(10.50 hodin)
(pokračuje Maršíček)

Podobně jako v gardě Národní strany se již chystají uniformy. Jak Národní garda, tak i ochranné sbory chtějí jen pomáhat. Opravdu?

"Platí, že jejich působení budeme velmi pečlivě monitorovat," reagovala mluvčí ministra vnitra Jana Malíková. Případný zásah proti ozbrojeným sborům je podle ní možný až ve chvíli, kdy poruší zákon. Dočkáme se tedy opět okamžiku, kdy se bude útočit na takzvané nepohodlné? Jak Národní garda, tak i ochranné sbory tvrdí, že jsou neozbrojenými jednotkami. Tedy jestli Národní strana a její Národní garda zůstane dál pouze marginálním nutným zlem demokracie, záleží i na tom, zda vláda a Ministerstvo vnitra nebudou před vznikajícím problémem zavírat oči. (V sále je silný hluk.)

Poslední aktivity Národní gardy v Karlových Varech ukazují, že Národní garda nemíní zůstat pouhým virtuálním projektem. Extremisté z Národní gardy po svém začínají hasit rozbroje mezi Romy a ostatními obyvateli v okolí ubytovny Drahomíra v Karlových Varech. Osm gardistů s nápisy Bohemia na modrých tričkách přijelo do čtvrti obhlédnout situaci a ptát se lidí, jak se jim tu žije. Vedení města si zatím s krizí příliš neví rady, konstatuje náměstkyně karlovarské primátorky Jana Petříková. Možná by se měla zeptat, kde je policie se svým heslem Pomáhat a chránit. Přístup a neschopnost karlovarské policie a místních úřadů -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším. Poprosím kolegy, aby se ztišili, ti, co se baví, aby se přestali bavit, posadili se, aby mohl pan poslanec pokračovat.

Prosím, poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji. Přístup a neschopnost karlovarské policie a místních úřadů už znepokojuje i ministryni pro lidská práva a národnostní menšiny Džamilu Stehlíkovou. Říká: "Je nepřípustné, aby situaci řešili extremisté z politické strany, hlásající rasovou nenávist." " Policie a město musí urychleně zjednat pořádek," vyzývá ministryně. Ale ministr vnitra a předseda vlády zůstávají klidnými a o žádném problému nevědí. Na druhé straně samy policejní hlídky u školy podstatu problému nevyřeší. Ale bude jen hůř, když se chopí příležitosti ultrapravičáci z Národní gardy. Jejich přítomnost může způsobit jako fouknutí do doutnajícího popela budoucího ohně rasové nenávisti.

Když ale orgány státní správy nejsou schopny zajistit bezpečnost dětí, iniciativy se tedy ujali extremisté z Národní gardy. Půlhodinovou výuku sebeobrany týdně dětem z Karlových Varů nabízí sympatizant a volič ultrapravicové národní strany Stránský. A ten vymezil tvrdá rasistická pravidla. Na jeho kursy nesmějí chodit romské děti. "Poslal bych je všechny někam," odpověděl Stránský na otázku Mladé fronty Dnes, co by dělal, kdyby do jeho kursu se chtěli přihlásit také Romové. "Myslím, že naše patroly kvůli bezpečnosti dětí jsou řešením. Budeme dělat tedy to, co nedělá policie, dohlížet, aby se dětem nic nestalo," řekl velitel zemské brigády Národní gardy Kubík.

Nemyslíte si, pane premiére, že jde o skrytý způsob suplování úkolů bezpečnostních složek České republiky, především však Policie České republiky? Pokud policie nedokáže občany přesvědčit o tom, že pracuje dobře, budou mít rasisté z národní strany stále příležitost někoho oslovovat a "pomáhat a chránit". Národní strana se chce legitimizovat a takovéto situace jí poskytují příležitost. Stačí trochu lhostejný přístup policie a Národní strana nabízí svou Národní gardu. Ta využívá situace a pochopitelných reakcí obětí násilí. Malým dětem se lehko vštěpují zvrácené stereotypy. Když je přepadl Rom, pak jsou všichni Romové zlí.

Pokud politici odpovědní za neuspokojivou situaci v souvislosti s růstem nacionalistického extremismu jednoznačně nezasáhnou, aby nebylo pochyb o jejich stanovisku k situaci v republice, pak legitimizují extremistickou stranu a její gardu a zároveň dají veřejnosti na vědomí, že Romové se chovají de facto protiústavně. Zabránit činnosti národních gard, případně zrušit činnost Národní strany je věcí Ministerstva vnitra, potažmo Nejvyššího soudu. Jak dlouho se ještě budou orgány státní správy, jejichž povinností je zabezpečit bezpečnost občanů, tvářit, že se nic neděje, že Národní garda je jen virtuální projekt? Bez důrazné akce ze strany orgánů státní správy, Policie České republiky a soudů se nedá předpokládat, že bude dosaženo situace, aby existenci ultrapravicových, paramilitárních formací odmítla široká veřejnost. Odborníci soudí, že se založením Národní gardy či ochranných sborů můžeme být svědky velmi nebezpečného jevu. Podobně totiž vznikaly nátlakové úderky Adolfa Hitlera.

Nakonec si nemyslím, že by veřejnost mělo uklidnit to, že Česká republika nikterak nevybočuje ze situace ostatních unijních států, které se rovněž potýkají s podobnými politickými subjekty. Opravdu si nemyslím, že by odpovědné orgány státu měly čekat, až Národní strana či Dělnická strana se bude úspěšně prosazovat na oficiálním politickém fóru.

Chci se vás, pane premiére, v této souvislosti zeptat. Ministr vnitra Ivan Langer sice tvrdí, že vznik Národní gardy je nepřijatelný, a také nevylučuje, že bude extremistická Národní strana zakázána, podle něj ale pohár ještě nepřetekl. Jak ale má normální občan tomuto stanovisku ministra vnitra rozumět? Nejedná se ze strany ministra Ivana Langera o obyčejný alibismus nebo neschopnost ministerstva, nebo dokonce o určitou formu podpory pravicového extremismu?

Ministr má asi na mysli trestněprávní rovinu činnosti členů Národní gardy. Dá se předpokládat, že Národní strana členy Národní gardy k trestným činům nenavádí, i když některé aktivity jsou na hranici trestněprávní. Ovšem situace Národní gardy zřízené Národní stranou má ještě jednu rovinu. Ta se týká naší ústavy, která politickým stranám zakazuje vytvářet vlastní ozbrojené složky. V § 5 odst. 2 zákona 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, se uvádí, že strany a hnutí nesmějí být ozbrojeny a nesmějí zřizovat ozbrojené složky. Národní garda byla zřízena Národní stranou a není samostatně zaregistrovaná jako občanské hnutí, jak o sobě prohlašuje. S velkou pravděpodobností ani zaregistrována být nemůže, neboť jednou z podmínek pro úspěšnou registraci je, že název a zkratka strany se nesmí výrazně podobat názvu či zkratce již existující strany či hnutí. A Národní garda už Ministerstvem vnitra zaregistrovaná je, a to dokonce z roku 1996. Tedy Národní gardu založenou Národní stranou v listopadu 2007 pod tímto názvem už Ministerstvo vnitra zaregistrovat nemůže. Ministerstvo vnitra by mělo prozkoumat a vyjasnit, zda se vytvořením Národní gardy nejedná ze strany Národní strany o porušení zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, a zda zřízením Národní gardy nedošlo ze strany Národní strany k založení své ozbrojené složky.

V souladu s § 112 odst. 5 jednacího řádu navrhuji k odpovědi na písemnou interpelaci přijmout nesouhlasné stanovisko. Děkuji. (Potlesk poslanců za KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se někdo další do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Maršíček, že nesouhlasí s odpovědí pana premiéra. Zazvoním, odhlásím vás všechny. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Ještě chvíli počkám, než se ustálí kvorum.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP