(9.10 hodin)
(pokračuje Kala)

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

(Noví poslanci skládají slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka podáním ruky a slovem "Slibuji".)

Paní poslankyně a páni poslanci, blahopřeji vám ke zvolení.

(Potlesk. Poslanci v lavicích usedají.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych tedy mezi námi uvítal nové poslance a popřál jim v Poslanecké sněmovně mnoho úspěchů při její práci.

 

Pan poslanec Rafaj - náhradní karta číslo 38.

Na dnešní jednání máme pevně zařazené body 3, 4, 109 - tento bod nelze projednat, nejsou splněny lhůty - a bod číslo 125. Poté bychom pokračovali dalšími návrhy zákonů ve třetím čtení, u kterých byla splněna zákonná lhůta, to jsou body 101, 102, 103, 104, 107, 112, 113, 115, 120, 121 a 124. Připomínám, že na odpolední jednání jsme si pevně zařadili body v tomto pořadí: 34, 83, 99, 85, 71, 70, 39 a 51.

Než naše jednání zahájíme, chtěl bych navrhnout na žádost předsedy vlády pevné zařazení bodu 60, sněmovní tisk 627, za bod číslo 4, jako třetí bod odpoledního jednání.

Paní Kateřina Jacques - náhradní karta číslo 39.

Nyní mám přihlášky s přednostním právem, paní poslankyně. Pan předseda Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré ráno, dámy a pánové, kolegové, vážená vládo. Dovolte mi, abych ve svém návrhu navázal na prohlášení, které tady učinil minulý týden premiér této vlády Mirek Topolánek. Asi si na to všichni pamatujeme, premiér Topolánek minulý týden zde promluvil o potřebě sebereflexe ve vládě a přijal i debatu, kterou jsme tady vedli ve Sněmovně, jako nástroj této sebereflexe.

Dovolte, abych připomněl, že pan premiér včera zde navrhl spolupráci také s opozicí v souvislosti s tím, že se blíží předsednictví České republiky v Evropské unii. A já bych tedy rád vzal tento návrh vážně a chtěl bych požádat poslance Sněmovny, jak opoziční, tak koaliční, abychom podpořili vyřazení bodů 97 a 98 z pořadu schůze. Jedná se o vládní návrhy, kterými se předkládá našemu Parlamentu souhlas s ratifikací dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými, a ten druhý návrh je také souhlas s ratifikací této dohody a otázka právního postavení ozbrojených sil Spojených států na území České republiky.

Tyto dva tisky tedy navrhuji vyřadit z pořadu schůze a zdůvodním to stručně takto. Poprvé se stalo, že v této zemi proběhly volby, jejichž tématem byla také radarová základna Spojených států České republiky. Poprvé se tato otázka stala tématem voleb. A já tady jsem živý svědek toho, že se tato otázka vracela jak při debatách, které se týkaly krajských kandidátů, tak při těch senátních debatách. A poprvé se třeba i do Senátu České republiky dostali senátoři, kteří jsou s tímto tématem významně spojeni, jako třeba pan senátor Jiří Dienstbier, senátor Řihák a další. Já doufám, že nikdo z vás nebude zpochybňovat, že to téma bylo významné, protože připomínám, že i někteří kandidáti za Občanskou demokratickou stranu do Senátu v závěru kampaně, když pochopili, jak silné je to téma, změnili názor a začali mluvit o tom, že podporují referendum k otázkám radarové základny Spojených států v České republice. Takže takto i z vaší strany došlo k zásadní změně ve vašich postojích, když jste byli konfrontováni s veřejností a ukázalo se, že nejsou argumenty. (Nesouhlasné hlasy zprava.)

Já bych byl rád tedy, kdyby vydržela ta atmosféra sebereflexe, která se tady rozhostila minulý týden. Byl bych rád, kdyby ta slova o sebereflexi měla i tuto konkrétní platnost pro Poslaneckou sněmovnu.

Pro ty z vás, které to zajímá podrobněji, bych rád poskytl i studii Pentagonu, kterou máme nyní k dispozici, poměrně čerstvou, ze srpna tohoto roku, a kterou tady bych byl ochoten poskytnout každému, kdo má zájem, a ve které se doporučuje i Kongresu Spojených států, aby se odložilo budování podobných základen ve světě prostě proto, že je jednoznačné, že ty základny nemají šanci být dostatečně funkční, a protože je tam celá řada otázek, které bude třeba ještě zodpovědět.

Jsem si stejně tak jistý, že nový americký prezident bude mít v agendě celou řadu významnějších věcí než rozhodování o těchto otázkách a že nic nebrání tomu, aby tahle otázka byla odložena. Také bych vás rád upozornil na to, že otázky protiraketové obrany podle mě nejsou záležitostí, ve které by dnes ve Spojených státech bylo jednotné stanovisko. Domnívám se, že to dneska není smlouva mezi skutečně celými Spojenými státy a Českou republikou, kterou tady předkládáte, ale je to smlouva pouze malé lobbistické zájmové skupiny reprezentované například Missile Defense Agency a generálem Oberingem, která má dnes poměrně úzký zájem na prosazení těchto věcí.

Takže opakuji: Toto není smlouva mezi Amerikou a Českou republikou, ale pouze je to smlouva s velmi úzkým segmentem americké politiky, a i to je důvod, abychom vyčkali toho, jak dopadnou americké volby ve Spojených státech. Je prostě sada argumentů, proč dnes tyto smlouvy neprojednávat. Ty argumenty jsou jak vnitřní - otázky komunikace s veřejností, která je v téhle chvíli jednoznačně proti budování podobného systému v České republice - tak i otázky vnější.

Nechci tady teď otevírat velké vystoupení na to téma. Myslím, že ty věci jsou dostatečně jasné, abychom mohli hlasovat o návrhu, který jsem podal.

Opakuji - navrhuji vyřadit body 97 a 98 z pořadu naší schůze.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. O slovo se přihlásil premiér vlády Mirek Topolánek. Pane premiére, máte slovo. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP