(Jednání pokračovalo v 14.34 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám dobré odpoledne. Budeme pokračovat v programu 34. schůze Poslanecké sněmovny, a to projednáváním návrhů zákonů v prvním čtení, tedy body 8, 9, 10, 11 a 12. Prosím vás všechny, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami, abychom dosáhli kvora nezbytného pro jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji vám.

 

Budeme se tedy zabývat bodem číslo

 

8.
Návrh poslanců Michaely Šojdrové, Jiřího Carbola, Ludvíka Hovorky,
Tomáše Kvapila, Miloše Melčáka a Michala Pohanky na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně
a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 455/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Je tedy navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, ale proti tomuto postupu byla vznesena námitka podle § 90 odst. 3 jednacího řádu poslaneckým klubem sociální demokracie. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 455/1.

Nyní prosím, aby předložený návrh uvedla za navrhovatele paní poslankyně Michaela Šojdrová. Vážená paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych uvedla tisk 455, tedy návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Je to návrh útlý co do počtu stran, ale významný co do počtu osob, kterých se tento návrh týká. (V sále je rušno.)

Navrhujeme zrušit poplatky za pobyt v nemocnici pro novorozence. Předkladatelé tohoto návrhu považují zavedení poplatků pro novorozence za chybu, kterou chceme tímto napravit. Porod v nemocnici je preventivním opatřením, kterým se předchází komplikacím. Jde tedy v jistém smyslu o preventivní lékařskou péči, která má být od poplatků osvobozena. Tím také odpovídám na kritiku těch, kteří návrh považují za nesystémový. Jde o změnu, kterou předkladatelé chápou jako systémovou ve smyslu poskytování preventivní zdravotní péče plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Kolegyně a kolegové, já přece jenom počkám, jestli jste ochotni věnovat pozornost tomuto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já se vám omlouvám, vážená paní poslankyně. Domnívala jsem se, že všichni ti, kteří se chtějí účastnit projednávání tohoto bodu, jsou již v sále. Prosím tedy vážené paní poslankyně a vážené pány poslance, aby urychlili svůj přesun do jednacího sálu, problematiku přímo nesouvisející s tímto bodem řešili mimo tento sál a umožnili tím paní předkladatelce důstojnou atmosféru pro přednesení tak závažného předkladu, jako je sněmovní tisk 455. Velice vás o to prosím.

Vážená paní poslankyně, pokuste se pokračovat.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za vaši pomoc při získání klidu v Poslanecké sněmovně. (V sále je stále rušno.)

Nebudu zde zmiňovat řadu dalších zdravotních a sociálních důvodů, které tento náš návrh podporují. Vím, že zde jsou další skupiny, především děti a důchodci, které si zaslouží rovněž naši pozornost a měl by k nim být citlivý diferencovaný přístup právě při stanovení poplatků. Upozorňuji, že touto problematikou se bude zabývat návrh, který by měl být připraven na Ministerstvu zdravotnictví a měl by být předložen vládou tak, aby nabyl účinnosti k 1. lednu 2009.

Kolegyně a kolegové, tady se opravdu nedá přednášet návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Mně je to velmi líto, vážená paní poslankyně. Je mi to tak líto, že si neodpustím poznámku, kterou bych si odpustit samozřejmě měla. Do tohoto tématu bylo tolik nainvestováno mediálně, že bych předpokládala, že budeme všichni alespoň tak slušní, že předklad související se zrušením regulačních poplatků pro kojence vyslechneme pozorně.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, já teď již budu velmi stručná. Mně zbývá říci ještě několik vět.

Takže chci, aby tento námi předložený návrh nabyl účinnosti co nejdříve. On může nabýt účinnosti po schválení v obou komorách a po podpisu prezidenta. Proto také navrhnu zkrácení lhůty pro projednání ve výboru na 18 hodin. Samozřejmě doporučuji, aby návrh byl projednán ve výboru pro zdravotnictví.

Kolegyně a kolegové, všem, kteří věnovali pozornost tomuto stručnému návrhu, nicméně důležitému, děkuji za pozornost a děkuji, že podpoříte zkrácení lhůty.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážená paní poslankyně. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Krákora. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu též stručný, protože myslím, že již v rozpravách tady bylo řečeno hodně o zrušení poplatku, nebo poplatků, takže dovolte, abych přednesl kratší zpravodajskou zprávu.

Zrušení poplatků u novorozence je nepochybně správným krokem, i když částečným. V únoru 2008 byl předložen návrh na zrušení všech regulačních poplatků, jenž nebyl schválen. Regulační poplatky za určitých okolností, zvláště u nízkopříjmových skupin, mohou ohrozit dostupnost lékařské péče. Zvláště amorální a asociální jsou regulační poplatky u dětí, seniorů, postižených a hendikepovaných lidí, lidí chronicky nemocných, lidí umístěných v ústavech. Proto je nutné řešit zrušení regulačních poplatků komplexně, nikoliv jedním pozměňovacím návrhem.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP