(16.40 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Ano, to je pravda. Komise byla ustavena v poslední době a cílem je právě shromáždit veškeré argumenty a podklady k tomu, abychom mohli dát jasné rozhodnutí, jestli ji prodáme a případně jakou formou a za kolik, jestli to pro vězeňství jako takové je, či není přínosem. Pokud by se měla prodávat pankrácká věznice, pak zdůrazňuji, že za ty peníze by se muselo postavit jiné zařízení. Není možné snižovat počet lůžek nebo ubytovací kapacitu českého vězeňství, zvláště v případě - sám jste to zmiňoval - kdy máme několik tisíc osob, které nenastoupily výkon trestu již dlouhodobě, přes různá volební období, bohužel na svobodě. To je důležitá záležitost.

Odpovídám tedy na vaši otázku. Je zde komise, která shromažďuje argumenty pro prodej i proti prodeji. Těch argumentů je více. Je tam také Památník obětem totality. Těch věcí vedle nemocnice je tam více, které je třeba zohlednit. Počítám s tím, že na základě těchto argumentů se během několika měsíců rozhodneme. Osobně se nedomnívám, a říkám to s plnou odpovědností, že k prodeji dojde v tomto volebním období, protože pokud k tomu má dojít, musí ten proces být připraven a musí být záruka, že protihodnotou buď bude výměnou nová věznice, nebo ty peníze budou vázány právě na výstavbu nového vězeňského zařízení.

Není zde prostor v pěti minutách vás seznámit se všemi detaily, nicméně mohu slíbit, že jsem připraven na podvýboru, který bude, jak předpokládám, v měsíci říjnu, v rámci pravidelné zprávy se tomuto tématu věnovat a přinést vám další informace a bavit se o něm. Zdůrazňuji: Diskuse o tom, zda během několika let chceme dát stamiliony do pankrácké věznice a rekonstruovat ji, nebo ji prodat a za peníze, které získáme, zařídit, vybudovat, postavit, obnovit, jiné vězeňské zařízení, o tom je diskuse a o tom bychom se jako zákonodárci též potom měli bavit. Já jsem připraven se o tom bavit z pozice Ministerstva spravedlnosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec chce položit doplňující otázku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Pane ministře, co vám říkala bavorská ministryně, tomu rozumím. Nebo ekonomický rozbor, který nám dáte, může být i, řekl bych, rozumný. Ale mně na tom vadí, že s Luďkem Kulou jste mně na výboru pro bezpečnost v dubnu říkali úplně něco jiného. To jste neměli dělat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan ministr chce reagovat? Ano. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Mě mrzí, pane poslanče, že to vnímáte jako úmyslné neposkytnutí informací, ale v té době se opravdu o prodeji pankrácké věznice neuvažovalo. Mezitím došlo k vykalkulování nákladů, kolik bude rekonstrukce stát, navštívili jsme mezitím onu věznici. Situace se postupně vyvíjí.

Zdůrazňuji: Předpokládám, že to bude téma, se kterým vás chceme seznámit na říjnovém zasedání vašeho podvýboru, a jsme připraveni se o této věci bavit. V žádném případě nejde o urychlený utajovaný nebo nějaký jiný prodej, který by měl tyto negativní konotace. Cílem je o tom diskutovat a uznávám, že od jara došlo k určitým změnám, které jsou dány mimo jiné tím, že nám narůstá počet odsouzených k výkonu trestu odnětí svobody, a že tedy trestní politika státu na to musí reagovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní se svou interpelací vystoupí pan poslanec Červenka. Tuto interpelaci má na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ve věci komunikace se seniory. Připraví se pan poslanec Seďa. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Červenka: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážený pane ministře Julínku, dne 28. 4. 2007 vám byly zaslány připomínky z konference Svazu důchodců, region Most-Litvínov, k návrhům týkajícím se zdravotní péče, se kterými svaz nesouhlasí a považuje je za porušování Listiny práv a svobod, které jsou součástí Ústavy České republiky, § 31, kde každý občan, který je pojištěn, má právo na bezplatnou zdravotní péči. Jelikož jste na tento dopis vůbec nereagoval, zaslal vám dne 10. 1. 2008 Svaz důchodců dopis další, ve kterém vám připomněl své výhrady k poskytování péče ve vztahu ke zdravotně postiženým, chronicky nemocným, starým lidem atd., na které má reforma velký dopad. Bohužel do dnešního dne jste ani na jeden z dopisů neuznal za vhodné odpovědět.

Ptám se vás, pane ministře, zda vaše ministerstvo je tak zavaleno prací, že nemohlo do dnešního dne na dopisy Svazu důchodců Mostecka odpovědět. Nebo vás problém lidí zdravotně postižených či starých nezajímá? Připadá mi to jako projev naprosté ignorace vůči této skupině lidí. Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan ministr Tomáš Julínek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane předsedo. Vážení kolegové, já jsem se samozřejmě snažil v tom krátkém čase, co jsem se dozvěděl o interpelaci, dohledat ony dopisy. Ať jsme hledali jakkoliv, tak jsme nenašli žádný záznam v podatelně a nikde. Snažíme se na dopisy odpovídat, zavedli jsme naopak velmi širokou agendu otázek a odpovědí, která na Ministerstvu zdravotnictví vůbec nebyla. Vyřizujeme na Ministerstvu zdravotnictví kolem 500 podnětů mailových a telefonických denně. Snažíme se komunikovat odpovědně.

Kromě toho, že vznikla jakási iracionální obava z reforem, která vznikla především tím, že se v médiích objevilo strašení reformou, chci ujistit alespoň touto cestou všechny seniory, že reforma byla dělána právě proto, aby se pro ně a pro chronicky nemocné zajistila lepší péče, a že se to dozvědí na stránkách Ministerstva zdravotnictví a že je to součástí analýz. A jestliže v analýzách uvádíme, že tato péče není dobrá a nebyla v minulosti dobrá a není pořád ještě dobrá, není taková, jakou si představujeme, jsem já první, který to pojmenoval v České republice z takovéhoto postu, tak vězte, že reformní zákony jsou nastaveny přesně tak, abychom to, co jsme zanalyzovali jako špatné, napravili.

Zároveň vám slibuji, protože jsme se už s asistenty snažili dohledat tyto dopisy, že pokud dojdou ke mně, že na ně odpovíme podrobněji, lépe než to dokážu teď v těchto pěti minutách. Prosím o zaslání.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Chce pan poslanec položit doplňující otázku? Nechce.

Nyní přednese svoji interpelaci pan poslanec Antonín Seďa na paní ministryni Vlastu Parkanovou ve věci ztraceného dopisu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo. Úvodem mé interpelace si dovolím, vážená paní ministryně, vám předat malý perníkový model samopalu vzor 58. Ten důvod je prostý - konečně vás tady vidíme na interpelacích a jsem tomu velmi rád.

Nyní k mé interpelaci. Vážená paní ministryně obrany, týdeník Euro požádal 31. července Generální štáb Armády České republiky o potvrzení nebo vyvrácení existence informační zprávy generála Vlastimila Picka adresované vaší osobě, ve kterém náčelník Generálního štábu připomíná, že je třeba dodržovat právní předpisy, a vyzývá vás k vypsání veřejné soutěže na nová dopravní letadla, a to právě v souvislosti s vaším rozhodnutím pořídit letouny CASA C 295. Vážená paní ministryně, pan generál Picek na položené otázky Eura neodpověděl. Proto si dovolím je položit přímo vám.

Paní ministryně, obdržela jste od náčelníka Generálního štábu zprávu ve věci memoranda o porozumění se společností EADS, týkající se jeho výhrad vůči letounům typu CASA C-295? Pokud ano, co bylo v uvedené zprávě a jak jste s těmito sdělenými informacemi naložila? Předem děkuji za jasné odpovědi.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní ministryně Vlasta Parkanová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Děkuji za slovo. Já začnu nejdříve tím, že kdybychom si udělali více času na navštěvování internetových stránek těch oblastí, o které se zajímáme nebo které máme za povinnost sledovat, tak bychom se možná dozvěděli dostatek informací na to, abychom nevěřili každému žvástu, který je uveřejněn v některém z problematických periodik.

Začnu tím, co je uveřejněno na internetových stránkách Ministerstva obrany www.army.cz a je datováno 23. dubnem, a je to vyjádření náčelníka genpor. Vlastimila Picka k obměně parku transportního letectva. Abych ušetřila čas, budu citovat jenom vybrané pasáže: "Letoun CASA renomovaného evropského výrobce konsorcia EADS je schopen v podmínkách Armády České republiky plnohodnotně nahradit stávající letouny An-26 a jeho případné zavedení do výzbroje bude v každém případě znamenat výrazné posílení schopností Armády České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP