Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. září 2008 v 9.00 hodin

Přítomno: 147 poslanců

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je 9 hodin. Zahajuji třetí jednací den 38. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní, a poté číslo této karty.

Přečtu omluvenky na dnešní den. Omlouvají se místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, dále Tomáš Julínek na dopoledne, Ivan Langer, zahraniční cesta, Petr Nečas, zahraniční cesta, Karel Schwarzenberg, Valné shromáždění OSN v New Yorku, Džamila Stehlíková z dopoledního jednání.

Z poslanců mám omluvenky následujících dam a pánů: Marta Bayerová, František Dědič, Michal Hašek na dopoledne, Jiří Paroubek, Karel Šidlo, Jeroným Tejc a Tom Zajíček. Důvody neúčasti jsou buď osobní, nebo rodinné, nebo není uveden důvod.

O slovo se přihlásil pan ministr Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si předstoupit před Sněmovnu s pokornou prosbou. Úradkem včerejšího jednání se stalo, že nebyla projednána novela zákona o dani z příjmů, ač byla zařazena jako pevný bod, a já si proto dovolím poprosit, zda by mohl být zařazen na dnešní den ihned po končení bodu písemné interpelace. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Písemné interpelace? Odpoledne, ano?

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ne, co je teď? Teď jsou ústní interpelace.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ústní.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pardon, já se omlouvám…

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pardon, písemné, promiňte, pane poslanče. Při pohledu na pana poslance Exnera, který na mě gestikuluje, jsem byl mírně zmaten. Řekl jste to původně správně, já jsem si to mylně vyložil. Takže po písemných interpelacích v 11 hodin.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pro to, pane předsedající, mám samozřejmě plné pochopení. Čili ihned po písemných interpelacích.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. O slovo se hlásí pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych poprosit pana ministra Kalouska, kdyby byl tak laskav a souhlasil s tím, že nejdříve bude projednán pevně zařazený bod, kterým je mezinárodní smlouva, bod č. 37 - Evropská kosmická agentura. A je to také z toho důvodu, že zpravodaj potom později už nebude moci být přítomen. Tento bod by neměl trvat déle než 10 minut, jak přepokládám, a vaše body by to asi neohrozilo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, zařadili bychom tyto body v tomto pořadí.

Ještě sděluji, že pan poslanec Petr Zgarba má náhradní kartu č. 24 a pan poslanec Evžen Snítilý náhradní kartu č. 7.

Další poznámky k programu schůze nejsou, takže prosím, abyste se všichni přihlásili, a budeme hlasovat o tom, jak bude vypadat pořad dnešní schůze po ukončení odpovědí na písemné interpelace.

 

Jako první bod po ukončení písemných interpelací bude projednán bod, který má pořadové číslo 37 a jako druhý bod bude projednán bod č. 12. Je tomu tak? (Souhlas.) Souhlasíte s tím, že rozhodneme o těchto návrzích současně? (Souhlasné projevy.) Ano, děkuji.

Dámy a pánové, zahajuji hlasování pořadové číslo 70. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 100 poslanců, 91 byl pro, 2 proti. Návrh byl přijat a budeme se tedy řídit tímto schváleným pořadem pro dnešní dopoledne.

 

Nyní je tedy na pořadu bod

 

35.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Podle pořadí, které zde mám uvedeno, jako by první měl odpovědět ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška, pak je pět interpelací na předsedu vlády Mirka Topolánka, dvě interpelace na ministra životního prostředí Martina Bursíka a jedna interpelace na ministra kultury Václava Jehličku. (Ministr Ondřej Liška nebyl v jednací síni přítomen.)

Mám informaci, že pan ministr Ondřej Liška přijde za dvě minuty…

Času, který je k dispozici, využiji k tomu, abych připomenul, že dnešní jednání také bude obsahovat odpovědi na ústní interpelace, a připomínám, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 proběhne jejich slavnostní slosování.

Jinak k interpelaci na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišku připomenu, že projednávání této odpovědi bylo už na 32. schůzi Poslanecké sněmovny, bylo přerušeno, s faktickou poznámkou byl přihlášen pan poslanec Stanislav Křeček, pak byla řádná přihláška do rozpravy od paní poslankyně Zelenkové, od poslance Bartoše, poslance Ohlídala a poslankyně Vlasty Bohdalové. Předpokládám, že faktická poznámka od pana poslance Křečka v této chvíli nebude vznesena, takže jako první prosím, aby se prozatím připravila paní poslankyně Ladislava Zelenková…

(Čeká se na příchod ministra Lišky.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP