(17.20 hodin)

Poslanec Michal Doktor: Já pouze proto, abych usnadnil panu zpravodaji jeho roli, protože v tuto chvíli výrazně improvizujeme, jenom zopakuji, že tento návrh zákona, resp. novela zákona o regulaci plateb v hotovosti, nečiní nic jiného, než napříště rozděluje pokuty fyzickým osobám, a to podle toho, jedná-li se fyzické osoby podnikající a nepodnikající. V současné době stát resp. správce daně musí podle platného zákona pokutovat všechny fyzické osoby stejně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. O slovo se přihlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Vzhledem k rozpakům, které zavanuly nad některými pozměňovacími návrhy z koaličních lavic, bych v tomto případě chtěl říct, že se plně ztotožňuji s návrhem i se stanoviskem rozpočtového výboru. Tento návrh podporuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Do rozpravy už se nikdo další nehlásí, takže rozpravu končím.

Je prostor pro závěrečná slova. Pan navrhovatel nevyužije tohoto práva, a tak prosím pana poslance zpravodaje Dolejše.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Moje role je v tomto případě velmi jednoduchá. Je to, jak se říká, malý krok v legislativě a nevím, jak velký krok na poli v boji s šedou ekonomikou, ale v každém případě rozpočtový výbor po projednání tuto materii doporučuje Poslanecké sněmovně schválit, a to bez připomínek.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Takže mohu přednést návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Michala Doktora na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 388."

 

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 101. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, 167 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je

 

27.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb.,
o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 441/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr kultury Václav Jehlička a zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu poslanec Petr Pleva. Pozměňovací návrhy máme k dispozici ve sněmovním tisku 441/2.

Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky do rozpravy nemám, takže rozpravu končím.

Ptám se pana ministra, zdali hodlá přednést závěrečné slovo. Není tomu tak. Takže hovořit bude zpravodaj Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, procedura bude velmi jednoduchá. Napřed bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod bodem B a potom o pozměňovacím návrhu pod bodem A, jako celek vždy, a potom třetí hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Z reakce na váš návrh vidím, že je s tím všeobecný souhlas, takže tak budeme postupovat. Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B. Stanoviska? (Ministr i zpravodaj souhlasí.)

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 102. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, pro bylo 169, jediný proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Pleva: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod bodem A.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Stanoviska? (Zpravodaj: Stanovisko souhlasné. Ministr: Rovněž souhlasím.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlasujeme v hlasování 103. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem - ze 183 hlasujících 165 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Mohu přednést návrh závěrečného usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 441, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 104. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 183 poslanců, pro bylo 167, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Gratuluji panu ministrovi. Děkuji panu zpravodaji a končím projednávání bodu číslo 27.

 

Nyní se budeme věnovat bodu 28, což je

 

28.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 356/2003 Sb., o chemických látkách
a chemických přípravcích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 444/ - třetí čtení

 

Prosím pana ministra pro životní prostředí Martina Bursíka, aby usedl ke stolku zpravodajů, stejně tak jako zpravodajka výboru paní poslankyně Kateřina Konečná. Připomínám, že pozměňovací návrhy máme k dispozici jako sněmovní tisk 444/3.

Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky do rozpravy nemám. Hlásí se paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi pouze, abych vás znovu upozornila na věc, která se nám u zákona o chemických látkách stala, a myslím si, že by se stávat neměla. My v tomto zákoně měníme kompetence dvou velmi výrazných institucí. Přestože se takto páni ministři dohodli, za poslanecký klub KSČM vám musím sdělit, že s touto změnou nesouhlasíme, protože bude znamenat pouze navýšení státního rozpočtu a zvyšující se počet pracovníků na jednom úřadě a de facto postupné rušení na úřadě druhém, a proto mi dovolte vám vyjádřit tento názor, že poslanecký klub, přestože si uvědomuje význam REACHe, přestože jeho europoslanci za REACH bojovali v Evropském parlamentu, tak tento zákon nemůžou aktivně podpořit.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Konečné. V rozpravě dále vystoupí ministr Martin Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Dámy a pánové, děkuji, pane předsedající. Jak se mi tady rozsypaly papíry, tak mě paní poslankyně Konečná předběhla, tak mně dovolte jenom velmi krátké úvodní slovo před třetím čtením tohoto zákona.

Já bych jenom chtěl zdůraznit to, že Evropská unie má úplně největší trh s chemickými látkami. Proto vlastně přistoupila k zásadní reformě evropské chemické politiky s cílem zvýšit konkurenceschopnost a inovativnost na trhu, a podle evropské agentury je registrováno zhruba sto tisíc chemických látek. A tenhle zákon - a já věřím, že ho Sněmovna přijme ve třetím čtení - přinese čtyři naprosto zásadní principy, které jsou důležité pro veřejnost v České republice. Přinese méně rizika, protože v odůvodněných případech dojde k omezení nebo nahrazení nebezpečné chemické látky. Přinese více informací a důvěry, protože tady bude povinnost průběžně v celkem jedenáctiletém období poskytnout data evropské agentuře pro chemické látky v Helsinkách. Za třetí bude garantovat bezpečnost, protože chemický průmysl je podle tohoto návrhu zákona odpovědný za bezpečnost všech svých produktů. A za čtvrté možná to nejdůležitější - přinese transparentnost, totiž právo občanů na informace o chemických látkách ve spotřebním zboží a o jejich účincích na životní prostředí a na zdraví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP