(21.30 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanovisko, pane ministře? (Souhlasné.) Paní zpravodajko? (Souhlasné.) Obě stanoviska souhlasná.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 230. Z přítomných 157 poslankyň a poslanců pro návrh 144, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Prosím, paní zpravodajko, pokračujte.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pod bodem B5 se vypořádáme s možností státu požadovat náklady za provedené mimosoudní smírčí nebo mediační jednání. Já jen odkazuji na skutečnost, že u osob, u kterých jsou předpoklady pro osvobození od soudních poplatků, se nepředpokládá, že by byla náhrada požadována.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, stanovisko? (Souhlasné.) Paní zpravodajko? Souhlasné? (Nesouhlasné.) Nesouhlasné? (Souhlasné. Pardon - souhlasné.) Takže stanoviska jsou souhlasná.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 231. Z přítomných 157 poslankyň a poslanců pro návrh 128, proti 4, návrh byl schválen.

 

Prosím, paní zpravodajko, pokračujte.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Následně jedním hlasováním rozhodneme o bodech B1, B2, B3 a B6 bez onoho avizovaného posledního odstavce.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanovisko, pane ministře? (Kladné.) Paní zpravodajko? (Rovněž kladné.) Obě stanoviska kladná.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 232, z přítomných 157 poslankyň a poslanců pro návrh 149, proti 1, návrh byl schválen.

 

Prosím, paní zpravodajko, pokračujte dál.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Samostatným hlasováním teď rozhodneme o tom, zda umožníme odložit provedení výkonu rozhodnutí ve prospěch rodiče, který dlouhodobě neplní své rodičovské povinnosti.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanovisko, pane ministře? (Neutrální.) Paní zpravodajka? (Kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 233, z přítomných 157 poslankyň a poslanců pro návrh 43, proti 42, návrh nebyl schválen.

 

To byly všechny návrhy, o kterých jsme měli hlasovat?

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Budeme ještě hlasovat o B7.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanoviska? Pan ministr? (Kladné stanovisko.) Paní zpravodajka? (Kladné.) Obě stanoviska kladná.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 234, z přítomných 156 poslankyň a poslanců pro návrh 145, proti 1, návrh byl schválen.

 

Teď jsme hlasovali již o všech návrzích, můžeme tedy hlasovat o návrhu jako celku.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Budeme hlasovat o návrhu jako o celku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 390, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí?

Stanovisko? Pan ministr? (Kladné.) Paní zpravodajka?

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Moje stanovisko je rovněž kladné, přestože nemohu zastřít své zklamání nad tím, že tato Sněmovna se rozhodla i nadále provádět brutální zákrok na dětech ve prospěch toho z rodičů, který dlouhodobě neplní své povinnosti a neplatí výživné.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže toto hlasování prohlašuji za zmatečné a nechám ho doběhnout.

 

Zahájím hlasování nové. Kdo s tímto usnesením souhlasí - stanoviska kladná - ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 236, z přítomných 156 poslankyň a poslanců pro návrh 95, proti 7. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní zpravodajce, děkuji panu ministrovi.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji Poslanecké sněmovně a blahopřeji panu ministrovi.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Končím bod číslo 35. O slovo se přihlásil pan ministr. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Já se omlouvám, jen jednu drobnou věc z pohledu legislativně technického, předpokládám, proto chci, aby to bylo na stenozáznamu, že vzhledem k přijatým pozměňovacím návrhům dojde ke změně názvu zákona. Za slova "ve znění pozdějších předpisů" bude doplněn dále text "a zákon č. 159/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů". Je nutné to takto doplnit, neb by byla přijata novela jiného právního předpisu než ten, který jsme původně samostatným návrhem novelizovali.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Končím bod 35 a zahajuji bod číslo

 

36.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích,
přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů
(zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 150/2002 Sb.,
soudní řád správní, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 7/2002 Sb.,
o řízení ve věcech soudců a státních zástupců, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 425/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a zpravodaj ústavněprávního výboru poslanec Stanislav Křeček. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 425/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Pan ministr se hlásí do rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Já pouze řeknu, pane předsedo, dámy a pánové, že to je velmi důležitý právní předpis, a jakmile schvalujeme balíky reformních zákonů, tak tento je také velmi důležitý pro reformu justice, pro zákon o soudech a soudcích, neboť zavádíme kárnou odpovědnost předsedů soudů a stanovujeme případně časově omezený mandát. Jsou tam i další změny, o kterých už nechci hovořit, ale dovolte mi, abych se stručně vyjádřil k načteným pozměňovacím návrhům.

V zásadě jsou to pouze návrhy pana zpravodaje pana kolegy Křečka, kde byla za prvé načtena možnost dvouinstančního kárného řízení v případě postihu soudních funkcionářů. My jsme se o tomto velmi výrazně bavili na ústavněprávním výboru i mimo. Chci konstatovat, že na to jsou různé názory. Já tento návrh dnes zde nedoporučím Sněmovně, aby jej podpořila, a to mimo jiné z toho důvodu, že ten pozměňovací návrh jako takový podle názoru expertů Ministerstva spravedlnosti nepostihuje kompletně problematiku dvouinstančnosti. A k tomu, abychom doplnili případnou dvouinstančnost, musel by ten návrh být ještě rozsáhlejší. Takže to je důvod, aby bylo jasno, proč nepodpořím ten návrh. Dávám úplně do závorky to, zda věcně je, či není správné mít přezkumné řízení v rámci kárného postihu soudních funkcionářů. Ten důvod nepodpory v tuto chvíli je v zásadě legislativně technický z důvodu toho samotného návrhu.

Ještě mi dovolte jednu věc. V zásadě všechny návrhy pana kolegy Křečka podporuji, mimo ještě jednoho, který přináší tu skutečnost, že do čekatelské praxe právních čekatelů, tzn. budoucích státních zástupců, by se též měla započítávat praxe v pozici soudního exekutora, exekutorského koncipienta či exekutorského kandidáta. Já osobně si zkrátka myslím, že činnost státního zástupce a exekutora je velmi rozdílná a že by se tyto praxe vzájemně neměly započítávat, protože exekutor nezískává zkušenosti pro výkon činnosti státního zástupce.

Takže tolik na vysvětlenou, protože v samotném hlasování již budu pouze konstatovat stanovisko. Jinak vás prosím o podporu tohoto návrhu, který nám výrazně umožní pokračovat v reformě české justice. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Hlásí se někdo další do rozpravy? Není tomu tak? Rozpravu končím.

Nyní poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s postupem hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP