(14.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 35 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro návrh 159, proti nikdo. I tento návrh byl přijat. Další návrh prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Písmeno C. Pardon.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nejprve legislativně technická oprava, jak ji navrhl pan poslanec Ježek v rozpravě, a poté bod C. (Zpravodaj: Ano. Doporučuji.) Stanovisko je doporučující. Pane ministře? (Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 36. Táži se vás, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Ježka. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 168 poslankyň a poslanců pro návrh 154, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy písmeno C. (Zpravodaj: Doporučuji. Ministr: Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 37. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 170 poslankyň a poslanců pro návrh 159, proti 1. I tento návrh byl přijat.

 

Domnívám se, že jsme hlasovali o všech návrzích. Je tomu tak, pane zpravodaji? (Ano.)

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákony v souvislosti s přijetím zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů, podle sněmovního tisku 446, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Vaše stanoviska? (Ministr: Samozřejmě souhlas. Zpravodaj: Také souhlas.) Děkuji vám.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 38. Táži se vás, kdo souhlasí s takto předneseným návrhem usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 173 poslankyň a poslanců pro návrh 139, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr?

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já chci ještě jednou poděkovat. Podívám se na sjetinu hlasování, abych identifikoval toho jediného, kdo hlasoval proti tomuto návrhu zákona.

V každém případě děkuji a ještě jednou říkám, je to revoluce v české veřejné správě a je to společné dílo - společné dílo, které nepochybně v dohledné době poznají občané ve zlepšené kvalitě poskytovaných služeb ze strany české veřejné správy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Než zahájím projednávání bodu 22, dovolím si rozšířit počet osob omluvených z našeho odpoledního jednání o paní ministryni Džamilu Stehlíkovou.

 

Nyní tedy přikročíme k projednávání bodu 22. Je jím

 

22.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb.,
o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění
některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 488/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal, respektive aby se k němu vrátil ministr vnitra Ivan Langer. A prosím i zpravodaje ústavněprávního výboru pana poslance Zdeňka Jičínského. Pozměňovací návrh vám byl rozdán jako sněmovní tisk 488/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ani z místa si nikdo nepřeje se do této rozpravy zapojit. Není tomu tak. Nikdo se nehlásí, rozpravu tedy končím.

Můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacím návrhu. Máme zde jeden jediný pozměňovací návrh přednesený ve druhém čtení a to je pozměňovací návrh pana poslance Křečka.

Vážený pane zpravodaji, chcete nějak okomentovat tu jednoduchou proceduru?

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, jenom chci připomenout, že ústavněprávní výbor se zabýval tímto návrhem na svých dvou schůzích. Ministerstvo vnitra na základě žádosti části členů výboru i podnětů, které byly vzneseny v diskusi, připravilo pozměňující návrh. Ale většina ústavněprávního výboru setrvala na původním stanovisku, čili stanovisko ústavněprávního výboru je doporučit Sněmovně ke schválení vládní návrh.

K tomuto vládnímu návrhu v průběhu rozpravy v druhém čtení byl vznesen jeden pozměňovací návrh panem poslancem Křečkem, o kterém teď bychom měli hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Prosím, aby - a!, vidím žádost o odhlášení. Všechny vás tedy odhlašuji a prosím, abychom se všichni opět znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Počkáme, až se ustálí počet přítomných poslankyň a poslanců v jednacím sále. (Chvilku se čeká.)

Počet osob je již stabilní. Vážený pane ministře, prosím.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Omlouvám se, paní místopředsedkyně a paní předsedající, ale já bych se přece jen rád vyjádřil k pozměňovacímu návrhu, který přednesl pan poslanec Křeček. Já jsem se v prvním, v druhém čtení pokoušel jasně vysvětlit podstatu a technický základ této novely, její nutnost realizace tak, jak to předpokládá zákon o volbách do Parlamentu a v jeho důsledku také naplnění Ústavy České republiky. Chci zdůraznit, že pokud by byl přijat tento pozměňovací návrh, nastal by rozpor mezi článkem 18 odst. 2 Ústavy České republiky a ustanovením § 1 odst. 2 společně s ustanovením § 59 a odstavcem 2 zákona o volbách do Parlamentu. Myslím si, že zcela zjevně by došlo k porušení jedné ze zásad volebního práva, a to je zásady rovnosti.

Jinými slovy, mohu pochopit z osobních politických důvodů takto předložený pozměňovací návrh, nicméně zákon by měla Poslanecká sněmovna respektovat. Měla by svá rozhodnutí v podobě zákonů také přijímat v souladu s Ústavou České republiky. Byl-li by tento pozměňovací návrh přijat, potom by k tomu rozporu, tak jak jsem o něm hovořil, zcela nepochybně došlo.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane ministře. Omlouvám se, nechtěla jsem vás ochudit o závěrečné slovo, ale rozprava je otevřena. Pane poslanče Křečku? Ne, není tomu tak, nebudete se do ní zapojovat.

Můžeme se tedy věnovat jedinému pozměňovacímu návrhu, který byl přednesen ve druhém čtení, a to je pozměňovací návrh uvedený v tisku 488/2 písmenem A.

Než dám hlasovat o tomto návrhu, dotáži se na stanovisko pana zpravodaje i pana ministra. Vážený pane poslanče? Vaše stanovisko je nesouhlasné. Pane ministře?

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pan ministr tady formuloval problém. Já nesdílím jeho názor, ale není úkolem zpravodaje, aby tady posuzoval, kdo má v této věci pravdu. To je věcí Poslanecké sněmovny, aby rozhodla. Já jsem konstatoval, jaký byl průběh jednání, a je na Poslanecké sněmovně, aby se rozhodla.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem -

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já jsem ještě chtěl říci, že stanovisko předkladatele je zásadní nesouhlas z důvodů, které jsem uvedl.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 39 a táži se vás, kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem. A kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 180 poslankyň a poslanců pro návrh 93, proti 85. Návrh byl přijat.

 

Bezpochyby proběhne kontrola výsledků hlasování. Prosím vás tedy o chvilku strpení. (Probíhá kontrola hlasovacích listin.)

Prosím tedy, bude někdo zpochybňovat hlasování? Pan poslanec Václav Mencl. Vážený pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP