Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. června 2008 ve 12.16 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 34. schůze Poslanecké sněmovny. Pokud jde o omluvy, jistě mi dovolíte, abych odkázal na zahájení dnešní 36. schůze, protože se omluvy nezměnily ani pro 34. schůzi. Pokud nemáte zájem, abych je opakoval, takový zájem nevidím, myslím, že je to možné. Stejně tak je to u náhradních karet a jejich čísel, také odkážu na zápis 36. schůze, pokud nemá někdo zájem, abych to zopakoval.

Máme před sebou zůstatek jednání 34. schůze Poslanecké sněmovny a ten zahájíme bodem č. 16, což je sněmovní tisk 520. Poté budeme pokračovat dalšími body ve schváleném pořadí. Přehled zbývajících bodů podle informací vám byl rozdán na lavice, a proto jsem přesvědčen, že můžeme úspěšně 34. schůzi, její pokračování, zahájit.

 

Jak jsem řekl, začneme bodem číslo 16. Tím je

 

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně
některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 520/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Prosím, pane místopředsedo, abyste se ujal slova. Ještě než tak učiníte, požádám, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo zpravodaj pro prvé čtení poslanec Jiří Krátký. Už ho vidím, takže je to všechno v pořádku. Ještě než pan ministr začne mluvit, požádám Sněmovnu o klid, abychom mohli tento bod úspěšně projednat.

Myslím, pane místopředsedo vlády, že už můžete začít. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane místopředsedo, dámy a pánové, předkládám vám vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o ochraně ovzduší. Předkládaná novela se týká výhradně stávající hlavy 3 a 4 zákona, tedy části, která upravuje provozování zařízení, která používají látky poškozující ozónovou vrstvu země a klimatický systém Země. Jedná se o takzvané regulované látky a fluorované skleníkové plyny, kterým se zkráceně říká F-plyny. Tím důvodem je adaptace nařízení Evropského parlamentu. Je tady celá řada ustanovení, která se týká kontroly a znovuzískávání těchto plynů za účelem jejich recyklace, regenerace, zneškodnění.

Myslím si, že na úvod v této fázi projednávání z mé strany toto postačí, a sednu si za stolek zpravodajů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi. Nyní prosím zpravodaje pro prvé čtení Jiřího Krátkého, aby se ujal slova. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Krátký: Pane předsedající, dámy a pánové, tato navrhovaná právní úprava zákona 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, souvisí s nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 842/2006, o některých fluorovaných skleníkových plynech. Navrhovaná změna komplexně řeší dosavadní hlavu 3 Ochrana ozonové vrstvy a 4 Ochrana klimatického systému Země. Citované nařízení ukládá povinnost upravit požadavky na školení, certifikaci, systém podávání zpráv a přijetí předpisů o sankcích.

Navrhovaná právní úprava není v rozporu s mezinárodními smlouvami. Navrhovaná úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky.

Předpokládané roční náklady veřejných rozpočtů cca 28 milionů Kč provozních a 26 milionů investičních.

Dá se předpokládat, že při aplikaci tohoto zákona budou dílčí problémy z důvodu značné úpravy stávajícího zákona. Přesto doporučuji návrh propustit do druhého čtení a přidělit výboru pro životní prostředí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že v obecné rozpravě nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa do obecné rozpravy. Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova po obecné rozpravě. Není tomu tak.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí. Pan zpravodaj v rozpravě uvedl stejný návrh. Má někdo jiný návrh? Ano, prosím, pan poslanec Aubrecht. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych si dovolil ještě navrhnout hospodářský výbor, protože se to přímo dotkne hospodářství.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Někdo další? Není tomu tak. Budeme rozhodovat o těchto dvou přikázáních. Ty, které jsem požádal, aby přenesli své diskuse mimo Sněmovnu, přilákám a budeme hlasovat o těchto dvou návrzích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP