(14.40 hodin)

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane premiére, jistě víte, že v poslední době se připravuje ve své závěrečné fázi operační program Věda a výzkum pro inovace. Tento program obsahuje 20 miliard evropských peněz, které musí být rozděleny mezi podané projekty. Potom to, jaké projekty budou vybrány, rozhodne o tom, jaké bude směřování české vědy v budoucnosti a samozřejmě potažmo i českého hospodářství. Bohužel, ukazuje se, že při úřadování tohoto projektu v závěrečné fázi na Ministerstvu školství vznikly značné nejasnosti a řekl bych téměř nepravosti. Ukazuje se, že výběr těchto projektů ze strany ministerstva je naprosto neprůhledný, a je dokonce v rozporu s hodnocením zahraničních odborníků, které se vztahovalo na jednotlivé projekty. Lze písemně doložit, že interpretace, které provedlo Ministerstvo školství, co se týče hodnocení od jednotlivých zahraničních odborníků, spolu nesouvisejí a že toto vyhodnocení bylo ze strany ministerstva jednoznačně zkresleno.

Problém je také v tom, že není možné získávat detailní informace, které se týkají právě závěrečné fáze přípravy tohoto programu. Bohužel úředníci ministerstva odmítají sdělit některé drobnosti, které jsou ovšem velmi význačné, jako například složení jednotlivých hodnotících komisí. Tato situace je bohužel velmi nepříjemná, úředníci tvrdí, že tyto informace jsou neveřejné. To samozřejmě musím odmítnout, protože se jedná o rozdělení veřejných peněz, dokonce veřejných peněz z hlediska Evropské unie, tedy všechno musí být veřejné a úředníci Ministerstva školství tím porušují zákon č. 106.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, uplynul čas pro vaši interpelaci.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Prosím, pane premiére, odpovězte mi, co hodláte v této záležitosti dělat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Slovo patří předsedovi vlády Mirkovi Topolánkovi.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: To je takové další brněnské lobbing. Tak tohle to vím naštěstí úplně přesně. Já o tom ale nechci žertovat.

Celý program VaVpI se dostal do skluzu, bude fakticky podepsán, podle mých informací, definitivně 1. října a umožní čerpání v letošním roce, a nebylo to jednoduché. Strategií, kterou zvolilo ministerstvo plus Rada pro vědu a výzkum, kterou vedu já sám, bylo sestavit hodnoticí panel předních zahraničních odborníků pod předsednictvím Fritze Ohlera. A pod vedením tohoto zahraničního vědce schválilo šest ambiciózních výzkumných projektů. Já je jenom vyjmenuji: je to ELITPALS, který má vybudovat nový typ laseru; je to BIOCEV ve Vestci u Prahy, což je záležitost Akademie věd, velké centrum funkční genetiky; je to IT4Innovations, superpočítačové centrum v Ostravě, computing; Centrum pro výzkum energetického využití litosféry - CVEVL, pro energetické využití geotermální energie litosféry; a je to CEITEC, který má integrovat nejkvalitnější kapacity v oblastech materiálového výzkumu. Je to samozřejmě i Udržitelná energetika, předkladatelem je konsorcium týmů z Ústavu jaderného výzkumu Řež a Škoda výzkum, s. r. o. Tady podotýkám, že jsem se podle některých dopustil zřejmě neoprávněného lobbingu, nebo dokonce korupce, když jsem slíbil panu řediteli Johnovi, že tento projekt osobně podpořím. Nicméně prošel i bez mého doporučení, což je dobře.

Projekt CESLAB, o kterém vy hovoříte, nebyl doporučen z několika důvodů. Chci říci, že nemáte přesné informace v tom smyslu, protože vaše kritika, pane poslanče, i kritika Akademie věd se neopírá o fakta. Předseda mezinárodního hodnoticího panelu Fritz Ohler a Rada pro výzkum a vývoj v mé nepřítomnosti nezávisle na sobě potvrdili správnost stanoviska ministerstva. Ukazuje se, že ta obvinění, která vznesla Akademie věd, nejsou pravdivá. Akademie věd je historicky bezesporu významným partnerem v rámci segmentu výzkumu a vývoje, není však možné zneužívat tohoto prestižního postavení k prosazování jednostranných zájmů. Transparentnost toho vyhodnocování, a to ještě není samozřejmě definitivní a vy to musíte vědět, že také nám musí někdo tyto projekty v Bruselu podepsat, v tomto musí splňovat všechny podmínky, je dokladována samozřejmě celou zprávou vyhodnocovací komise, která podle mne k dispozici je.

Projektů tohoto typu je celá řada, některé také neprošly a zdaleka kolem nich není takový řev; musely dosáhnout samozřejmě rozpočtu vyššího než 50 mil. eur, a jenom prostý součet rozpočtů všech těch záměrů, které byly předloženy v rámci prioritní osy 1, evropská centra excelence, i 2 - regionální centra výzkumu a vývoje, výrazně přesáhl samozřejmě finanční alokaci. To znamená bylo zjevné, že hodnotící komise bude muset něco podpořit a něco nepodpořit. Já jsem žádal ministerstvo, a to je jediná věc, kterou vám k tomu řeknu, že žádný ten projekt nemůže být definitivně začleněn ani definitivně vyřazen, že budu chtít, aby k evaluaci došlo minimálně ještě jednou, aby byla případně šance se do toho dostat. Ale vylučuji, že by proti projektu CESLAB, který počítal se stavební částí hotovou možná v roce 2015, to znamená očekávala se tam další investice po tomto termínu, zcela nepochybně už ta alokace ze strukturálních fondů nebude, a to první kritérium, které jsme jednoznačně řekli, to je udržitelnost těchto projektů, aby po roce 2015, to je rok čerpání plus dva, nebylo nutné do těchto projektů dávat další peníze, u tohoto projektu speciálně splněna nebyla.

Mám k tomu samozřejmě celou zprávu, já vám ji poskytnu. Ale opravdu se domnívám, že bylo velmi složité z těch projektů vybrat. Nevím, jak dalece tam hrál vliv regionální aspekt. Ale pan ministr je z Brna stejně jako vy a jeden projekt v Brně byl samozřejmě schválen a tento nikoliv. Věřím hodnotitelské mezinárodní komisi a věřím tomu, že neudělala žádné pochybení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu premiérovi. Ptám se pana poslance Ohlídala, jestli má doplňující dotaz? Je tomu tak. Máte pro svůj doplňující dotaz jednu minutu.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Pane premiére, já nejsem z Brna, já jsem z Veselí nad Moravou. To za prvé.

A dále bych chtěl podotknout to, že to, co jste citoval, jste citoval z materiálu Ministerstva školství. Je možné právě jednoznačně říci a je možné to také doložit, písemně doložit, že nesouhlasí hodnocení zahraničních odborníků s tím, co na základě toho hodnocení vytvořilo Ministerstvo školství. Jenom opakujete ty zkreslené závěry, které předložilo Ministerstvo školství. A jestli chcete, dám vám anglický překlad hodnocení jednotlivých projektů od zahraničních hodnotitelů a pak toto hodnocení můžete srovnat s hodnocením a závěry ministerstva a dojdete k jednoznačným závěrům. Mohu vám je přesně vypsat, bod po bodu, řadu po řadě, a uvidíte, že to tam jednoznačně nesouhlasí.

To znamená znovu trvám, podobně jako jiní pracovníci, jiní lidé, na tom, že toto hodnocení Ministerstvem školství bylo zkresleno, pane premiére.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní je prostor pro odpověď na tento doplňující dotaz. Pan premiér se vzdává této možnosti.

Slovo tedy patří panu poslanci Karlu Korytářovi s jeho interpelací.

 

Poslanec Karel Korytář: Vážený pane premiére, kolegyně a kolegové. Před 14 dny jsem se zúčastnil podpisu memoranda mezi Olomouckým krajem a Českými dráhami, které vymezuje základní rámec provozování a rozvoj osobní a železniční dopravy na nebližších pět let. Vše se zdá být v pořádku až na to, že k úhradě prokazatelné ztráty provozování této dopravy se přiřadil i Olomoucký kraj, který všem ostatním krajům již zdaleka neuhradí požadovanou cenu, která je oproti předchozímu stavu až o 50 % vyšší a která se po oddělení karga, nákladní dopravy, objevila v plné nahotě. Skromné přání zástupce Českých drah, že úspěchem bude získat alespoň pokrytí inflace s 1 % navíc na krytí zvýšených cen pohonných hmot a energií, je jen slabou náplastí.

Jistě si vzpomínáte, pane premiére, že po příslibu ministra dopravy na jednání hospodářského výboru o dostatečném zajištění finančních prostředků k zabránění kolapsu osobní dopravy odeznělo totéž z vašich úst i zde na plénu - organizační lék snižování režijních nákladů, tj. snižování počtu zaměstnanců, je již vyčerpán. Vyčerpáni jsou nezřídka i ti, jimž kumulované funkce a časté změny organizace spojené s obavou nejisté ekonomické budoucnosti brání ke spolehlivějšímu výkonu.

Nezaráží vás v této souvislosti prudký nárůst i tragických nehod na železnici? Nejde víc než o selhání jednotlivce o selhání systému, kterému chybějí peníze?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP