(15.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Dámy a pánové, zpět k meritorní části. Já jsem vůbec nechtěl tuto debatu otevírat. Mrzí mě, že pan ministr odešel a že na některé mé konkrétní otázky, třeba jak si vysvětluje, že výrazně klesla spotřeba léků na vysoký tlak a co to všechno může způsobit se zdravotním stavem populace - mimochodem, kdyby se toto stalo v jakékoliv západoevropské zemi, tak to vyvolá obrovskou diskusi, obrovskou diskusi, protože to je ohrožení veřejného zdraví, ohrožení stovek tisíců životů a zdraví lidí, které ve finále může způsobit, že ten zdravotní systém bude muset zaplatit o miliardy víc, než by zaplatil, kdyby lidé jedli léky tak, jak jim lékař třeba loni doporučil či předepsal - čili bohužel tady jsem se žádné pracovní diagnózy nebo vysvětlení pana ministra nedočkal. On radši odešel. A bohužel jsem se také nedočkal odpovědi na to, zda skutečně pečlivě sleduje ty léky, jejichž spotřeba roste mnohonásobně, a zda sleduje, jaký to má efekt na zdraví pacientů, a zda je ochoten příští rok skutečně přistoupit a říci: zde máme důkaz, že to efekt mělo, zde máme důkaz, že jsme stamiliony vynaložili bez jakéhokoliv výsledku, bez jakéhokoliv efektu, a svoji politiku musíme přehodnotit. Protože to bych viděl, že je racionální část diskuse k tomuto problému, a ne jaksi obviňovat české obyvatele v důchodu, že jsou tak rozmařilí, že si dovolují pít občas alkohol, kouřit, nebo dokonce vyjet někam na dovolenou.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní je přihlášen pan poslanec Exner a pan poslanec Kováčik. Přeje si pan poslanec Kováčik využít přednostního práva předsedy klubu? Ano. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, jenom - protože tady padají už hodně podrobné argumenty, abychom se v záplavě neztratili, aby ti, kteří sledují tuto debatu, věděli a znali, o čem je řeč - tak jenom znovu připomínám, že klub KSČM je proti jakýmkoliv poplatkům ve zdravotnictví, proti jakémukoliv zdražování zdravotní péče pro občany, ale tento návrh, o kterém je řeč, tak i když je to jenom malý ústupek, ale každý malý ústupek, který pomáhá občanům, je dobrým ústupkem, a proto jej podpoříme. Tím neměníme nic na tom, že i nadále chceme zrušit všechny poplatky.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní vystoupí pan poslanec Exner. Pane poslanče, máte slovo. (V sále je hluk.)

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, já myslím, že pan ministr Julínek udělal dobře, že odešel, protože jinak by se musel červenat. Jestli je toho samozřejmě schopen.

Slyším tady poprvé člena vlády, který zpochybňuje závěry, které vyplývají z toho, co uvedl Český statistický úřad. Myslím si, že argumenty, které uvedl, jsou opravdu velmi nedůstojné. Tak například mluví o tom, že teprve teď je možné identifikovat osoby, které mají velké výdaje za léky. Ale cožpak my nemáme už léta pro každého pojištěnce identifikační kód zdravotní pojišťovny, podle kterého zdravotní pojišťovny zjišťují jeho stav? Každý, kdo to chtěl vědět, tak samozřejmě mohl, a také po určitou dobu se vybraným pacientům posílaly účty za jejich konkrétní zdravotní péči, aby byli informováni o tom, kolik se na ně bralo, a tudíž každý mohl, když to chtěl, zjistit, tím spíš ministr zdravotnictví nebo člen Senátu, kolik bylo na jednotlivé lidi vydáno peněz.

Za druhé. Víc alkoholu a tabáku spotřebují důchodci, než vydají za zdraví. Musím uvést konkrétní číslo, které právě poskytl tedy Český statistický úřad. V prvním čtvrtletí vydaly domácnosti důchodců na osobu a měsíc za alkohol 53 % toho, co spotřebovaly na zdraví. Podobně rodiny s dětmi s minimálními příjmy na osobu spotřebovaly 40,5 % toho, co vydaly na osobu a měsíc za léky. Celkově jsme spotřebovali naštěstí v našem státě všichni méně, a to asi 75 % toho, co se vydalo za zdraví na alkohol a tabák. Jediná skupina, která utratila za alkohol a tabák víc než za zdraví, je skupina domácností s ekonomicky aktivní osobou v čele bez dětí. Tam to bylo zhruba o 10 % víc za tabák a alkohol, než to konkrétně bylo za zdraví. Myslím si, že by skutečně panu ministrovi neškodilo, kdyby se s podobnými údaji seznámil.

Teď se dostanu ke státnímu komunistickému zdravotnictví. Já jsem si zcela jist, že kdyby pan ministr uvedl situaci v těch nejkritizovanějších 50. letech, tak by dokonce zjistil ještě horší údaje. V té době totiž umělé ledviny ještě byly poskytovány skutečny zcela výjimečně. Nedostatek těchto zařízení byl odstraněn tím, jak se rozvíjel vědeckotechnický pokrok. Analogicky to bylo i v jiných případech. Mám to štěstí, anebo trošku smůlu, že máme v rodině silně, nebo měli jsme, už naštěstí nemáme, nedonošeného novorozence - bylo to pod 1,5 kilogramu v 80. letech. Musím vám říci, že péče, která byla, byla naprosto vzorná, a nešlo jenom o naše dítě. V té době jsem nebyl ani poslancem, ani ničím, co by si zasloužilo jakoukoliv přednostní péči. Analogicky to vypadá i s jinými situacemi. Prostě a dobře, kdyby pan ministr srovnával současnou zdravotní péči se zdravotní péčí v českých zemích například na začátku minulého století, zjistil by, že je teď o mnoho lepší. A já si myslím, že to je velmi dobře, ale není to nic, čím by nás tady měl ohromovat.

Nakonec bylo konstatováno, že zdravotním pojišťovnám v prvním čtvrtletí nastavená politika přinesla úsporu 1,7 miliardy korun. Za rok, pokud to vydrží, pokud zůstane snížená péče a pokud se nezvýší užívání léků - někteří říkají, že byli lidé předzásobeni - tak si snadno spočítáte, že to bude asi 6,8 miliardy korun, co získají zdravotní pojišťovny. A já se ptám: Kolik za tu úsporu 1,7 miliardy za první čtvrtletí a 6,8 miliardy předpokládaných za celý rok ale zaplatily domácnosti? Jednotliví lidé, my všichni? Já vám podle toho, jaký je tedy statistický výsledek, jak ho uvedl Český statistický úřad, mohu to číslo už prozradit. Za úsporu pojišťoven ve výši 6,8 miliardy korun, když se dál nic nezmění a zůstane to tak jako to první "úspěšné" čtvrtletí letošního roku, zaplatí lidé na poplatcích, které loni nemuseli platit, 8,4 miliardy korun. To říká statistika.

Takže kdo ušetří, kdo vydá? Je to skutečně zlepšení péče? Je to zlepšení zdraví? Je to v zájmu lidí? Myslím si, že přece jenom čísla hovoří poměrně silně a rozumně a že pan ministr by měl zpytovat své svědomí nejen o tom, co dělá, ale také o tom, jakým způsobem to vlastně obhajuje.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Petrů - další přihlášený do rozpravy. (V sále je stále hluk.)

 

Poslanec Jiří Petrů: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, nebudu hovořit dlouze. Zazněly zde dnes krásné statistiky ze strany pana ministra i pana kolegy Šťastného. Prosím vás, četli jste, jaký je skutečný stav úspor a jak to ve skutečnosti u nás vypadá. Sára Kališová z Týnce - Sára umírá, pomozte. Holčička sama nedýchá, rodiče nemají ani peníze na žádné léky, přitom léky za jeden měsíc stojí skoro 30 tisíc. Karolína Horská z Valtic. Já jsem zde interpeloval třikrát. Jaký je výsledek? Nedostávají ani korunu. Měsíčně je to stojí ve skutečnosti tedy 26 750 korun, tyto léky, a nic jim zdravotní pojišťovna neproplácí. O jaké hranici 5 tisíc korun hovoříme? Vždyť ti lidé živoří, nemají žádné prostředky, provádí se veřejné sbírky a provádí se různé pořady, aby se vůbec sehnaly peníze pro rodiče. Takže takový je stav ve skutečnosti. To jsou naše úspory. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP