(18.20 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Hrnčíř, připraví se paní poslankyně Konečná. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, dovoluji si vám přednést pozměňovací návrh ke změně zákona o odpadech, jak vám byl rozdán do vašich lavic asi v 16.10 hodin, který je rukou nadepsán Pozměňovací návrh k tisku 367, Pavel Hrnčíř. Obsahuje pozměňovací návrhy k části první, druhé a k části třetí a části čtvrté. Je podepsán 16. 8. 2008 (?).

Dovolte mi krátké zdůvodnění k tomuto pozměňovacímu návrhu. Situace se sběrem odpadových surovin, kdy se odevzdávají ve sběrnách surovin kradené součásti konstrukcí a vozovek, kanalizací apod., jak o tom zde mluvila předkladatelka, je samozřejmě alarmující a vyžaduje radikální řešení. V této souvislosti je zapotřebí poděkovat předkladatelům za jejich iniciativu. Přesto byly zaznamenány a byly mi doručeny připomínky, že jak úplný zákon, tak i přehnaná regulace na straně sběratelů je taková, že může omezovat spořádané občany, kteří se hodlají zbavit šrotu, natolik, že by tato bohulibá činnost a ochota byla eliminována zcela. Tedy že bychom mohli dospět k takovému řešení, které - lidově řečeno - s vaničkou vylije i dítě.

Proto jsem byl motivován pro vypracování kompromisního návrhu řešení, které zmírňuje regulaci občanů, naopak zpřísňuje regulaci nebo zachovává regulaci na straně výkupních firem, a to jednak evidence, požadovat po nich občanský průkaz a omezovat výplatu v hotovosti. V návrhu je obsaženo i oprávnění Policie České republiky vstupovat do těchto provozoven sběrných služeb a provádět tam kontrolu. Je zde zachováno a upraveno oprávnění obecních úřadů s rozšířenou působností rozhodovat o trvalém vyřazení motorových vozidel z registrů i v případě zaniklého účelu jejich využití, čímž řešíme situaci v autovracích.

Podle mého názoru tento pozměňovací návrh lépe reaguje na již schválené změny živnostenského zákona. Dámy a pánové, děkuji vám za podporu tohoto pozměňovacího návrhu k tisku 367. Předpokládám, že by splňoval i podmínku, že je to návrh, který je vztažen k usnesení výboru.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče, protože jsme o tom hlasovali. Nyní vystoupí paní poslankyně Konečná, připraví se pan poslanec Aubrecht.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Už jenom velmi krátce. Dovolte mi, abych se přihlásila ke svým pozměňovacím návrhům, které vám byly rozdány jak minulý týden v úterý, tak dnes. Jedná se o to, že jsme se opravdu velmi precizně snažili dořešit některé definice, a proto v těchto svých pozměňovacích návrzích se snažíme opravit slova "veřejně prospěšná zařízení", jak byla navržena ze strany ministerstva, na "obecně prospěšná" zařízení, a to především proto, protože ta jsou definována v trestním zákona. Jedná se tam přesně o to, o co i myslím, že nám všem jde. To znamená o zařízení energetické nebo vodárenské, veřejné ochranné zařízení proti požáru, ochranné zařízení proti úniku znečišťujících látek. To jsou přesně ty součástky, které se dnes kradou a které mohou způsobit i škody na zdraví a na životě. To jenom pro zpřesnění definic.

Dovolte mi načíst ještě jednu legislativně technickou úpravu bodu 4 tisku 367/3, usnesení výboru životního prostředí. V části první bod 4 zní: V § 37b odstavec 1 písmeno c) se slova "pokud obsahují nutné části vozidla, zejména hnací a převodové agregáty, karoserie, katalyzátor dle homologace, nárazníky a pokud neobsahují části neschválené výrobcem a odpad nemající původ ve vybraném vozidle" nahrazují slovy "pokud obsahují podstatné části a neobsahují odpad nemající původ ve vybraném vozidle". Jedná se opět o zpřesnění a lepší definici celé věci.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní poprosím pana poslance Aubrechta, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Pan poslanec Aubrecht je posledně přihlášený do podrobné rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, já si vás dovolím zdržet jenom třemi malými drobnostmi.

Za prvé - přihlašuji se za kolegu Urbana, který zde nemůže být, k jeho pozměňovacímu návrhu, který byl rozdán na lavice.

Za druhé - přihlašuji se ke svému pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na lavice. Můj návrh se týká účasti obcí v povolovacím řízení ohledně provozoven ke sběru kovového odpadu.

Třetí bod - dovolím si načíst pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu výboru pro životní prostředí: V části první článek 1 bod 2 v § 18 se slova "odebírat" a "nebo od právnických osob, jejichž předmět podnikání přímo nesouvisí s nakládáním s tímto odpadem s výjimkou krajů, obcí a jimi zřízených nebo založených osob" vypouští. Takže nové znění by bylo: Provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadu nesmí vykupovat odpady stanovené prováděcím právním předpisem podle odstavce 11 s výjimkou autovraků od fyzických osob.

Je to reakce na reakci z Ministerstva průmyslu a obchodu, kteří nás upozornili na to, že jak je to navrženo, není to plně v souladu s živnostenským zákonem. V písemné podobě to předám zpravodaji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Táži se, jestli se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

Nemáme, o čem bychom hlasovali. Táži se, jestli chce pan zpravodaj, paní navrhovatelka vystoupit. Asi nechtějí, protože stolek předkladatelů a zpravodajů opustili. Takže končím druhé čtení tohoto návrhu.

Současně přerušuji 35. schůzi. Budeme pokračovat v 18.35 hodin 34. schůzí.

 

(Schůze přerušena v 18.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP