(17.00 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Při kontrole plnění nájemních smluv, které jsou uzavřeny, však bylo v případě pronájmu tohoto letiště zjištěno pochybení ze strany nájemce, který svojí činností porušil jedno z ustanovení uzavřené nájemní smlouvy. Nájemce letiště Příbram poskytl, a to bez souhlasu pronajímatele, jímž je ministerstvo, tak jak vyžadovalo smluvní ujednání, část letištní plochy do podnájmu třetí straně, totiž uvedené společnosti MAX CARS. Tento neoprávněný podnájem byl vyhodnocen jako hrubé porušení nájemní smlouvy. Dosavadní nájemce byl proto ředitelem VÚSS Praha vyzván k účasti na místním šetření a řádnému vysvětlení včetně stanovení dalšího postupu. Toto místní šetření se předpokládá uskutečnit 26. září 2008 a jeho výsledkem může být i ukončení smluvního vztahu.

Skutečnost, že cena za poskytnutou službu svojí výší je velmi blízká výši nájmu za pronájem letiště společnosti Letiště Příbram, s. r. o, je s největší pravděpodobností náhodná. Přesto jsem se rozhodla pověřit Inspekci ministryně obrany, aby prověřila, zda tento způsob pořizování výcviku řidičů je skutečně transparentním a také skutečně ekonomicky nejvýhodnějším řešením. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Pan poslanec chce položit doplňující dotazy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Vážená paní ministryně, děkuji za poskytnuté informace, které znám z vámi zmiňovaných internetových stránek www.army.cz a ze sdělovacích prostředků.

Já rozumím tomu, že v rámci elektronického tržiště může dojít k nějakým problémům, že vše se nemůže sledovat, nicméně podle mě zaspala kontrolní činnost na Ministerstvu obrany a vítám vaše rozhodnutí k inspekci, že to prověří.

Nicméně vy jste mi neodpověděla na moji otázku, takže ji zopakuji: Jestli jste přesvědčena, že nájemní smlouva, tak jak zní, je pro Ministerstvo obrany výhodná, a vypovíte, či nevypovíte tuto nevýhodnou nájemní smlouvu. A nemyslíte si, paní ministryně, že je už na čase v resortu konečně začít dělat pořádek?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S odpovědí paní ministryně Vlasta Parkanová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Pane poslanče, prostřednictvím předsedajícího - ano. Místní šetření se předpokládá uskutečnit a jeho výsledkem může být i ukončení smluvního vztahu, bylo to, co jsem říkala ve svém prvním vstupu a co předpokládám, že je odpověď na to, co jste říkal, že jsem vám neodpověděla.

Jinak ještě mi dovolte jednu doušku. Pokud by výsledkem šetření Inspekce ministryně obrany byl další kostlivec, byl by to kostlivec, který by vypadl ze skříně sociálně demokratické vlády. Ale bez ohledu na to, komu tato skříň patří, já vás můžu ujistit, že bych z toho neměla žádnou - ani škodolibou - radost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Interpelace pana poslance Sedi byla poslední interpelací, kterou jsme dneska měli projednat. Tím tedy končím bod číslo 36.

Zítra budeme projednávat body 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 29 a 34. Zítra se sejdeme v 9.30 hodin, protože od 9 hodin požádal o přestávku poslanecký klub ODS.

Dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové, sejdeme se tedy zítra v 9.30 hodin. Přerušuji naši schůzi do zítřka 9.30 hodin. Děkuji, na shledanou, dobrou noc.

 

(Jednání skončilo v 17.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP