(10.00 hodin)
(pokračuje Klas)

Bod 4. K bodu 16 novelizačního zákona. Novelizační bod č. 16 se zrušuje.

Dovolte mi uvést důvod. Nelze souhlasit s novou povinností občana odevzdat do deseti pracovních dnů zbraně a střelivo v případě zániku platnosti příslušných dokladů. Proto postačí, aby jako dosud byl občan povinen jednat podle § 64 současného zákona, tedy převést vlastnictví ke zbrani a střelivu nebo požádat o znehodnocení zbraně do dvou měsíců po zániku platnosti zbrojního průkazu. Občan tak má dost času požádat o nový zbrojní průkaz. Hodnota ochrany života, zdraví nebo majetku je nadřazena trestání občana za administrativní pochybení.

5. K bodu 25 novelizačního zákona. V § 23 odst. 1 se zrušuje písmeno b). Následující písmena c) až d) se přeznačí.

6. Body č. 27 až 39 se zrušují a nahrazují se jedním novelizačním bodem ve znění: § 28 Oprávnění držitelů zbrojních průkazů.

Odstavec 1. Držitel zbrojního průkazu skupiny A je oprávněn nabývat do vlastnictví a držet pro sběratelské účely:

a) zbraň kategorie A, na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C, nebo

b) střelivo, nejvíce však tři kusy téhož druhu, ráže, značky a výrobního provedení a nebo jedno nejmenší spotřebitelské balení.

Odstavec 2. Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn:

a) podle účelu užívat, nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C. Tuto zbraň může nosit pouze na střelnici nebo v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu,

b) přebíjet pouze pro vlastní potřebu náboje podle technologických postupů, které udávají výrobci jednotlivých dílů nábojů, nebo

c) nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé části nábojů. Přebíjet náboje nebo nabývat do vlastnictví jednotlivé díly nábojů smí jen osoba starší 18 let.

Odstavec 3. Držitel zbrojního průkazu skupiny D je oprávněn při výkonu zaměstnání nebo povolání:

a) nosit nebo držet zbraň kategorie A, B nebo C, na kterou má jeho zaměstnavatel vydán průkaz zbraně k účelům, pro které byla vydána zbrojní licenci. K této zbrani je oprávněn držet střelivo a

b) nosit nejvíce dvě zbraně uvedené v písmenu a). Na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném zbraně nesmí nosit viditelně. Strážník obecní policie je oprávněn nosit zbraň viditelně při plnění úkolů obecní policie. Zaměstnanec České národní banky zajišťující fyzickou ochranu objektů této banky může zbraň nosit viditelně jen v souvislosti s plněním svých pracovních úkolů.

Odstavec 3. Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn:

a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení nebo zbraň kategorie C,

b) nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé díly nábojů pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně,

c) nosit nejvíce dvě zbraně, které nesmí nosit viditelně.

Odstavec 5. Držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, vystřelovat střely pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Soudní znalec, který je držitelem zbrojního průkazu, je oprávněn držet zbraň a střelivo a střílet ze zbraně na střelnici za účelem vypracování znaleckého posudku.

7. návrh. Bod 42 novelizačního zákona se vypouští.

Chtěl bych vysvětlit k tomuto bodu 7, který jsem navrhl, odůvodnění. Dodržování pravidel mezinárodní dohody o uznávání zkušebních značek je v gesci ČÚZSS. Policie České republiky opakovaně prokázala, že na tuto činnost není personálně připravena, a z tohoto důvodu je návrh doplněn článkem 3 novelizujícího zákona č. 156/2000 Sb.

8. Bod 81 se vypouští.

Odůvodnění tohoto bodu. Navržené ustanovení by postavilo mimo zákon dovozy zbraní a střeliva ze zemí mimo C.I.P a dodávky zbraní a střeliva pro Armádu České republiky, policii a tak podobně. Proto mi připadá toto ustanovení skutečně neakceptovatelné.

9. Bod 90 se vypouští.

Odůvodnění. Nelze na základě pouhého podezření ze spáchání přestupku, navíc se špatně definovanou skutkovou podstatou, zajišťovat občanovi jeho majetek.

10. Bod 101 se vypouští.

11. Článek II Přechodná ustanovení. Celý text se mění takto. Článek II Přechodná ustanovení:

1. Trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A, B anebo C nebo hlavní část zbraně této kategorie, předá-li ji ve lhůtě 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona dobrovolně do úschovy kterémukoliv útvaru policie. Ten o převzetí vydá potvrzení. Ten, kdo odevzdá zbraň kategorie A, B anebo C nebo jejich hlavní část, může ve lhůtě 2 měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících jej k jejich držení, případně nošení. Nepožádá-li o vydání uvedených dokladů nebo nebudou-li mu vydány, použije se § 64 zákona č. 119/2002 Sb. obdobně.

2. Držitel zbrojního průkazu, který byl přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona pravomocně uznán vinným úmyslným trestným činem a bylo upuštěno od potrestání nebo podmíněně upuštěno od potrestání s dohledem nebo upuštěno od uložení trestního opatření mladistvému, nebo podmíněně upuštěno od uložení trestního opatření mladistvému, anebo nebyl uložen trest poté, co bylo trestní stíhání zastaveno podle zvláštního právního předpisu, nebo nebylo uložení trestní opatření poté, co bylo odstoupeno od trestního stíhání mladistvého podle zvláštního právního předpisu, je považován za bezúhonného.

3. Fyzické a právnické osoby, které k datu účinnosti tohoto zákona drží zbraně nebo střelivo do těchto zbraní, které doposud podle stávajícího právního předpisu nepodléhaly registraci nebo povolení a jejich držení nebylo vázáno na zbrojní průkaz, zbrojní licenci nebo udělení výjimky a tyto osoby tato povolení, oprávnění nebo výjimky nemají, postupují takto:

a) ve lhůtě 2 měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona požádat o vydání příslušných oprávnění a povolení nutných k nabývání a držení těchto zbraní a střeliva, tyto úkony jsou osvobozeny od správních poplatků, nebo

b) mohou tyto zbraně a střelivo ve lhůtě 2 měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona odevzdat na příslušném útvaru Policie České republiky, a to včetně dokladů k jejich nabytí, jsou-li k dispozici. Na odevzdané zbraně a střelivo bude vystaveno potvrzení. Držitelům bude za tyto zbraně a střelivo vyplacena peněžitá náhrada dle znaleckého posouzení ceny těchto zbraní a střeliva.

4. Bylo-li před dnem nabytí účinnosti tohoto zákona pravomocně rozhodnuto o podmíněném odložení návrhu na potrestání, je držitel zbrojního průkazu považován za spolehlivého.

12. návrh. Náhradou za vypuštěný bod 42, který jsem uvedl v rámci svého sedmého návrhu, se vkládá nový článek III Změna zákona č. 156/2000 Sb.:

a) do § 16 se vkládají nové odstavce 5 a 6, které zní:

Odstavec 5. Držitel zbraně podléhající ověřování je povinen předložit stanovenou střelnou zbraň úřadu k ověřování, pokud kontrolou bylo zjištěno, že

a) zbraň není označena platnou zkušební značkou,

b) bezpečnost zbraně utrpěla používáním nebo jiným způsobem, nebo

c) vzniklo důvodné podezření na špatný technický stav zbraně, který by mohl vést k její destrukci, a to nejpozději do 60 dnů od výzvy o předložení stanovené střelné zbraně k ověřování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP