(15.20 hodin)
(pokračuje Škromach)

Navíc, a docela by mě zajímalo, jak pan ministr bude hlídat dodržování pracovněprávních a mzdových podmínek u těchto zaměstnanců, aby byli odměňováni, a to je další základní podmínka zaměstnávání cizinců v České republice, aby jejich pracovní a finanční podmínky byly stejné, jako jsou pro české zaměstnance nebo pro zaměstnance občanů Evropské unie, protože jinak tady bude vznikat sociální dumping. Dumping, který bude tlačit na snižování nebo pomalejší růst mezd právě ostatním zaměstnancům v České republice. To je proces, který při rychlém růstu ekonomiky je nepřijatelný. Místo toho, aby pan ministr Říman ve spolupráci s podnikatelskou sférou a finanční hledali, jak zvyšovat produktivitu práce v České republice, a tím víceméně nahrazovat potřebu pracovních sil - a např. v porovnání s Německem se pohybujeme někde na polovině produktivity práce, přitom máme dneska naprosto stejné podmínky v přístupu k technologiím jak už výrobním, tak i organizačním. Proč nehledají spíše tyto možnosti? Protože cesta hledání přílivu nekvalifikovaných lidí z třetích zemí je jednoduchá.

Pokud jde o lidi kvalifikované, tady je taky potřeba se zamyslet. Co tato vláda dělá pro to, aby tyto lidi udržela na pracovním trhu v České republice? A opět nedělá nic. Dokonce pokud jde o státní veřejnou správu statisícům zaměstnanců, fakticky nezvyšuje mzdy. Kašle na to.

Pokud jde o oblast lidí nejhůře placených, už dva roky - a zdá se, že třetí rok zřejmě si vláda plánuje - není ochotna zvýšit minimální mzdu jako základní motivaci k tomu, aby lidé byli ochotni pracovat. Tady se často hovoří, jak je bohatý ten sociální systém. No tak, přátelé a pánové z vlády, klidně, když zrušíte veškeré přídavky, veškeré sociální dávky a zajištění, no tak ti lidé z čeho budou žít? Z těch chudých mezd, které jim nabízíte? Co jste udělali pro to, aby mzdy rostly rychleji u těch lidí, kteří mají nízké příjmy? Nic. Vaše daňová reforma, takzvaná, hodně pomohla těm, kteří mají příjmy od 60 a 100 tisíc měsíčně nahoru, ale lidem, kteří mají příjmy na úrovni 10 tisíc hrubého nepomohla nijak. A dneska se snažíte hledat dumping na pracovním trhu tím, že budete otvírat dvířka lidem z třetích zemí, kteří samozřejmě jsou daleko větší chudáci a budou rádi, když tu práci získají, ale na druhé straně, je to ta správná cesta ke zvyšování životní úrovně, prosperity občanů České republiky? Já tvrdím že ne.

Další věc. Dotaz na pana ministra. Hovoří se často i o zvyšování sankcí za nelegální zaměstnávání cizinců, za nedodržování pracovních podmínek, co je velmi hezké. Ale nedávno jsem navštívil jeden úřad práce a hovořili jsme o těch problémech, a nebyl to jediný úřad práce, a dnešní trend vlády výrazně snižovat počty zaměstnanců plošně, tak samozřejmě se dotýká i úřadů práce. A když potom jsem se ptal úřednic, a jsou to většinou ženy, které provádějí kontroly zaměstnávání cizinců, jak to vlastně technicky vypadá, když třeba mají provést kontrolu na staveništi, říkají: no, pane poslanče, ono je těžké, když čtyři ženské mají obklíčit staveniště, aby mohly zkontrolovat, jestli tam ti cizinci nelegálně pracují. Samozřejmě, že spolupracují s cizineckou policií a podobně, ale kromě úspěšných zátahů na stánkaře, protože ti nemají kam utéct, ten stánek mají tam, kde ho mají, tak si nějak nevzpomínám na to, že by tato vláda byla příliš úspěšná v boji s nelegálním zaměstnáváním. Určitě je to problém i dalších vlád. Není to problém této vlády, je to problém mnoha vlád Evropské unie, ale tady se otvírají dvířka k dalšímu nelegálnímu zaměstnávání. Co ten člověk, který sem přijde, ztratí práci a už žádnou nenajde? Zůstane tady, nebo odejde? Kdo ověří, že odešel? Nezůstane tady pracovat jako nelegál? No samozřejmě že ano. Protože pro ně je to ekonomicky zajímavé i za těch hrozných podmínek, které jsou v těchto firmách. A ideologická otázka, jestli ti lidé pocházejí ze Severní Koreje nebo pocházejí z afrických zemí nebo odjinud, je celkem úplně jedno.

Vidím pana ministra Svobodu. Tady bych apeloval na jeho křesťanské vnímání celého tohoto problému a zamyšlení se nad tím, protože tohle je problém. A je to problém i z hlediska bezpečnosti, protože Česká republika je dneska součástí schengenského prostoru, a jak jsem měl možnost vidět i některé návrhy, které předložili někteří poslanci, např. na snižování věku, zkracování lhůt apod., mi připadají naprosto nepochopitelné od lidí, kteří mají nějakou zodpovědnost vůči bezpečnosti v této zemi.

Ale abychom se nezabývali jenom zelenými kartami, protože v zákoně jsou i další věci. Mohl bych pochopit, že pan ministr chce motivovat lidi k tomu, aby si rychleji našli práci. To je jedna stránka. Druhá věc je, jaké podmínky vytvoří k tomu, aby si ji mohli najít. Mohou to být sankce. Tady se navrhuje zkracování podpory v nezaměstnanosti, která už dneska je jedna z nejkratších. V Německu, v Rakousku taky dramaticky snižovali podpůrčí dobu, ale řádově ze tří let na dva roky, na jeden rok apod., kdežto tady hovoříme a pan ministr o tom hovořil i v úvodním slovu, že vlastně lidé by si měli rychleji najít práci do měsíce, do dvou, do tří. No fajn. Ale myslím si, že sám je obeznámen s problémy takových věkových skupin, jako jsou lidé, kterým je dneska 55, 60 let, prodlužuje se důchodový věk. Tito lidé těžko hledají práci a i jim se zkracuje podpůrčí doba. U těchto lidí daleko více je potřeba, aby měli čas a prostor na to, aby se mohli připravit na jinou práci, aby mohli zrekvalifikovat, aby mohli najít nové zaměstnání. A čím je člověk starší, a i tady mezi námi poslanci jsou lidé, kteří už jsou v tomto věku, a až nebudou poslanci, tak to taky nebudou mít jednoduché na pracovním trhu. A myslím si, že i z toho vlastního pohledu je potřeba na ty věci pohlížet a s vaničkou nevylít i dítě. Proto některé ty věci skutečně vypadají, jako by měly pomoct, ale na druhé straně nepomohou, protože bez programů, zaměstnaneckých programů zaměstnávání lidí nad 50, 55 a 60 let se tato situace nezmění.

A nedělejte si iluze, že nějaké snížení daní nebo pojištění v tom něco vyřeší. Nevyřeší. Protože prostě ta motivace bude vždycky minimální a výpadky v systému budou zásadní. A v situaci, kdy dochází v otázce toho, zda bude na důchody, tak na druhé straně se nabízí, že se sníží sociální pojištění včetně toho, co je na důchody, co se vybírá. Je fajn, když ty lidi budou pracovat, budou odvádět, ale na druhé straně jim budou vznikat nároky a ty nároky do budoucna nebudou pokryty.

A musím jenom poznámku. Docela teda jsem byl v údivu, když jsem vyrazil z Moravy do Prahy a u silnic jsem viděl billboardy, ODS údajně, takové přimodralé, a tam nějaký nadšenec z ODS píše, jak přidali našim důchodcům 470 korun. Já si pamatuji, tady před časem pan ministr Nečas tady hromoval, jak ta sociální demokracie je populistická, když chce důchodcům jednorázově vyplatit 6000 korun jako kompenzaci. A dneska? Dneska nevím, možná že pan ministr to tam napsal osobně, nebo to doporučil, ale jestliže politická strana se holedbá tím, že vlastně jenom částečně kompenzuje výpadky v systému a příjmech důchodců a ještě si to napíše na billboard - on už to kdysi napsal Kalousek, když nejdříve před volbami podpořili lidovci zvýšení rodičovského příspěvku na 7600 a po volbách pan ministr Kalousek jako ministr navrhl snížení tohoto příspěvku, nejlépe zrušení, protože by ušetřil peníze.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP