(9.40 hodin)
(pokračuje Hašek)

A co se týká vámi citovaných článků v novinách, no citoval jste všechny dva, které měly tento názor v minulém týdnu. Já jsem nezaznamenal jiný názor odborníků, který by podporoval tvrzení, které vy jste řekl, a jsou jistě nezávislé. Já si plně vážím erudice a odbornosti našeho bývalého kolegy Zdeňka Koudelky - a jistě ten názor je nezávislý v situaci, kdy v tuto chvíli je náměstkem paní Vesecké.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr s faktickou, nebo s řádnou prosím? Protože v tom místopředseda Poslanecké sněmovny s právem přednostním. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré ráno, dámy a pánové. Já jsem si rozhodně nepředstavoval, že ministr spravedlnosti v této sněmovně se sám bude stavět do role obhájce jedné strany sporu. To určitě není role ministra spravedlnosti a to po vás opravdu, pane ministře, nikdo nechtěl, do té role vy se stavíte sám.

Vy už jste to řekl včera při ústních interpelacích - to počkejme na pravomocný rozsudek, jednejme věcně, bez politizace. Tady ale zaznělo několikrát, já se to pokusím říct ještě jednou. Tady přece vůbec nejde o Marii Benešovou, dokonce nejde ani o Jiřího Čunka, tady vůbec nejde o to, jestli Marie Benešová se bude, nebo nebude muset omluvit za výrok, který řekla. To je věc, kterou tady nikdo nechce zkoumat. Nechceme se zabývat vůbec tímto občanskoprávním sporem, tak o něm nemluvte, protože my se chceme zabývat fakty, která shodou okolností, alarmujícími fakty, která vyplynula na povrch, jsou v médiích, která se vlastně neobjevila poprvé, a z tohoto soudu jsme je dostali pouze v tak seřazené podobě, jako jsme je ještě neměli. Těmi fakty bychom se chtěli zabývat, protože to, co jsme se znovu dozvěděli např. ve vystoupení pana soudce Cepla, tak je shrnutí toho, co se možná nedělo jednou v tom justičním systému. Dokonce pan Cepl sám říká, že je to know-how, které jsme už poznali v kauze katarského prince, a shrnul tu metodu, kterou nějaká organizovaná skupina v této zemi je schopna ovlivnit vyšetřování kauz. Chápete? Teď nejde opravdu o jeden rozsudek nebo o nějakou jednu konkrétní kauzu, ale jde o to, jestli v této zemi je možné ovlivňovat trestní kauzy. A jestliže by taková skupina měla své zástupce v nejvyšších orgánech justice na úrovni Nejvyššího státního zastupitelství, dokonce v osobě nejvyššího státního zástupce, tak je to přece nesmírně vážná věc! A tohle podezření má dneska velká část veřejnosti.

Co mně připadalo nejhorší, je, když na tato podezření, která se objevila, tato fakta, která se objevila na stole, reagoval pan premiér Topolánek tím, že on v tom prostě žádný problém nevidí, a dokonce ten bod se ani nezařadil na program vlády. Pan premiér řekl, že paní Vesecká může dále pokračovat. V čem? V těch intervencích? V tom ovlivňování těch kauz? Pan premiére, má pokračovat v těch metodách, které byly popsány a kterými se ovlivňují kauzy v České republice pomocí představitelů, nejvyšších představitelů justice? Vy jste řekl, že paní Vesecká má pokračovat v čistkách komunistů, kteří zůstali z bývalého režimu v orgánech justice. Vy jste spokojen s prací paní Vesecké.

K tomu se ještě dostanu, ale chtěl bych říct to podstatné ještě jednou pro pana ministra a pro některé, kteří to nechápou. To, oč tady jde, je, jestli v této zemi je skutečně spravedlnost slepá. Říká se, že spravedlnost má tu pásku na očích proto, protože má soudit stejně, ať před tím soudem stojí chudák nebo boháč, člověk vlivný nebo úplně bezvýznamný. To je podstata toho, o čem se tady musíme bavit. Platí to v této zemi, nebo ne? Anebo je možné tady kauzy ovlivňovat?

Podívejte se, my po tom posledním soudu paní Benešové - nejde o to, jak budeme zkoumat její výroky, ale jde o to, že máme dneska docela přesně popsanou metodu, kterou se takové ovlivňování té kauzy děje. My ji známe tak detailně, že si ji můžeme tady úplně konkrétně popsat, jak se taková věc dělá. Dá se to popsat různými slovy. Pan Cepl to popsal tak, že prostě nejdřív se intervenuje, paní Vesecká udělá schůzky v Ostravě, v Brně, v Jihlavě a tam se pokouší přesvědčit státní zástupce, aby to vyšetřování probíhalo podle jejích představ, bylo zastaveno. Když se to nepodaří, tak se to vyšetřování přesune jinam; jak už to bylo předvedeno v případě katarského prince, to může být dokonce až do Kataru. Tady se to přesunulo z Ostravy do Jihlavy. A třetí fáze je, že paní Vesecká dokonce se potom pomstí těm, kteří si dovolili tyhle kroky kritizovat. A to máme také popsáno velmi přesně. Dokonce pan ministr Pospíšil o tom ví víc, než tady přiznává. Protože bývalý vrchní zástupce z Olomouce ho osobně navštívil, aby mu pověděl o tom, jakým způsobem pan Kučera a paní Vesecká se snažili vstoupit do vyšetřování kauzy. A jak s tím naložil pan Pospíšil? V podstatě pomohl paní Vesecké pana Ištvána zbavit funkce, poslat jinam, a podílel se dokonce na té šikaně, která se děla v téhle věci, ať se týkala pana Ištvána, ať se týkala pana Obsta, Šošovičky a jiných. Pan Šošovička, jako vyšetřovatel byl dokonce nařčen z toho, že manipuloval s těmi spisy. Podle vystoupení soudce Cepla vlastně vůbec není jisté, jestli to byl Šošovička, který způsobil to, že některé materiály z toho spisu zmizely. Zřejmě to mohl být ten pan Salichov, který to dostal od paní Vesecké. Ten to mohl sám udělat, jak říká soudce Cepl. A inspekce nepotvrdila to, že by pan Šošovička to vyšetřování vedl nějakým vadným způsobem.

To znamená tady se ukazuje, jakým svévolným způsobem se tady pravděpodobně - to je podezření - zasahovalo do té kauzy, a my celou tu mechaniku toho děje máme dneska před sebou. A vy říkáte, ať si to ta justice vyřeší sama. Ať si s tím poradí sama. Proboha, jak si s tím má poradit sama, když součástí této organizované skupiny je nejvyšší státní zástupkyně! Který žalobce se toho chopí, když máte tady takové případy šikany a toho, že můžete být propuštěn, vyhozen, že prostě skončíte! Kde je ten odvážný státní zástupce, který si tu kauzu vezme? A vy říkáte - počkejme.

Víte, ona si s tímhle justice neporadí. Jestliže dojde k tomu, že se najde způsob, jak politicky ovlivňovat kauzy, když prostě ti, přes které se to děje, jsou v těch nejvyšších orgánech a institucích justice, tak prostě ta justice je bezmocná. A my tady můžeme klidně sedět a čekat, až ta justice vynese další rozsudky? Ale ona v podstatě nefunguje a není schopna se sama vyčistit!

Víte, proč to nemůže fungovat, pane premiére, když jste řekl paní Vesecké, že má pokračovat v těch čistkách komunistů? Protože pravda je taková, že paní Vesecká žádné čistky komunistů nedělá. Ona naopak v té justici, jak se mi zdá, vyhledává ty, kteří jsou servilní, přesně jak se to naučili v tom minulém režimu! Tyto typy lidí jsou pro ni zajímavé, na nich staví vlastně ty své zásahy do těch kauz. A já vám dám důkaz, že paní Vesecká postupuje úplně opačně. Ten důkaz je, a já už jsem to jednou řekl a rád vám to tady zopakuji, protože jste neudělali nic, když jsem to tady sdělil na interpelacích: Paní Vesecká nejen že se nezbavuje komunistických funkcionářů v orgánech justice, ona dokonce je instaluje do funkcí!

Známý příklad náměstka vrchního státního zástupce v Praze pana JUDr. Libora Grygárka, kterého paní Vesecká jmenovala náměstkem vrchního zástupce v Praze. Abyste věděli, je to prokurátor socialistické prokuratury od roku 1985. Pan Otakar Motejl, náš ombudsman, se vyjádřil, že s tímhle člověkem jsou spojeny věci, které by nikdy neměly být zapomenuty, říká pan Motejl. O čempak mluví? Pan Grygárek se totiž dobrovolně podílel 21. srpna 1989 na vyvážení demonstrantů z Václavského náměstí desítky kilometrů do lesů za Prahu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP