Začátek schůze Poslanecké sněmovny
25. června 2008 v 10.01 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, je správná chvíle pro to, abychom mohli zahájit naše dnešní jednání. Zahájíme toto jednání 36. schůzí Poslanecké sněmovny. Dovolte mi, abych vás všechny na této schůzi přivítala.

Předseda Poslanecké sněmovny svolal tuto schůzi podle § 51 odstavec 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, a to na základě žádosti 75 poslanců. Pozvánka na tuto schůzi byla rozeslána ve čtvrtek 19. června 2008 prostřednictvím poslaneckých klubů.

Nejprve vás požádám, abyste se přihlásili svými kartami. Kdo žádá náhradní kartu, prosím, abyste mi to oznámili. Pan ministr Pospíšil má náhradní kartu č. 3.

Nejprve přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této 36. schůze. Navrhuji, abychom za ověřovatele určili pana poslance Ladislava Mlčáka a paní poslankyni Lucii Talmanovou. Má někdo jiný návrh? Nemá. (V sále je rušno.)

Budeme tedy hlasovat… Prosím, abyste se posadili do lavic…

Příchozím zopakuji, že budeme hlasovat o návrhu na určení ověřovatelů schůze.

 

Zahajuji hlasování číslo 1. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby ověřovateli 36. schůze byli pan poslanec Ladislav Mlčák a paní poslankyně Lucie Talmanová. Kdo je pro? kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1 - přítomno 154 poslanců, pro 120, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 36. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Ladislava Mlčáka a paní kolegyni Lucii Talmanovou. (V sále je velký hluk.)

 

Sděluji, že do začátku této schůze požádali o omluvu své neúčasti na jednání tito poslanci: paní kolegyně Zuzka Bebarová-Rujbrová - zahraniční cesta, Petr Braný - zahraniční cesta, Pavel Hrnčíř - zahraniční cesta, Jaroslav Krupka - zahraniční cesta, Zdeněk Mach se omlouvá na odpoledne, bude nepřítomen, protože bude přijímat delegaci Slovenské republiky. Dále se omlouvá Hana Orgoníková, Daniel Rovan - zahraniční cesta, Karel Sehoř - zahraniční cesta, Jeroným Tejc na odpoledne - přijetí delegace Slovenské republiky, Petr Wolf - zahraniční cesta.

Z členů vlády se omlouvají premiér Mirek Topolánek od 11 hodin - pracovní návštěva SRN, Karel Schwarzenberg - zahraniční cesta.

 

Pan poslanec Krupka, jak všichni můžete vidět na vlastní oči, není na zahraniční cestě, jak jsem před chvílí přečetla, ale je přítomen, jeho omluva padá.

Tolik omluvy, doufám, že jsem nezapomněla na nikoho z těch, kteří se omlouvali.

Můžeme přistoupit ke stanovení pořadu 36. schůze. Návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odstavec 7 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž nelze rozšiřovat schválený pořad.

Ještě připomenu, že pan kolega Petruška má náhradní kartu č. 11.

Budeme hlasovat o pořadu schůze. - Ale hlásí se o slovo předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Dobré ráno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Na jedné z velmi dávných schůzí jsem slíbil, že na každé řádné schůzi podám informaci o jednání o případném umístění prvků protiraketové obrany na českém území. Mnohokrát mi to nebylo umožněno. (Ohlas v sále.) Já nestanovuji pořad jednání.

Nicméně úvodem musím říci, že v dané chvíli nepokládám automatické zařazování tohoto bodu za naplnění svého slibu, protože každá tato informace má jediný cíl - charakterizovat změny, ke kterým popřípadě ve vyjednávání v období od jedné do druhé řádné schůze došlo.

Teď je 10.07 a znovu jsme již dnes hodinu ztratili. Řeknu vám nyní základní změny, ke kterým došlo od poslední informace, kterou jste dostali, a nebudu hlasovat pro schválení programu této schůze a vysvětlím proč. Protože si myslím, že dnes máme pokračovat v řádném projednávání bodů, které jsou nezbytné.

Myslím si, že informace, které chodí do Poslanecké sněmovny, pravidelná měsíční zpráva v květnu a šestistránkový materiál, který obsahoval stručnou charakteristiku jednotlivých ustanovení hlavní dohody, byl dostatečný, takže se v tomto smyslu omezím pouze na to, že vláda schválila hlavní smlouvu 21. května a tato smlouva by v první dekádě července měla být podepsána ministrem Schwarzenbergem a ministryní Condoleezzou Rice. U bilaterální SOFA spíše z médií nebo z diskusí víte, že ještě není dokončeno vyjednávání. To, zda bude, nebo nebude podepsána, není ještě jasné, protože zbývá dojednat fakticky poslední nedojednanou část, která se týká daní a poplatků. Otázka trestní jurisdikce byla již dotažena podle našeho návrhu, kapitola životního prostředí byla úspěšně dojednána již dříve. Domníváme se, že jsou spíše jen technické věci, které brání, a pak samozřejmě ten jeden věcný problém kolem daní, který brání ukončení tak, aby tato smlouva mohla být dojednána.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP