(14.20 hodin)
(pokračuje Vlček)

Můžeme tak učinit, protože doporučujeme, aby jedno třetí čtení bylo projednáno v pátek ráno od 9 hodin.

Takže nyní přistoupíme k rozpravě k návrhu pořadu, do které mám několik přihlášek. Jako první je pan poslanec Hojda. Připraví se pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já jsem se přihlásil k návrhu programu a požádal bych Sněmovnu, aby bod č. 28, to je vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou kosmickou agenturou o přistoupení České republiky k Úmluvě o založení Evropské kosmické agentury a o souvisejících podmínkách, tisk č. 577, aby tento bod byl zařazen jako první bod dnešního jednání hned po schválení programu, a to z následujícího důvodu.

Česká republika, resp. předseda vlády podepsal tuto smlouvu s Evropskou vesmírnou agenturou s tím, že smlouva již byla projednána v Senátu Parlamentu České republiky, a je nesmírně důležité, aby byla projednána i na tomto jednání, na tomto zasedání Poslanecké sněmovny. Důvod je následující: V letošním roce v listopadu je zasedání ministrů členských zemí Evropské vesmírné agentury a toto zasedání rozhodne o tom, jakým způsobem budou připraveny ve výborech programy na příští dva roky. Zasedání se uskutečňuje jednou za dva roky. Pokud by se nám nepodařilo ratifikovat tuto smlouvu v Parlamentu ještě na tomto zasedání a na začátek října, mohli bychom se dostat do situace, že bychom tam byli pouze jako přísedící a prakticky bychom neměli šanci využít programu pro Českou republiku v následujících dvou letech. Z toho důvodu se domnívám, že je nesmírně důležité, abychom tuto smlouvu projednali ještě na tomto zasedání.

Jakmile proběhne první čtení, požádám Sněmovnu, aby byla zkrácena lhůta, aby se mohlo i druhé čtení projednat ještě na tomto zasedání. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Tejc a připraví se pan poslanec Grospič. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, my jsme v posledních několika týdnech byli svědky šokujících odhalení a zjištění a zjistili jsme mnoho o naší politické kultuře a zjistili jsme mnoho o tom, jak probíhá boj o hlasy poslanců v pozadí. Zjistili jsme, že jsou poslanci, a možná nejen poslanci, kteří shromažďují kompromitující informace napříč politickým spektrem a možná plánují jejich využití za účelem vydírání nebo vyhrožování jednotlivým poslancům. Zjistili jsme, že tyto praktiky se nevyhýbají ani rodinným příslušníkům oněch poslanců. Dozvěděli jsme se, že předseda poslaneckého klubu se dotazuje, zda kompromitující materiály je možné koupit po částech, anebo jako celek. Možná se snažil získat slevu, možná něco jiného plánoval s oněmi materiály, každopádně jsme se dozvěděli i to, že poradce premiéra disponuje diskreditujícími fotografiemi na bývalého ministra a současného poslance.

Ono to není poprvé ani naposledy, kdy jsme byli svědky takovýchto zjištění. Bohužel, obávám se, že podobná zjištění nás budou pronásledovat i v budoucnu. Protože jsme nastavili systém, který bohužel vytváří atmosféru strachu a obav mezi poslanci. Jak jinak si vysvětlit, že naši bývalí kolegové ze sociální demokracie pan Melčák a Pohanka po 15 letech v sociální demokracii zjistili, že jejich svědomí se najednou ztotožňuje s 99 procenty návrhů ODS a se sociální demokracií nemají nic společného? Byla to ona ta pozitivní nebo negativní motivace, jak o ní hovořil náš bývalý kolega poslanec Morava? Já myslím, že kdyby se něco podobného zjistilo a stalo v západoevropské demokracii, tak by druhý den padla vláda. Pan premiér by musel odstoupit, nikoli ve svém emotivním vystoupení dělat ze sebe obětního beránka.

Z médií jsme se mohli dozvědět, že na koaličním jednání byl včera schválen návrh na vytvoření pracovní komise, která by se měla touto otázkou zabývat. Já se obávám, že to nestačí. On to totiž není problém koalice, on je to problém fungování demokracie, protože jestliže poslanci Parlamentu České republiky budou při svém rozhodování vázáni strachem, obavami, vydíráním nebo jim bude vyhrožováno, budou na ně sbírány materiály, pak to ohrožuje demokracii, protože oni se mají rozhodovat svobodně na základě svého uvážení a svého svědomí. Takže za co jiného než ohrožení demokracie lze tyto věci, které se děly, označit?

Proto bych si dovolil navrhnout, abychom zařadili bod, na základě něhož bychom projednali návrh na ustavení a zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření neoprávněných zásahů do soukromého a rodinného života některých osob uskutečňovaných za účelem nátlaku na členy Parlamentu České republiky. Myslím, že pokud moji kolegové z koalice nemají co skrývat, neměli by mít důvod odmítnout tento návrh, ve kterém bychom prodiskutovali návrh na zřízení komise, prodiskutovali její zadání, a samozřejmě tato vyšetřovací komise by mohla pracovat vedle oné pracovní skupiny koaliční.

Pokud zaznívaly, jak jsem si mohl všimnout v médiích, názory, že snad parlamentní vyšetřovací komise nemůže nic zjistit, pak začínám být velmi skeptický k tomu, co může zjistit komise pracovní, koaliční, která už vůbec nemá žádné pravomoci. Proto se ještě jednou přimlouvám, aby ten bod, o kterém jsem hovořil, byl zařazen, resp. abychom zařadili bod, ve kterém bychom hlasovali o zřízení této komise. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče, já bych od vás potřeboval vědět, na kdy tento bod chcete zařadit. Vy zde máte napsáno 30. 9., ale to již Sněmovna nebude. Sněmovna bude jenom tento týden.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Dovoluji si navrhnout, abychom tento bod zařadili na dnešní den, dobu rozprav, nicméně aby byl projednán dnešní den ihned po pevně zařazených bodech.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pevně zařazené body zatím žádné nejsou.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Takže v tom případě jako bod jedna.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Jako bod jedna.

Takže nyní má slovo pan poslanec Grospič, připraví se pan poslanec Ohlídal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych navrhl zařazení nového bodu do pořadu dnešní schůze, a to tisku 490, kterým je Návrh skupiny poslanců na vydání ústavního referenda u umístění prvků zařízení protiraketové obrany Spojených států Amerických na území České republiky. V historii tohoto volebního období už návrh tohoto zákona byl dvakrát předložen, poprvé se tak stalo 30. 8. v roce 2006, a následně 25. 10. téhož roku byl tento tisk vrácen předkladateli. Podruhé byl tento tisk pod číslem 147 upraven a předložen 9. února 2007 Poslanecké sněmovně a 26. 10. v roce 2007 nebyl ve třetím čtení schválen. Současný tisk byl předložen poslancům této Sněmovny 15. dubna.

V argumentech vlády i řady poslanců vládní koalice zaznívají připomínky, že nelze přijmout tento zákon zejména také mj. i z těch důvodů, že nebyly dosud dojednány smlouvy se Spojenými státy americkými.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP