(11.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Další, už pátý princip, který loni při přípravě tzv. vládního batohu vzal zasvé, byla jednoduchá úvaha o tom, že snížení daní, daňová reforma, přináší výsledky o to rychleji, čím je radikálnější, čím větší impuls jednorázově vyšle do ekonomiky a mezi občany. Pan kolega Doktor prosadil na klubu ODS, že má místo jednoho snížení sazeb proběhnout jakási trajektorie postupných snižování sazeb, a to jak u právnických, tak fyzických osob. U fyzických osob on navrhoval, a budiž mu to ke cti, že by od 1. ledna letošního roku nemělo platit 15 jako platí, mělo platit podle jeho návrhu 13,5 procenta. A od 1. ledna příštího roku 12,5 procenta. Já tady tuto pasáž říkám proto, aby všichni věděli, že čísla 13,5 a 12,5 nejsou čísla z mé hlavy, a rozdělení snižování sazeb do dvou kroků nejenom že není z mé hlavy, ale odporuje mé logice, protože rozložení takového snižování v čase snižuje pozitivní efekt takového kroku vůči ekonomice. Takže já jsem to odmítal, nicméně akceptoval jako už asi šestý kompromis v celém tomto problému.

Nakonec na nočním jednání, které vedla koalice, a tady pan ministr skromně pozapomněl uvést, že onen pozměňovací návrh, který tady kritizoval, předložil sám premiér české vlády, a to na základě -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, já vás znovu přeruším. Já jsem o to požádal a na to mi nikdo nereaguje. Takže žádám jmenovitě buď kolegu Tluchoře, nebo kolegu Carbola, nebo nepřítomného předsedu klubu Strany zelených, aby sjednali jednoho z místopředsedů. Nezlobte se na mě, ale já nehodlám porušovat jednací řád.

Jestli chvilku počkáte, pane kolego. (Přichází předseda vlády.)

Děkuji pane předsedo, já jsem čekal, že přijde některý z místopředsedů, protože jsem věděl, že potřebujete odejít.

Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Takže si dovolím navázat. Jsme ve chvíli, kdy komentuji kritiku pana ministra financí vůči pozměňovacímu návrhu, který cosi způsobil. A chci tady výslovně uvést, že jeho předkladatelem byl sám premiér, ale jeho konstruktérem byl nepochybně kritik, to je ministr financí Kalousek. Protože řešení 12,5procentní sazby jako druhý doplňkový krok s absolutně nesmyslnými slevami na dani mohl být buď jedině nekonečnou hloupostí, ze které pana ministra financí nepodezřívám, nebo zlým záměrem, ze kterého ho podezřívám. Protože nemusí být člověk velký daňový expert, aby věděl, že sníží-li se sazba z 15 na 12,5, to je o 2,5 procentního bodu z 15, tak se sleva na dani proporcionálně k tomu nemůže snížit téměř na polovinu. To je velmi jednoduchá úvaha. A přestože je to takto jednoduchá úvaha, pan ministr financí odsouhlasil, aby tento zvláštní pozměňovací návrh byl tady přednesen ve Sněmovně a schválen.

Nato samozřejmě následoval horký srpen loňského roku, kdy poté, kdy se veřejnost, i my, dozvěděla a spočítala, že 12,5procentní sazba dojednaná v rámci koalice byla ministrem financí a jeho poradci, a nevím kdo jimi všichni byli, vím jistě, že já to nebyl, já jsem k tomuto jednání přizván nebyl - doplnili opravdu nepochopitelnou výší slev pro dospělé i pro děti. Následovala dlouhá řada jednání, na jejímž konci bylo slovo premiéra, usnesení výkonné rady ODS, usnesení klubu ODS, osobní garance koaličních partnerů, předsedů stran Bursíka i Čunka, že dojde do 1. edna příštího roku ke korekci - nebylo specifikováno, jak přesně bude provedena - ke korekci, která opravd naplní v té době ještě platný vládní záměr snížení daňové zátěže pro všechny.

Den poté, co tato složitá dohoda byla dosažena, připomínám kamerami obklopené místo jednání výkonné rady ODS, kdy leckdo tehdy interpretoval, že nedojde-li k dohodě, padne celá vláda, což se samozřejmě jako v mnoha jiných případech nestalo, den nato pan ministr Kalousek oznámil, že tuto dohodu nerespektuje, že přechod na 12,5procentní sazbu odmítá a za východisko považuje setrvání na prvním kroku do dvou kroků rozděleného tzv. snižování daní. Jinými slovy,protože první krok neznamenal žádné snížení daní a druhý krok ho měl teprve znamenat, pan ministr financí oznámil, že on žádné skutečné snižování daní nedopustí. To by nebylo nic pro představitele KDU-ČSL pozoruhodného. Pozoruhodné bylo, že několik měsíců poté se k tomuto záměru připojil sám premiér. Řekl, že Kalouskova verze je správná verze,a popřel tak nejenom předchozí dohody, ale dokonce fungování tzv. expertního týmu pod vedením pana poslance Doktora, který, a to musím popravdě konstatovat, zcela zodpovědně vypočítával všechny možné v úvahu přecházející varianty naplnění dohody ze srpna loňského roku, tzn. naplnění teze, že dojde ke skutečnému snížení daňové zátěže všem. A dokonce, a za to mu dnes děkuji, dokonce při respektování dnes v zákoně obsažené sazby to je 12,5 procenta od 1. ledna příštího roku. Jím tehdy vypočtené varianty to obsahovaly, a protože stále existují, tak bych poprosil jeho i další kolegy, aby zvážili, jestli ve druhém čtení, ke kterému nepochybně dospějeme, alespoň doufám dospějeme, by neměly být Poslanecké sněmovně předloženy k posouzení, protože takové varianty jsem připraven podpořit. Z jednoduchého důvodu: znamenají skutečné snížení daňové zátěže všem.

Dvanáct a půl procenta samozřejmě není žádné posvátné zvíře. Má ale několik důvodů, proč by nemělo být tak snadno zničeno, jako si to představuje pan ministr Kalousek, a řeknu dva a oba považuji za závažné. Za prvé, 12,5, 12, možná i 13 jsou sazby, které jsou přibližně ekvivalentní u fyzických osob k sazbě 19 procent u osob právnických. A je to vlastně poslední princip, který zbyl z původní rovné daně. Že stejná nebo aspoň ekvivalentní, jak jsem tady řekl, má být sazba u daně z příjmů fyzických a právnických osob, aby se nesnažily subjekty přemýšlet o tom, jestli mají víc podnikat jako jedni nebo druzí, aby zdanění bylo přibližně to samé.

Zachování 15procentní sazby není ekvivalentem k 19. To je první vážný problém. A druhý vážný problém jsme slyšeli s kolegy dnes ráno na konferenci o daních, který pořádalo EURO, kde vystoupila jedna pedagožka z univerzity a několik podnikatelů a řekli: Ono vážně těch 12,5 v zákoně uvedených už nebude platit? Ale my jsme tomu věřili! My jsme si mysleli, že když vládní koalice do zákona napíše ty trajektorie, napíše tam, že od 1. ledna 2009 12,5, tak že s tím můžeme počítat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP