(9.10 hodin)
(pokračuje Kasal)

Dámy a pánové, na pokřik, který se tu a tam ozývá z poslaneckých lavic, zní odpověď: Nejednáme proto, že pan ministr Liška není přítomen. A jako první má být projednávána přerušená odpověď na interpelaci, která byla na něj vznesena, tuším, na 32. schůzi. Já mohu samozřejmě přerušit tuto interpelaci, nicméně dostal jsem před sedmi minutami zprávu, že přijde za dvě minuty, a před třemi minutami, že přijde za minutu. (Ohlas.) Zřejmě na Ministerstvu školství jdou hodiny jinak rychle -

Už je pan ministr tady, takže ho vítáme. Pane ministře, važte si toho potlesku, přichází z opozičních lavic, a přál bych vám, aby potlesk zazněl také po ukončené interpelaci.

Takže v tuto chvíli již můžeme projednávat interpelaci a jako první vystoupí paní poslankyně Ladislava Zelenková.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: (V jednací síni je živo. Poslankyně Zelenková vyčkává.) Ve škole pedagog vždycky říká: Já mám dost času. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně, to má být výzva pro vaše kolegy, aby se posadili, dali si ruce za záda? (Smích.)

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Tak náročná bych zas nebyla.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak jenom dámy a pánové, paní poslankyně Zelenková zcela v souladu s naším jednacím řádem vás žádá, abyste se posadili a umožnili jí klidné vystoupení.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Takže děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane předsedající, děkuji vám za slovo, o které jsem požádala už 5. června, a dnes jsem se dostala na řadu. Velmi krátce připomenu, o co se tehdy jednalo.

Moje interpelace byla směřována na problematiku tzv. odloženého školného a základ interpelace nebyl ani o sporu, jestli platit za studium, či neplatit. My tyto koncepty máme odlišné a nakonec i debata včera a předevčírem ukázala, že se v tomto neshodneme. Myslím debatu o zpoplatnění mateřských škol. Já jsem spíš apelovala a upozorňovala na to, že argumentace tohoto odloženého školného, zdůvodnění, proč ho vláda chce zavést, byť říká, že ho nezavede v tomto funkčním období, nicméně ho velmi pilně a velmi čile připravuje, upozorňovala jsem na to, že argumentace není dle mého názoru zcela korektní, že to je argumentace, která je manipulační, a tedy nesprávná.

Ministerstvo, potažmo pan premiér říkají, že odložené školné vlastně pomůže dostat na vysoké školy víc dětí ze sociálně slabých rodin. Já myslím, že toto tvrzení je absurdní na první pohled, na druhý pohled i na jakýkoli hlubší pohled. Jestliže náklady na studium dnes stojí rodinu nějakých 70 tisíc ročně, tak jestliže toto studium zdražíme, byť formou odloženého školného o dalších nějakých 20-30 tisíc, tak pochopitelně nemůže být potom toto studium dostupnější pro ty, kteří peněz mají méně.

Pravda ale je, abych řekla pravdu celou a byla objektivní, že pokud tento koncept odloženého školného bude provázen dalšími doprovodnými opatřeními, tzn. výhodnými úvěry, sociálními stipendii, granty, tak potom ano, potom celý tento systém může více zpřístupnit vysokoškolské studium sociálně slabším. Ale jedním dechem je potřeba říci, že to nebude díky odloženému školnému nebo žádnému školnému, ale stane se to díky právě těm doprovodným opatřením, tzn. díky úvěrům, díky sociálnímu stipendiu, díky grantům.

Takže mně z toho vychází docela jednoduše, že pokud chce tato vláda pomoci sociálně slabším, což je určitě potřeba, tak nechť zavede výhodné úvěry, spoření, granty. Ale odložené školné k tomu prostě nepotřebuje. Takže nazývejme věci pravými jmény a nemanipulujme s lidmi.

Takže tolik jsem si dovolila na úvod této problematiky. Pro tuto chvíli děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Zelenkové. Teď chce vystoupit pan ministr Ondřej Liška, takže samozřejmě má příležitost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP