(10.30 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Paní a pánové, přeji hezký dobrý letní den a věřme, že i ten dnešní den proběhne tak, abychom tady nemuseli být ještě v pátek, v sobotu, příští týden atp., protože je třeba zahájit práce na rekonstrukci Sněmovny.

Nebojte se, nebudu mluvit dlouze, abych nebyl podezírán z obstrukce a ze zdržování, ale několik málo postřehů k vystoupení pana předsedy vlády přece jenom učinit musím.

Ten první - pane předsedo vlády, dobře, je to na vás a bude to na vás i pro historii, že jste to byli vy, kteří sem ty neozbrojené ozbrojené síly, o kterých jste hovořil, do České republiky po téměř 20 letech, kdy v České republice nebyly ozbrojené síly cizího státu, znovu dotáhli, a je jedno, z které světové strany. (Protesty a smích ze strany ODS.) To neděláte dobře, pane premiére, že nechcete hlasovat pro program této schůze. Nečekal bych, že administrativa České republiky bude tak protidemokratická, tak omezující svobodnou a demokratickou diskusi v tak závažném tématu, jakým bezesporu umístění americké protiraketové základny v Brdech je.

To už vůbec neděláte dobře, pane premiére, že nás odkazujete na média v situaci, kdy přece na základě opakovaných žádostí opozice jste tu informaci, o které hovoříte, že jsme se ji mohli dozvědět z médii, měl přednést zde ve Sněmovně vy. Měli jsme ji mít možnost slyšet od vás a hlavně jsme měli všichni mít také možnost podrobit tu vaši informaci svobodné a demokratické diskusi. Měli jsme mít možnost s vámi o tom diskutovat, protože názorová hladina občanů České republiky přece není naladěna 90 procent pro radar a 10 procentům je to jedno, protože je 10 procent občanů České republiky, kteří prostě mají jiné priority a kteří se o ty věci nezajímají, a kterým je to tudíž jedno.

To, pane premiére, už vůbec neděláte dobře, že nás přesvědčujete o tom, že v okamžiku, kdy příslušník ozbrojených sil odloží zbraň, přestává být příslušníkem ozbrojených sil. To tedy chcete říci, že tady byli pouze na dovolené, že tedy nebyli tady jako příslušníci ozbrojených sil, ale jako turisté, kteří si přišli prohlédnout všechny ty krásy, o kterých jste ve svém vystoupení hovořil?

A to už vůbec neděláte dobře, pane premiére, že svoji informaci - krátkou a podle vás vyčerpávající, podle nás zcela nedostatečnou - stavíte jako ryze technickou a technologickou věc. Pomíjíte zcela tu polohu občanskou, názorovou. Pomíjíte zcela to, co si o tom myslí veřejnost, a pomíjíte ale zcela, úplně tu politickou polohu. Tu polohu, že přece o tak závažných věcech v diskusi, která nade vši pochybnost vedle věcné je také politická, rozhoduje Parlament.

Já bych chtěl jako předseda poslaneckého klubu KSČM prohlásit, že KSČM zásadně tento přístup odmítá, že chceme diskusi, že chceme, aby byl brán vážně názor většiny občanů. Že onen den D, který nejrůznější protiradarové organizace prohlásily jako den protestů - ano, je to onen den, kdy tady bude paní ministryně ze Spojených států - je i naším protestním dnem, že vyjadřujeme rozhodný nesouhlas s tím, co se tady v souvislosti s umístěním americké protiraketové základny děje.

Demokracie, pane premiére - já vás nechci vůbec poučovat, ale už jste to mohl slyšet z mnoha jiných úst - není pouze ta vaše většina, kterou si prolámete, cokoli si usmyslíte. Demokracie, a to už říkal tatíček Masaryk, je diskuse. Já si myslím, že v tomto měl pan prezident Masaryk velkou pravdu. (Ohlas z míst ODS.- Důrazně:) Vždycky totiž v historii, když se potlačovala diskuse opozice, a je jedno, v kterém historickém období to bylo, tak přicházelo ohrožení (ironický potlesk ze strany ODS) - a říkám, že je jedno, v kterém historickém období to bylo, tak přicházelo ohrožení demokracie, a potom trvalo léta nebo desítky let, než ta věc mohla být napravena.

Česká republika je bezesporu evropskou vyspělou, a chce se mi věřit, demokratickou zemí. Pane premiére, nepokazte to! Nepokazte to tím, že oné demokratické diskusi, například i svým hlasováním proti programu této schůze, budete zavírat hubu. Nepokazte to tím, že budete zavírat hubu opozici v každém okamžiku, kdy si smyslíte.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl předseda poslaneckého klubu KSČM. Nyní má slovo místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, nechci prodlužovat diskusi ještě před schválením programu schůze. Já jsem přesvědčen, že program schůze by schválen být měl. Nechal bych své vystoupení za klub KSČM jenom na předsedovi klubu, pokud bych neslyšel slova premiéra, že jsme to byli my jako poslanci, kteří mu znemožnili, aby podával na každé schůzi informaci.

Pane premiére, nerad používám silná slova, ale pokud budete v tuto chvíli hlasovat proti programu schůze, řekl jste Poslanecké sněmovně sprostou lež! (Výkřiky. Projevy protestů z řad ODS.) A pokud opravdu nebude odhlasován program schůze, žádám vás, abyste ještě předtím, než tak učiníte, odpověděl na zásadní otázku, a to: Je pravda, že ministr zahraničí České republiky Karel Schwarzenberg se má 3. 7. setkat v Baku s panem premiérem Putinem? Je pravda, že mají jednat o tom, jakým způsobem se Česká republika bude na této věci podílet? A je pravda, že se tedy jedná i s Ázerbájdžánem o tom, zda bude ta radarová stanice na území České republiky nebo Ázerbájdžánu, když ruská strana má onu radarovou stanici v Ázerbájdžánu pronajatu do roku 2012? Řekněte alespoň to, když už nejste schopni napsat pravdu v tom materiálu ministra zahraničí o ruském postoji k protiraketové obraně a americko-ruské konzultace, které jste popsali na deseti řádcích, jsou přesně opakem toho, co se píše v kdekterém americkém a ruském tisku.

Děkuji vám. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Jsme ve chvíli, kdy se domnívám, že budeme moci hlasovat o návrhu pořadu 36. schůze Poslanecké sněmovny, tedy o návrhu, který nám byl písemně předložen. Registruji vaši žádost o odhlášení. Prosím tedy, abyste se všichni znovu přihlásili. Zároveň abyste si zkontrolovali, že opravdu přihlášeni jste. Počkám nějakou dobu na ty, kteří přicházejí do jednacího sálu, aby se mohli hlasování zúčastnit také…

Prosím, zkontrolujte si, zda jste všichni přihlášeni, ať předejdeme případným problémům po hlasování.

 

Vzhledem k tomu, že již nikdo nepřichází do jednacího sálu, zahajuji hlasování pořadové číslo 2. Táži se, kdo je pro návrh pořadu 36. schůze Sněmovny. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 2, přítomno 188, pro 91, proti 79. Tento návrh nebyl přijat.

 

Pořad schůze tedy schválen nebyl, ale ještě proběhne kontrola tohoto hlasování.

Mezitím se o slovo hlásí místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, a já ještě dodám, že zde mám jednu omluvu z dnešního dne, to je od pana kolegy Cyrila Zapletala, který se omlouvá z důvodu nemoci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP