(16.20 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Cituji: A když k tomu přidám zastrašování, cílené dezinformační kampaně, které se neděly jen tak náhodou, byly odněkud podporovány atd. A potom to, co jste řekl vy: Existují prostě věci, které nelze zveřejnit, ale zároveň je nelze nevidět. - Já si na těchto slovech, vážení kolegové, trvám.

Je jenom shodou okolností, že právě dnes byla zveřejněna výroční zpráva Bezpečnostní informační služby, která tato má červencová slova více než potvrzuje. Bezpečnostní informační služba v té části, kterou dnes zveřejnila, mimo jiné uvádí, že ruské zpravodajské služby se v souvislosti s plány na vybudování americké radarové základny na našem území aktivně snaží kontaktovat, infiltrovat a ovlivňovat subjekty, a to především ze sféry občanské společnosti, politiky a médií, mající vliv na veřejné mínění. V širších souvislostech je cílem těchto snah zvýšení odporu naší veřejnosti k radaru, ale mimo jiné i vyvolání dojmu, že v Evropě dochází pod patronací Evropské unie a NATO k rehabilitaci nacismu. - Tolik tedy citáty ze zprávy, kterou zveřejnila Bezpečnostní informační služba a která je samozřejmě ve svém celku a v podrobnostech předmětem utajení.

Co nelze nevidět? Ta často kritizovaná vládní kampaň k radaru stála necelých 20 milionů. Podle mediálních odborníků je taková částka nikterak závratná pro to, aby byla vytvořená kampaň kvalitní. Musím dát za pravdu i kritikům této kampaně v tom, že tato kampaň byla málo vidět. Nevím, kolik stála kampaň odpůrců základny, ale vidět byla a je nepoměrně více.

Musím také trvat na tom, že proti vládní kampani, která měla vysvětlující a informativní charakter, kampaň odpůrců radaru je jednoznačně dezinformační, nepřátelská a má přímo zastrašovací charakter. Jak jinak lze hodnotit studie o vlivu na zdraví obyvatel, které vycházejí z desetinásobně nadhodnocených parametrů radaru, nebo zastrašující zprávy o atomovém reaktoru, který má údajně radar napájet?

Mám-li ještě trochu času, dovolte mi, abych citovala ze zprávy Bezpečnostní informační služby výňatek z kapitoly Zpravodajské služby Ruské federace.

V roce 2007 byly na území České republiky nejaktivnější zpravodajské služby Ruské federace. Renesanci ruských zpravodajských aktivních opatření, jejichž sovětská éra byla přerušena rozpadem Sovětského svazu, lze datovat začátkem vyjednávání východoevropských zemí o vstupu do NATO a zahájením rozšiřování Evropské unie.

Z českého pohledu v roce 2007 dominovala ruská aktivní opatření související se záměrem vybudovat na našem území komponenty americké protiraketové obrany. I nadále pokračují snahy o získání skrytých vlivových kanálů v rámci státních politických struktur České republiky. Především v rámci prosazování svých zájmů ve věci amerického radaru se zpravodajské služby Ruské federace v uplynulém roce snažily kontaktovat, infiltrovat a ovlivňovat osoby a subjekty především ze sféry občanské společnosti, politiky a médií, subjekty, které mají vliv na veřejné mínění. V širších souvislostech je cílem těchto snah nejen zvýšení odporu veřejnosti k radaru, ale mimo jiné i vyvolání dojmu, že v Evropě dochází pod patronací Evropské unie a NATO k rehabilitaci nacismu a popírání rozhodující role Sovětského svazu při porážce nacistů ve druhé světové válce a záchraně Evropy.

Podle Bezpečnostní informační služby se v případě ruských aktivních opatření vůči České republice a jejím spojencům jednalo o možnou součást (upozornění na čas) - dokončím pouze větu - o součást širší a dlouhodobé ruské kampaně, jejímž cílem je narušit integritu Evropské unie, NATO, izolovat Spojené státy a obnovit kontrolu nad ztraceným sovětským bezpečnostním perimetrem v Evropě.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Chce pan poslanec doplňující otázku? Ano, chce. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Hovoří pan poslanec Maršíček.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Já jenom velice stručně. Pokud bych se chtěl ptát na výroční zprávu BIS, která byla dnes zveřejněna, tak bych určitě, paní ministryně, interpeloval pana premiéra. Já tak samozřejmě učiním. Já jsem se vás ptal ale na vaše vyjádření. Takže dáte mi určitě za pravdu, že s vaší odpovědí nemohu být spokojen.

Já bych jenom, aby nedošlo k podobným nedorozuměním, chtěl jedno doporučení. Dávejte si prostě větší pozor na svá mediální vyjádření, která opravdu mnohdy nejsou příliš šťastná.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Paní ministryně bude reagovat. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Samozřejmě respektuji a musím respektovat subjektivní hodnocení kohokoli i své osoby a v tomto případě nemohu, než vám váš názor ponechat, jakkoli ho vůbec nesdílím. Připomenu ale, co jsem řekla a proč toto své vyjádření z července vůbec nepovažuji za nešťastné.

Já jsem neřekla, že je kampaň odpůrců základny financována z prostředků tajných služeb, a to ještě jedné konkrétní, jak jste se snažil ve svém prvním vystoupení mi vložit do úst. Já jsem, pane poslanče, pouze uvedla fakta. A skutečnost, že je zde dnešní výroční zpráva, je věc, kterou mi nikdo nemůže, ani vy, upřít, abych ji ve své argumentaci použila. A v této výroční zprávě se hovoří o aktivitách ruských zpravodajských služeb. Někdo tady pořádá velmi nákladnou kampaň. To bylo také obsahem mých červencových slov. Závěry ať si z toho každý učiní sám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Nyní vystoupí se svou interpelací pan poslanec Rafaj na pana ministra dopravy Řebíčka ve věci privatizace dopravy. Připraví se pan poslanec Novosad. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, strategické odvětví dopravy, jakým je doprava letecká, je pro českou ekonomiku naprosto klíčové a rozvíjí se v současné době vcelku rychlým tempem. V této oblasti působí tři firmy významné nejenom v českém, ale i v evropském kontextu. Je to Česká správa letišť, České aerolinie a Řízení letového provozu. Všechny tři tyto firmy jsou pod kontrolou státu.

Prakticky nejvýznamnější z hlediska strategického i bezpečnostního je Řízení letového provozu. Letový prostor je rozdělen na tři části. První část je tedy horní letový prostor, druhá část je přibližování - Approach, a třetí, to je pohyb po letištích - Tower. V podniku Řízení letového provozu pracují zkušení a velmi kvalifikovaní lidé, kteří svou činnost vykonávají precizně, přesně a zodpovědně. Bezpečné nebe nad našimi hlavami je výsledek jejich práce. Součástí tohoto podniku je také Letecká informační služba poskytující informace letadlům a Letecká škola, která připravuje řídící letového provozu. Podnik, který investoval rozsáhlé prostředky do výstavby nového centra řízení v Jenči u Prahy, patří k nejmodernějším a má vynikající provozní výsledky. Je ekonomicky stabilizován, je efektivní, můžeme hodnotit, že je úspěšný. Každá případná změna by mohla tyto vlastnosti destabilizovat.

Vážený pane ministře, chtěl bych se vás zeptat,

1. zda připravujete privatizaci Řízení letového provozu, popřípadě jeho částí, a v jakém rozsahu;

2. jaká bude případná nová vnitřní struktura podniku, zda bude zachováno původní členění na Oblast, Approach a Tower, nebo jestli se chystají v této oblasti změny;

3. které části zmíněného podniku budou určeny k případné privatizaci. (Upozornění na čas) Dokončím otázku.

4. Zda budou privatizovány služby Řízení letového provozu.

5. Zda bude privatizována Letecká škola a Letecká informační služba a jaká bude role nového zmíněného podniku v oblasti projektu CEATS European Sky.

Prosím, vyvraťte tyto informace, že se tato privatizace nepřipravuje, protože může ohrozit bezpečnost nebe nad našimi hlavami. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP