(16.40 hodin)

Poslanec Jiří Petrů: Budeme hlasovat o bodu C9.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Stanovisko? (Zpravodaj: Záporné. Ministr: Zásadní ano.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 87. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 184 poslankyň a poslanců pro návrh 91, proti 86. Návrh nebyl přijat.

 

Opět proběhne kontrola hlasování. Ministr Langer tentokrát v roli džentlmena se svojí námitkou.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážení kolegové, já bych tímto chtěl důrazně požádat předsedu Poslanecké sněmovny, ať už konečně udělá něco s hlasovacím zařízením. Z logiky věci jistě chápete, že jsem se nemohl zmýlit dvakrát. (Veselost v sále.) To prostě nejde. Neb chybami se člověk učí a já jsem člověk, který se učí velmi rychle. Prosím a zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan předseda Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: U nás se tomu říká, že je vadný ten mezikus mezi tím zařízením a tou židlí. Anebo, že to bude asi rukama. (Veselost v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Rozhodneme o námitce v hlasování s pořadovým číslem 88, které tímto zahajuji. Kdo je prosím pro vznesenou námitku? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 184 poslankyň a poslanců pro námitku 141, proti 9.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o bodu C9, pane zpravodaji? (Ano, C9.) C9, ano.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 89. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 184 poslankyň a poslanců pro návrh 95, proti 89. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Petrů: Předposlední hlasování bude o bodu C10. Stanovisko negativní.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře? (Zásadní ano.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 90. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 184 poslankyň a poslanců pro návrh 93, proti 88. Návrh byl přijat.

 

O všech návrzích bylo hlasování. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 436, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Stanoviska na závěr? (Zpravodaj: Stanovisko negativní. - Ministr Nečas: Souhlas. Pro pana ministra vnitra: Hlasovat ano. Zelené tlačítko). Děkuji.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 91 a táži se vás, kdo souhlasí s předneseným návrhem usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 184 poslankyň a poslanců pro návrh 94, proti 88. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Vidím, že ještě dochází ke kontrole výsledku hlasování. Než zahájím projednávání dalšího bodu, počkám, až tato konfrontace proběhne... Je vše v pořádku? Ano.

 

Přistoupíme k projednávání bodu

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 442/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí pan Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Alfréd Michalík. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 442/2.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan ministr Kalousek. Prosím, vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, chci poděkovat rozpočtovému výboru i Poslanecké sněmovně za projednání této - zdůrazňuji - technické novely, která neměla žádnou ambici měnit sazby či filozofii daně z přidané hodnoty. Proto mi dovolte, abych se stručně vyjádřil ke třem pozměňovacím návrhům.

K návrhům pana poslance Zdeňka Proseka chci věcně uvést, že nemám věcně v zásadě nic proti zvýšení pojistného na příslušná jaderná zařízení. Je věcí Sněmovny, aby se svobodně rozhodla, zda bude více nadržovat ČEZu, nebo více nadržovat pojišťovnám. Obě dvě skupiny si věru nestojí špatně, takže to je na vás. Nicméně nejsem si opravdu jist, zda část atomového zákona patří do zákona o dani z přidané hodnoty. Já si tady dovoluji klást řečnickou otázku, zda zákonodárce si přeje daňovou legislativu zpřehledňovat a zjednodušovat, anebo komplikovat. Za předpokladu, že ji chceme zpřehledňovat a zjednodušovat, pak nám k tomu věru nepomůže atomový zákon vklíněný do zákona o dani z přidané hodnoty. Já to samozřejmě ponechám na suverénní vůli Sněmovny, ale já sám z principu nemohu souhlasit, aby tento pozměňovací návrh byl přijat.

K pozměňovacímu návrhu pana poslance Sobotky mám samozřejmě naprosto zásadní nesouhlas. Není to jeden krok zpátky, jsou to dva kroky zpátky, a mění se právě sazba i filozofie vládní politiky u daně z přidané hodnoty.

Rovněž si dovoluji zlehka nesouhlasit s návrhem paní poslankyně Rybínové.

Souhlasím zcela s pozměňovacím návrhem pana poslance Šimonovského. Domnívám se, že může být hlasován v celku, pokud pan poslanec bude souhlasit, neboť se jedná o technické zkvalitnění předlohy, za které děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane ministře. Další přihlášený do rozpravy? Pan poslanec Milan Šimonovský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Paní předsedající, nejenže souhlasím, aby se hlasovalo v celku, ale mám ještě na srdci jednu prosbu. Při přepisu tohoto návrhu bohužel vypadlo v odstavci 2 slovíčko nebo spojení slov "členských podílů v" a vlastně by to nemohlo být aplikováno, protože můj pozměňovací návrh, který zní, že se za slova "papíru" v § 54 odstavec 1 písmeno a) vkládají slova "a obchodních podílů na společnostech", a bohužel jsem načetl "a družstvech", a mělo tam být "a členských podílů v družstvech", protože obchodní podíly v družstvech nejsou.

Prosím, aby to bylo uznáno jako legislativně technická připomínka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP