených sil Spojených států přítomných na území České republiky.

Jsem velmi rád, že jsme tu debatu z těch, řekl bych, ne úplně podařených diskusí v rámci informace předsedy vlády o vyjednávání dostali do standardního procesu, nebo snad dostaneme do standardního procesu. Já plně respektuji názor těch, kteří principiálně odmítají umístění této jednotky na českém území, nicméně respektuji požadavky těch, kteří chtějí mít detailní informace o těchto smlouvách, kteří chtějí mít detailní informace o všech aspektech, ať už jsou vojenské, obranné, geopolitické, strategické, alianční, regionální a další. Během diskuse, během toho roku, jsme narazili na celou řadu problémů, kdy se vláda pokusila rozptýlit obavy nejenom občanů, ale i poslanců a senátorů v jednotlivých oblastech.

Tím prvním diskutovaným tématem bylo případné zdravotní ohrožení lidí z důvodu možného negativního působení této radarové jednotky na jejich zdraví. Mám pocit, a ty diskuse to snad ukázaly, i ty studie souběžně prováděné, že toto riziko nehrozí. Řešili jsme současně problém ochrany životního prostředí a poškození životního prostředí z hlediska působení této jednotky na českém území a mám pocit, že obavy jsme rozptýlili i tady.

Velká diskuse a oprávněný požadavek opozice, který zněl v průběhu těch měsíců, byla natoizace, začlenění této protiraketové obrany proti střelám dlouhého doletu do alianční obrany, do alianční architektury této obrany. Je evidentní, že nejenom summit v Bukurešti, ale i následné práce v rámci NATO jasně potvrzují zájem NATO na tomto systému, na tomto dílčím, partikulárním systému protiraketové obrany, a celé plánovací evropské prvky v systému protiraketové obrany jsou zvažovány v kontextu protiraketové obrany proti raketám krátkého, středního a dlouhého doletu. Mám pocit, že i tato diskuse o začlenění protiraketové obrany česko-amerického a polsko-amerického systému ty původní obavy vyvrátila.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP