(11.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Je zájem o odhlasování procedury? Je poměrně jednoduchá… Není zájem. Můžeme tedy hlasovat tak, jak zpravodaj navrhl.

 

O pozměňovacím návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 200, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 200 z přítomných 188 pro 32, proti 93. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu jako celku. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2009 a 2010 a na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhů v letech 2009 a 2010, podle sněmovního tisku 508."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 201 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 201 z přítomných 188 pro 154, proti jeden. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi financí, děkuji zpravodaji a končím bod č. 120.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

 

122.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích
(obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích
(krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb.,
o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 519/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů již vidím pana ministra vnitra Ivana Langera, děkuji, a žádám pana zpravodaje výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pana poslance Toma Zajíčka, aby se dostavil ke stolku zpravodajů. Konstatuji, že pozměňovací návrh vám byl rozdán jako sněmovní tisk 519/1.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, kdo se do ní hlásí. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Je zájem o závěrečné slovo? Ano, pan navrhovatel, pan ministr vnitra Ivan Langer. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, chtěl bych jenpřipomenout, že předložený návrh zákona řeší dosud problematické období, které může nastat na územích a místních samosprávách v okamžiku, kdy jsou vyhlášeny volby, respektive proběhnou volby a je podána žaloba na neplatnost voleb, a snaží se vyřešit toto období z pohledu výkonu některých pravomocí příslušné území či místní samosprávy. Jinými slovy - řeší v minulosti existující problém tzv. dvou primátorů, dvou starostů a řeší jej jak na úrovni místní samosprávy, tak také územní, chcete-li, krajské. (V sále je rušno.)

Vyjádřil bych se k pozměňovacímu návrhu pana poslance Babora. K mé lítosti v rámci hlasování tento návrh nebudu moci doporučit k přijetí, neboť jeho pozměňovací návrh směřuje k ještě většímu zúžení výkonu pravomocí obce či orgánu samosprávy a opomíjí fakt, že i rada, respektive starosta, musí v tomto období, kdy ještě není konstituován nový orgán obce, zabezpečovat i další záležitosti patřící do samostatné působnosti obce, nejsou-li vyhrazeny zastupitelstvu. Jinými slovy - doporučuji návrh k přijetí s touto jednou výhradou.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi vnitra. Má zájem zpravodaj o závěrečné slovo? Není tomu tak.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacím návrhu. Prosím zpravodaje, aby přednesl pozměňovací návrh a před hlasováním se k němu vyjádřil. Vyjádření pana ministra jsme slyšeli. Prosím o klid ve sněmovně. Hovoří zpravodaj a budeme rozhodovat o pozměňovacímu návrhu.

Prosím, pane zpravodaji, můžete.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Myslím, že procedura je velmi jednoduchá. K tomuto sněmovnímu tisku byl podán jediný pozměňovací návrh, pan ministr o něm již mluvil. Znamená to, že budeme hlasovat nejdříve o pozměňovacím návrhu, který máte uveden ve sněmovním tisku 519/1. Konstatuji, že v průběhu druhého čtení nebyl podán návrh na zamítnutí zákona, a proto budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu, tedy jediném, a poté hlasovat o zákonu jako o celku. Takový je můj návrh procedury.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Procedura je jednoduchá, můžeme ji akceptovat bez hlasování. Stanoviska k pozměňovacímu návrhu jste slyšeli.

 

O pozměňovacím návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 202, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí pozměňovacího návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 202 z přítomných 187, pro 84, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Myslím, že to je velký rozdíl, nebude kontrola hlasování, můžeme tedy hlasovat o návrhu jako o celku.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 519."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 203 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 203 z přítomných 188 pro 166, proti jeden. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi a zpravodaji. Končím bod č. 122.

 

Podle schváleného pořadu schůze se budeme dále zabývat bodem

 

125.
Návrh poslanců Michala Haška, Ladislava Skopala, Bohuslava Sobotky
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 321/2004 Sb.,
o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o vinohradnictví a vinařství), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 168/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo za navrhovatele pan poslanec Michal Hašek a zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Zdeněk Mach. Konstatuji, že pozměňovací návrh vám byly rozdáno jako sněmovní tisk 168/3.

Otevírám rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Je zájem a závěrečné slovo? Ano, pan zástupce navrhovatelů.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vládo, kolegyně, kolegové, nechci příliš zdržovat bodem, který bude zřejmě projednán velmi rychle. Nicméně chtěl bych poděkovat všem kolegům ze zemědělského výboru za to, že byť se kompromis rodil dlouhou dobu, podařilo se to nakonec dohodnout.

Základní účel zákona, to znamená řešení půjček z Vinařského fondu na výsadbu vinic, byl zatím řešen exekutivní cestou rozhodnutím rady Vinařského fondu, a záležitost, která nyní doputovala do třetího čtení, se týká organizace práce Vinařského fondu, respektive orgánů fondu, tedy rady a dozorčí rady. Mám informaci, že vinařská veřejnost po poměrně bouřlivé debatě se nakonec sjednotila na tom, jak má vypadat zastoupení odborných svazů a organizací právě v radě Vinařského fondu. Z toho důvodu jako předkladatel budu akceptovat předložené pozměňovací návrhy. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP