(9.40 hodin)

Poslanec Vladimír Hink: Děkuji za slovo. Dobrý den, vážené kolegyně a kolegové, vládo.

Tento vládní návrh zákona, sněmovní tisk 507, byl projednán ve výboru pro bezpečnost 19. 6. a dalším jednáním po přerušené obecné rozpravě dne 11. září 2008. Při druhém projednávání tohoto návrhu zákona bylo výborem pro bezpečnost doporučeno 15 pozměňovacích návrhů. Všechny tyto pozměňovací návrhy byly rozeslány poštou 24. září 2008 včetně toho pod pořadovým číslem 13. Tím je nařízení Evropské unie ze dne 8. 7. 2008, tedy období mezi projednáváním tohoto tisku ve výboru.

Já bych vám přečetl usnesení výboru pro bezpečnost z 24. schůze ze dne 11. září.

Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po obecné a podrobné rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky přijmout vládní návrh zákona ve znění těchto pozměňovacích návrhů...

II. Pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

III. Pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane zpravodaji, a nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru zemědělského, kterým je pan poslanec Petr Zgarba. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Páni ministři, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru, který tuto materii projednal na 29. schůzi dne 25. září.

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově magistry Lenky Ptáčkové, náměstkyně ministra, a mé zpravodajské zprávě doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu a o změně zákona č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních), ve znění zákona č. 13/1998 Sb., o střelných zbraních, a zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 415/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů (zákon o zbraních), ve zněních pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 507, schválit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, vážený poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Do této rozpravy se hlásí pan poslanec Petr Zgarba. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Takže bych si dovolil pokračovat dál. Chtěl bych kolegy pouze uvědomit o tom, že jsem podal pozměňovací návrh, který má upřesňovat podmínky nákupu, převozu a zacházení se střelivem na území České republiky. V podrobné rozpravě se k pozměňovacímu návrhu přihlásím.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Přeje si ještě někdo vystoupit v rozpravě obecné? Není tomu tak, končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Do ní mám dvě přihlášky, pana poslance Maršíčka a avizovanou přihlášku pana poslance Zgarby. Prosím tedy pana poslance Maršíčka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, můj pozměňovací návrh k sněmovnímu tisku 507 máte rozdán v lavicích včetně opravného znění, a nebudu ho tedy z důvodu úspory času načítat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji a prosím pana poslance Zgarbu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Takže tímto teda formálně činím, že se hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu, který byl rozdán včera do lavic. Pouze na základě upozornění legislativy bych chtěl upřesnit, že v mém druhém pozměňovacím návrhu, který se týká článku 1 původního bodu 29, se skutečně jedná pouze o návrh nového znění odstavců 1 až 4 v § 28 zákona a odstavců 5 a 6 se návrh zákona netýká a nemám v úmyslu je zrušovat.

Toť vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím pana poslance Bublana, dalšího přihlášeného do podrobné rozpravy.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, paní předsedající. Dovolte mi, vážená Sněmovno, abych se přihlásil ke svým pozměňovacím návrhům, které vám byly rozdány do lavic, a stejně tak abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu ve znění opravy, která vám byla dnes rozdána do lavic.

Jenom krátké zdůvodnění těchto návrhů. První tři změny obsažené v jednom návrhu se týkají trvalého vývozu, dovozu a tranzitu zbraní a střeliva. Podstatou těchto změn je zabránit tomu, aby na vojenský materiál byly vydávány tzv. zbrojní průvodní listy pro vývoz, dovoz a tranzit. Sám jsem byl svědkem toho, že v minulosti docházelo k velmi častým sporům mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem vnitra a zpravodajskými službami o formulace a výklad současného znění zákona a předmětné otázky, co lze a nelze vyvážet, dovážet na zbrojní průvodní list. Z minulosti je dokonce znám případ, že byl tento zbrojní průvodní list vydán na dělo, které mělo být vyvezeno z našeho území.

Takže podstatou tohoto návrhu je dosažení stavu, aby veškerý zahraniční obchod s vojenským materiál byl řízen podle zákona č. 38 z roku 1994 o zahraničním obchodu s vojenským materiálem.

Ten druhý návrh se týká průbojných střel, přesněji definice, co to je průbojná střela. Navrhuji definici, která kopíruje norskou úpravu zákona a kterou Evropská komise vzala za základ nového návrhu evropské směrnice, a současně v této definici je posílena i úloha Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva a jeho možnost hodnotit a případně označit i další nově vynalezené typy střel, u nichž se může projevit vysoká průbojnost.

Poslední návrh se týká způsobilosti osob nosit a držet zbraň. Možná jste byli svědky mediálního vystoupení, že jsem zvažoval návrh ustanovení o tom, že by osoby měly být podrobeny psychologickému vyšetření povinně, nicméně po mnoha diskusích jsem od tohoto záměru ustoupil a dovoluji si navrhnout takovou změnu, aby osoba, která opakovaně... Promiňte.

V tomto současném návrhu zákona je navrženo, aby osoba, která opakovaně skončí na záchytce nebo na detoxikační stanici, byla zbavena práva držet a nosit zbraň. Já v těch diskusích jsem často slýchával takové to srovnání s dopravním prostředkem, který může také být smrtící zbraní, a mě to trošku inspirovalo v tom, že navrhuji, aby osoba, která ne opakovaně, ale jednou skončí na záchytce nebo na detoxikační stanici, byla zbavena práva držet a nosit zbraň. Je to srovnání třeba s tím automobilem naprosto logické. Skutečně ten, kdo se takto proviní nebo bude přistižen při silné opilosti nebo užívání drog, by neměl nosit a držet zbraň.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP