(22.30 hodin)
(pokračuje Aubrecht)

Většina evropských zemí to řeší obdobným způsobem, jak je vám předkládáno. Protože jsem slíbil, že to zkrátím, nebudu vám jednotlivé věci vysvětlovat. Dovolím si vás jen požádat, ať projde jakákoli z variant, abychom tento zákon podpořili, protože si nemůžeme vzít na svědomí to, že o problému víme, že ho neřešíme. Ještě horší situace by nastala, kdyby došlo k nějakému neštěstí a byly navíc oběti na životech.

Dovoluji si vás požádat o schválení zákona jako celku. Osobně preferuji ten návrh jako většina starostů, určitě jste dopisy od nich dostali.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Do rozpravy se dál nikdo nehlásí, rozpravu končím. Poprosím o závěrečná slova paní předkladatelku, poté pana zpravodaje. Prosím, paní předkladatelko, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Budu jenom velmi krátká. Dovolte, abych vám všem, kteří jste se na tomto návrhu zákona podíleli, kteří jste se podíleli i na tom, že máme na tento zákon mimořádnou schůzi, poděkovala, protože pevně věřím, že vám jde o to, o čem tady mluvil kolega - o to, aby se nestalo neštěstí, a o to, abychom zabránili těm, kteří kradou, aby nadále krást mohli. Proto všem z vás, kteří se na tom podíleli, velmi děkuji. Dovolím si vás stejně jako kolega poprosit, abychom ve chvíli, kdy projde jakákoliv verze, nakonec tento zákon podpořili - vždy to bude správně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil se způsobem hlasování.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, v tuto pokročilou hodinu si dovolím na vás ještě trochu zaburácet, doufám, že mi to nebudete měřit hlukoměrem, ale umožním kolegům jak sledovat fotbal, tak vnímat předkládaný materiál.

Chtěl bych dodat, že nejen Svaz měst a obcí podporuje skutečnost, abychom zamezili zcizování tím, že budeme provádět bezhotovostní platby, ale samozřejmě i podnikatelská sféra, která do pravicové strany vkládá své naděje, a já jsem tady za pravicovou stranu, že se budeme držet určitých zásad. Jsem profesionál v odpadovém hospodářství, jsem dvacet let komunální politik a mou povinností jako zpravodaje je říci k tomu svůj komentář.

Byl bych rád, abychom to, co jsme minule uznali za základ pro hlasování, nenegovali tím, že bychom komplexní druhý pozměňovací návrh dnes podrobili hlasování, protože Ministerstvo průmyslu a obchodu velmi pragmaticky podalo komplexní pozměňovací návrh, abychom došli k souladu s živnostenským zákonem a souvisejícími zákony, ale potřebujeme současně upravit jak autovraky a nakládání s nimi, s použitými a vyřazenými vozidly, tak s elektrozařízeními.

Proto si dovolím navrhnout hlasovací proceduru k tisku 367/4, což je novela zákona o odpadech, následovně: Nejprve bychom vyřešili znění části paragrafu 18, protože tady bych doporučil, abychom se zabývali pozměňovacími návrhy D2, E1, E2, F3, jak to máte před sebou v lavicích, přičemž bych vás chtěl požádat, abychom odsouhlasili, že pozměňovací návrh předložený minule kolegou Hrnčířem by se nehlasoval jako komplexní pozměňovací návrh, ale hlasovali bychom o jednotlivých a zásadních třech bodech D2, D3, D4, které řeší jak bezhotovostní platbu, tak nakládání s vybranými druhy odpadu a jejich evidenci a identifikaci osob, abychom skutečně eliminovali možnost jakéhokoliv zcizování nebo krádeže cizího majetku.

Posléze bychom hlasovali o bodech B1 až B6, které předložil poslanec Wolf. Hlasovali bychom o nich dohromady, protože spolu úzce souvisí.

Potom bychom odhlasovali bod C, který jsem předkládal já jako pozměňovací návrh za účelem ošetření nakládání s elektrozařízeními, pak bychom hlasovali o bodu E3 paní poslankyně Konečné a o bodu F1 a F2.

Musím ještě podotknout, že paní kolegyně Konečná předkládá pozměňovací návrhy, které máme označeny jako E1 a E1 by se hlasoval pouze v případě, že nebude přijato předchozí navržené usnesení v bodu D2 pana Hrnčíře.

Vím, že je to složité, ale má to svůj systém. Textové podklady jste obdrželi. Prosím, abychom se vyjádřili a odsouhlasili postup hlasováním, že nejprve bychom vyjmuli tři body z komplexního pozměňovacího návrhu předloženého během druhého čtení poslancem Hrnčířem, to je body D2, D3 a D4, a pak bychom pokračovali dalšími pozměňovacími návrhy, jak byly postupně předkládány.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji pane zpravodaji. Jsou nějaké námitky k navrženému postupu? Nejsou, nemusím tedy dávat hlasovat o tomto postupu.

Pane zpravodaji, prosím, navrhujte jednotlivé návrhy, o nichž budeme hlasovat.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Nejprve vás tedy požádám, abychom se připravili k hlasování o bodu D2, který řeší tu skutečnost v paragrafu 18, kde definujeme, že fyzické osoby jsou identifikovány při odevzdávání odpadů, právnické osoby jsou identifikovány obdobně. Fyzická osoba na základě jména, příjmení, data narození apod., právnická klasicky, jak to chodí v obchodním styku. V tomto bodě budeme současně definovat to, jak se má chovat provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadu, že nesmí za vykoupený odpad stanovený prováděcím právním předpisem poskytovat úplatu v hotovosti.

Jako součást tohoto druhého bodu budeme ještě odsouhlasovat, že bez ověření takových údajů není možné tyto dovezené materiály a předměty vykoupit, a budeme se také hlasováním vyjadřovat v bodu 2 k tomu, že odebraná nebo vykoupená strojní zařízení, obecně prospěšná a další mají jasně svůj režim, a jak bylo navrženo v návrhu pana Hrnčíře, nesmí se s nimi 48 hodin nakládat, aby bylo možno případně provést jejich identifikaci, pokud by šlo o krádež.

Takže prosím hlasovat o bodu D2.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanovisko, pane zpravodaji? (V mém případě je neutrální.) Paní předkladatelka? (Neutrální.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem, tak jak byl přednesen, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 147 poslankyň a poslanců pro 51, proti 33. Návrh nebyl schválen.

 

Pane zpravodaji, prosím, navrhněte další postup.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Další bod, který budeme hlasovat, tak jak byl navržen, je bod D3.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Prosím o stanoviska. (Předkladatelka i zpravodaj pozitivní.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo s návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 150 poslankyň a poslanců pro návrh 120, proti 6. S návrhem jsme vyslovili souhlas.

 

Pane zpravodaji, prosím, pokračujte dál.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP