(16.50 hodin)
(pokračuje Říman)

Ty továrny už tady jsou. Možná některé časem odejdou, ale drtivá většina z nich tady zatím zůstává a v dohledné době x let tady zůstane.

Jaký bude důsledek toho, když nebudeme na tuto situaci a na poptávku po pracovní síle reagovat? Pokud nezavedeme nějaké drastické diktátorské a autoritářské nástroje, tak trh si cestu najde. A trh si cestu najde - což už se dneska mnohdy děje, a proto tento zákon - v podobě neřízené migrace. A to tady chceme? Chceme tady mít další tisíce, desetitisíce nebo i statisíce lidí pracujících zde načerno, kteří rozšiřují pásmo šedé ekonomiky, kteří - a to je důležité - neplatí státu žádné daně, žádné odvody na sociální a zdravotní pojištění, kteří mnohdy v důsledku toho sklouzávají z té prosté šedé ekonomiky do kriminálního světa či polosvěta? To tady chceme? Nebo chceme řízenou legální migraci, protože si to ekonomika, která tady byla nastavena ne včera, ne předevčírem, ale před třemi, čtyřmi, pěti, deseti lety, zaslouží? Ekonomika, která se tady vytvářela za předchozích politických reprezentací, ať už to byl kdokoli. Chceme o tom vědět, chceme mít informace o tom, kdo tady pracuje, chceme, aby tito lidé platili daně, platili zdravotní a sociální pojištění a případně, protože nebudou mít důvod sklouzávat do trestněprávní činnosti, aby se někteří z nich i etablovali v budoucnu jako čeští občané. Na tomto rozhraní se dnes pohybujeme, na ničem jiném, protože představa, že nějakými drakonickými zákony nebo opatřeními znemožníme příchod těchto lidí, protože si je trh prostě žádá a jsou tady ty továrny, je naivní.

Já chápu to, že je prostě před volbami a že se všechno hodí, ale doporučoval bych, abychom si všichni uvědomili, že tady nejde o nějaký ideologický výmysl stávající vlády, ale že tady nejde o nic jiného než o čistě pragmatické, racionální řešení situace, do které se česká ekonomika v důsledcích kroků, které jsem se pokusil objasnit a vysvětlit, dostala, a že pokud na to nebudeme reagovat a budeme strkat hlavu do písku, tak ten problém prostě nevyřešíme, akorát se nám vrátí za pár roků zadními vrátky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Římanovi. A nyní dvě faktické poznámky - první pan kolega Milan Urban, poté pan kolega Zdeněk Škromach. Prosím.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, já bych chtěl tu debatu okolo zelených karet trochu uklidnit nebo se o to alespoň pokusit. On se o to pokusil možná Martin Říman, ale některé formulace zase trochu přilévaly olej do ohně.

Zelené karty podle mého názoru nemůžou být diskutovány ve Sněmovně způsobem, že to je buď černé, nebo bílé, to znamená ano, nebo ne. Já si myslím, že skutečně realita českého hospodářství je taková, že nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovních sil je problémem číslo 1, kromě posilující koruny, kromě špatné dopravní infrastruktury, a tak bych mohl ještě pokračovat. Tedy podle mého názoru věcná debata na téma zelené karty je na místě. Hledejme řešení toho problému, a to tak, abychom se nedopouštěli na jedné straně nějakých nálepek lidí, kteří se rozhodli a chtějí u nás pracovat, na druhé straně abychom nedávali nálepky těm, kteří tady tyto lidi chtějí zaměstnávat.

Myslím, že je třeba vytvořit funkční systém, který přispěje k rozvoji české ekonomiky a bude udržovat alespoň takovou dynamiku růstu, jako tomu je dnes, a to se bez kvalifikovaných i méně kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí prostě neobejde. To je holý fakt. Tedy hledejme systém, který bude eliminovat snížení bezpečnosti, o kterém tady bude debata. Hledejme takový systém, který bude eliminovat nějaké zneužívání finančních prostředků v České republice. Hledejme systém, který bude znemožňovat nějaké čerpání zdravotních prostředků, a podobně. Já si myslím, že je to skutečně v kategorii věcné debaty, a pochopme, že to není ani vykořisťovatelský pohled nebo pohled nějaký rasistický. Já si myslím, že k tomu by Sněmovna sklouzávat nemohla. Prostě berme tu realitu jako fakt, a jestli najdeme nějaké přijatelné řešení průřezem politické scény, tak prospějeme českému hospodářství. Tím jsem si jist.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Urbanovi a prosím nyní o slovo pana kolegu Zdeňka Škromacha.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, pan ministr Říman se tady dost nechutně vyjadřoval o zahraničních investorech a investicích. Já myslím, že kdyby to záleželo na něm, tak dneska tady máme patnáctiprocentní nezaměstnanost, protože tady nebude vůbec žádná pracovní příležitost. Myslím, že výsledkem kdysi jeho působení ještě jako ministra dopravy bylo to, že pokud by nebyl vystřídán, tak by dodneška do Ostravy žádná dálnice nevedla. Ale samozřejmě že je možné se odvolávat na předchozí vlády a říkat, jak to dělaly špatně. Já čekám po dvou letech této vlády od ministra průmyslu ve spolupráci s ministrem práce, že řeknou ano, máme tady ty firmy, máme tady volné pracovní příležitosti a máme tady i pracovní síly.

Stále, pane ministře, pokud s tím nejste seznámen, tak na úřadech práce je kolem 300 000 lidí bez zaměstnání. Více než dvě třetiny z toho jsou lidé bez kvalifikace. Bez kvalifikace nebo s nízkou kvalifikací. Celá léta nám ODS vyčítala, že tyto lidi neumíme údajně zaměstnat. A vy místo abyste je zaměstnali, tak radši přivedete cizince a další tyto lidi vytlačíte z trhu práce, protože (cizinci) budou ochotni pracovat za horších podmínek než domácí zaměstnanci. Bylo by asi dobré, kdybyste se zamysleli nad tím, jak zaměstnat celé skupiny Romů, lidí společensky mnohdy nepřizpůsobivých, lidí, kteří těžko hledají práci, protože právě nemají kvalifikaci, místo toho, abyste hledali způsob, jak je z trhu práce vytlačit právě nekvalifikovanou pracovní silou.

A úplně na závěr bych jenom řekl: Myslím, že je škoda, že toto téma se stává konfliktním tématem. Od počátku to mělo být téma, které mělo být řešeno řádnou diskusí, protože jednoznačně - a shodujeme se na tom - pracovní trh v České republice se bez pracovníků ze zahraničí neobejde. Ale neobejde se taky bez zkvalitnění a lepšího odměňování. To je základ našich rozdílných pohledů. Vy jdete cestou (Předsedající: Čas, pane kolego, uplynul!) chudých mezd a špatných podmínek. My chceme, aby to bohatství, produktivita (Předsedající: Upozorňuji ještě jednou, že uplynul čas!) směřovaly k blahobytu České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. A nyní má dvě minuty k faktické poznámce pan ministr Martin Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji. Tři poznámky k tomu, co řekl pan poslanec Škromach.

Konfliktní téma jste z toho udělali vy, když jste dva měsíce před krajskými volbami přišli nějakým záhadným způsobem na to, že lepenovská rétorika vám v nějakých krajích asi prospěje. Předtím nějaký velký konflikt na toto téma nebyl. Poznámka číslo 1.

Poznámka číslo 2. Ano, my jsme vám vyčítali, že neumíte zaměstnat lidi, ale to bylo v době, kdy tady bylo 550 000 nezaměstnaných a nezaměstnanost dosahovala více než 10 %, a ne v době dneška, kdy je nezaměstnanost kolem 5 %, což je v podstatě - jak jistě dobře víte, jak jste se jistě naučil na svém Ministerstvu práce a sociálních věcí - takzvaná přirozená nezaměstnanost. A nezavedeme-li pracovní tábory, tak valnou většinu z těchto lidí pracovat nedonutíte. O tom se nemá cenu bavit.

A poznámka číslo 3. Já jsem byl ministrem dopravy 18 měsíců. Vy jste byli ve vládě osm let. A v době, kdy jste vládu opouštěli, ještě do Ostravy nevedl ani jeden metr dálnice.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP