(11.30 hodin)

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, chtěl bych v souladu s § 95 odst. 1 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny požádat o zkrácení lhůty pro zahájení třetího čtení na 48 hodin, abychom stihli tento tisk, kde celá řada ustanovení vstupuje v platnost k 1. lednu, projednat ještě na této schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Procedurální návrh na zkrácení lhůty od pana ministra - a ještě pan ministr Petr Nečas s dalším. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych tady chtěl přednést pozměňovací návrhy, které byly rozdány na vaše stoly, a sice pozměňovací návrh, který se týká sněmovního tisku č. 533, který byl rozdán panem poslancem Krajíčkem, a potom další, který byl rozdán panem poslancem Laudátem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Tím byla splněna povinnost podle jednacího řádu a tyto dva pozměňovací návrhy pana kolegy Krajíčka a Laudáta jsou součástí druhého čtení. Kdo další v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo, pana ministra nebo paní zpravodajky. Není tomu tak. Pokusím se přivolat zájemce o hlasování v této věci, protože přece jen padl procedurální návrh, který je třeba hlasovat ve druhém čtení, a to je návrh na zkrácení lhůty na 48 hodin. Přednesl ho pan ministr a místopředseda vlády Petr Nečas. Přítomnost je přibližně taková, jaká byla při posledním hlasování.

 

Tedy rozhodneme v hlasování pořadové číslo 67, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty na 48 hodin. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 67 z 122 přítomných pro 88, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Končím druhé čtení tohoto návrhu s tím, že třetí čtení může pokračovat po uplynutí 48 hodin. Končím tím bod 24.

 

Pokračovat budeme dalším bodem:

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně
některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 520/ - druhé čtení

 

U stolku zpravodajů zaujali svá místa pan místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík, který už je stolku, a požádám pana poslance Jiřího Krátkého, aby se také dostavil ke stolku zpravodajů.

Z pověření vlády návrh zákona uvede pan místopředseda, který je připraven. Prosím, pane místopředsedo vlády, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, předkládám ve druhém čtení novelu zákona o ochraně ovzduší. Podrobně jsem vám popsal její obsah před prvním čtením. Týká se to třetí a čtvrté hlavy zákona, která upravuje látky, které poškozují ozonovou vrstvu Země a klimatický systém Země, takzvaně F-plyny. Jde o adaptaci nařízení Evropského parlamentu. Upravuje povinnosti provozovatelů. To myslím k úvodu stačí.

Návrh byl projednán ve dvou poslaneckých výborech. Oba výbory doporučily Sněmovně návrh přijmout a také navrhují doplnění návrhu zákona o pozměňovací návrhy.

Výbor pro životní prostředí navrhuje doplnit pravomoc krajských úřadů, stanovit emisní stropy pro velké zdroje z emisí tuhých znečišťujících látek v oblastech, kde dochází k překročení přípustné úrovně znečištění ovzduší. Tento emisní strop se má stanovit buď tak, že pokles bude rovnoměrný a zdroj bude muset snížit emise o 30 % za 9 let, anebo může být pokles nerovnoměrný, tedy skokový, a pak je nutné ve stejné době dosáhnout snížení alespoň o 50 %. Ministerstvo životního prostředí s tímto návrhem souhlasí.

Hospodářský výbor doporučuje Sněmovně pozměňovací návrh, který umožňuje provozovatelům zvláště velkých spalovacích zdrojů znečištění plnit celkový emisní strop, který bude představovat součet emisních stropů pro jejich jednotlivé zdroje namísto právě stanovených emisních stropů, které jsou stanoveny pro jednotlivé zdroje. To znamená lze sčítat emisní stropy. Souvisí to s nezbytností rekonstrukcí velkých spalovacích zdrojů. Zároveň jsou definovány regiony, ve kterých nebude možné navyšovat emisní stropy, protože již nyní emisní zátěž je u nich nadprůměrná. Také s tímto pozměňovacím návrhem Ministerstvo životního prostředí souhlasí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi a požádám pana poslance Jiřího Krátkého, aby nám odůvodnil zpravodajskou zprávu. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí a hospodářskému výboru. Usnesení vám byla rozdána jako sněmovní tisky 520/1 a 520/2. Po panu zpravodaji Jiřím Krátkém se připraví pan poslanec Vlastimil Aubrecht jako zpravodaj hospodářského výboru. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Krátký: Kolegyně a kolegové, pane předsedající, výbor pro životní prostředí se zabýval touto materií 10. září. Jak řekl pan ministr, doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila, doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala k tomuto návrhu změny a doplňky, které vám byly rozdány na stůl.

Jestli dovolí kolega Aubrecht, já bych to za něho… Chceš to celé přečíst? Dobře. Dovolte, abych se přihlásil v podrobné rozpravě ke svému pozměňovacímu návrhu, který jsem nechal rozdat na stůl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To učiníte, pane zpravodaji, až v podrobné rozpravě. To nemohu teď přijmout, ale eviduji vaši přihlášku do podrobné rozpravy.

Pan poslanec Vlastimil Aubrecht jako zpravodaj hospodářského výboru. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, hospodářský výbor na své schůzi 1. října projednal předložený návrh zákona a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit ve znění přijatého pozměňovacího návrhu. Toto usnesení vám bylo rozdáno a taktéž já se hlásím do podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Eviduji přihlášku i druhého zpravodaje do podrobné rozpravy. Nyní ale otevírám rozpravu obecnou. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Otevírám tedy rozpravu podrobnou a nejdříve své vystoupení přednese jako poslanec pan Jiří Krátký, který se jako zpravodaj přihlásil do podrobné rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Krátký: Ještě jednou, dámy a pánové. Chci se přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jsem vám nechal rozdat na stůl. Tento materiál byl projednán dodatečně na výboru pro životní prostředí už mimo oficiální jednání. Je odsouhlasen životním prostředím a byl projednán i se všemi kluby zastoupenými ve Sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jiřímu Krátkému. Nyní pan poslanec Vlastimil Aubrecht v podrobné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Ještě jednou. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si navrhnout změnu v článku 4, což je účinnost, a nový text by zněl: Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Aubrechtovi. Kdo další do podrobné rozpravy? Vidím pana poslanec Radima Chytku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych načetl dva legislativně technické pozměňovací návrhy k pozměňovacímu návrhu, který přijal výbor pro životní prostředí a který se zabývá zlepšením ovzduší tuhých znečišťujících látek, přesně tedy prachových částic PM10, což jsou ony nosiče karcinogenních látek. Víte, že v současné době u tohoto znečištění ovzduší není situace v České republice nijak příznivá.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP