(12.00 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Ale pane poslanče a páni poslanci, to my slyšíme poprvé, že už to nemá platit. To fakt někdo udělá, že to zase vrátí na 15 procent? A já jsem říkal: Ano, navrhuje to pan ministr Kalousek, má pro to mnoho krásných důvodů. A já to nepodpořím.

A teď jsme v tom finále, na které se mě úplně všichni ptají, a já chci, abych byl přesný, skoro bych řekl programátorsky přesný, a tak vám tady řeknu algoritmus svého rozhodování při hlasování o tomto návrhu.

Krok jedna: Návrh na zamítnutí nepodpořím. Nepodpořím ho proto, že ačkoli už nezbývají skoro vůbec žádné faktické důvody, abych věřil ministru financí Kalouskovi, abych věřil premiérovi Topolánkovi, že něco z toho, na co dali slovo, opravdu dodrží, tak já jsem tak nekonečný optimista, že bych chtěl, aby to ještě jednou zkusili. Co kdyby se vám to, pánové, v tom druhém čtení povedlo a nějaký návrh, který by respektoval to, co jste sami před rokem garantovali, byste nakonec našli? Můžete si tady o mně všichni myslet, že míra mé naivity je nekonečná, ale já si myslím, že každý má dostat každou šanci, kterou dostat může.

Krok dvě: Jakýkoli návrh, který tady bude hlasován, který bude zachovávat zrušení 12,5procentní sazby a přechod na 15, nepodpořím. A nepodpořím ani finální znění zákona, ve kterých ta patnáctka bude. Jakmile uvidíte při závěrečném hlasování, že je tam 15, spolehněte se, že mačkám červené tlačítko.

Naopak - krok tři: Bude-li ve finální podobě díky pozměňovacímu návrhu zachováno 12,5, stoprocentně mačkám zelenou. A je samozřejmě veliký prostor v korigování ostatních parametrů, o kterých jsem připraven jednat.

A abych byl nekonečná vstřícnost sama, v kroku čtyři oznamuji, že jsem připraven jednat i o variantách, ve kterých nebude ani 12,5, ani 15, ale bude tam taková kombinace ostatních parametrů, která splní podstatu dohody z loňského srpna, tj. že opravdu dojde ke snížení daňové zátěže. A protože těch parametrů je víc, jsou to sazby daně, jsou to slevy na dani u dospělého, u manželky, u dětí, a je to dokonce, a to tady výslovně uvádím, i sazba sociálního pojištění, existuje nekonečná řada kombinací - a já se nebudu upínat k žádné z nich, chci-li dosáhnout skutečného úspěchu - které plní tu dohodu. A takového návrhy jsem připraven projednat, vypočítat a podpořit.

A úplně na závěr. Úplně na závěr: Chodí tady novináři, zcela vyděšení panem ministrem financí, že prý až ten - vynechám tituly - Tlustý zničí tomu Kalouskovi tu jeho skvělou reformu (smích z řad poslanců ČSSD), tak jsme, dámy a pánové, v háji, protože přestanou platit čísla státního rozpočtu a ta vláda, která to tomu ministrovi tak všechno pěkně schválila, je taky v háji, protože to všechno musí pak udělat znovu.

Já musím těm vyděšeným lidem a novinářům říci, že mohou být v klidu, protože nás všechny chrání zákon o rozpočtových pravidlech, který říká, že jestli si pan ministr vzal na hrb, a já nevím, jestli to udělal, ale kdyby náhodou to udělal, že by vypočítal státní rozpočet nikoli z údajů platných zákonů, a v platných zákonech je, pane ministře, 12,5 procenta od příštího roku, a vypočítal to na něčem, co se mu líbí víc, ale co bohužel není v platném zákoně, tak je to, pane ministře, váš problém. Je to porušení zákona, vědomé porušení zákona, a dělejte si s tím, co chcete. Protože my nemáme povinnost podporovat vaše záměry. My je můžeme podporovat, když je považujeme za správné.

A pane ministře, já ani moji kolegové se vydírat, protože to není nic jiného než vydírání, nedáme! Jestli jste udělal chybu a máte rozpočet na svých snech, tak si ho opravte! A mě s tím neobtěžujte! Porušil jste zákon, a jestli chcete schválit korekci, ano, vaší zjevné chyby z loňského roku, já jsem připraven ji schválit. Ale musí dodržet dohodu, na kterou dal své slovo premiér, vy, předsedové vašich stran, protože veřejnost skoro nic z toho, co tady povídám vůbec nezajímá. Veřejnost zajímá jediné: jestli dojde ke snížení daní, jestli 12,5 % byl jenom holub na střeše, nebo skutečné číslo. A já se k rozdrbávání čehokoliv, ani holubů, ani vrabců v hrsti, přidávat, pane ministře, nebudu! Mé stanovisko je naprosto jasné a definitivní. Zařiďte se podle něho, a jestli, jak tady říkají jiní vyděšení novináři, je všechno toto jenom komedie, abyste na mě zase svalili ohrožení vlády, ohrožení rozpočtu, tak víte dopředu, co budu dělat. A jestli chcete tuto vládu rozdrbat zrovna na rozpočtu a rozdrbat na tom, že jste protizákonně postavil rozpočet na svých chimérách, tak to udělejte, ale všichni to budou vědět, že jste to udělal vědomě!

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Tlustému. Řádně přihlášen je pan poslanec Michal Doktor, ale s přednostním právem pan ministr, poté s přednostním právem pan zpravodaj - podle jednacího řádu. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji, já budu velmi stručný. Já se pak vyjádřím k připomínkám, které zazněly v diskusi. Jenom dovolte, abych zareagoval na jednu zjevnou lež. Pokud tu někdo říká, že tady chodí novináři a já něco vyprávím o panu poslanci Tlustém, chci říci, že o tomto pánovi jsem posledních 14 dní nepromluvil jedno jediné slovo a mám v úmyslu v tom setrvat. Mám totiž jenom jeden žaludek a docela ho mám rád.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Nyní s přednostním právem zpravodaj, poté řádně přihlášený pan poslanec Michal Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Tak ono je určitě pro opoziční poslance zábavné sledovat, jak se tady hádají autoři ať už starší nebo novější vládní daňové reformy. Ale já musím říci, že mi to připadá trošku jako spor na palubě Titaniku, kde se námořníci dohadují, jestli opravdu všechny komíny Titaniku mají být natřeny na bílo. Prostě i když ty komíny natřete na bílo, tak to nic nemění na tom, že ten Titanic se potápí a že ten Titanic se prostě potopí.

Vy jste tu vaši daňovou reformu prosadili nejtěsnější možnou většinou v této Poslanecké sněmovně. Vy jste ji prosadili díky přeběhlíkům, kteří už tady po příštích volbách nebudou. Ta vaše daňová reforma je odsouzena k přepracování. Buď ji přepracujeme teď, a pokud nenajdeme vhodnou většinu, tak ji přepracujeme po příštích parlamentních volbách.

Vy se tady dohadujete a něčem, co je fakticky mrtvé. Ta vaše daňová reforma nemá budoucnost. Stejně jako nemá budoucnost vaše vláda. Čili myslím si, že by bylo dobré, abychom neztráceli čas debatami (poslanci ČSSD tleskají) o věcech, které už se přežily.

My jsme tady měli devět měsíců na to, abychom si vyzkoušeli, jak ta vaše daňová reforma skutečně perfektně funguje. Ty dopady jsou vynikající: máme nejvyšší inflaci za posledních deset let díky této vaší skvělé daňové reformě. Ty dopady jsou opravdu vynikající: naše ekonomika začala zpomalovat už letos díky této vaší skvělé daňové reformě. Ta daňová reforma je prostě neúspěšná a žádné kosmetické změny, které vy v této chvíli navrhujete, abyste ji trošku učesali v tom příštím roce, té reformě prostě nepomůžou.

Já bych chtěl slíbit všem, kteří tuto debatu skutečně poslouchají a věnují se těm argumentům, které tady zaznívají, že pokud sociální demokracie vyhraje příští parlamentní volby, tak tyto věci skončí a daňový systém se bude měnit odpovědným způsobem, tak aby nedocházelo k podobným kuriózním situacím, které tady všichni zažíváme, a musím říci, které mi přece jenom připadají poněkud trapné (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl zpravodaj, který podle § 58 měl přednost. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Michal Doktor. Nemám žádnou další písemnou přihlášku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP