Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
19. června 2008 v 11.02 hodin

Přítomno: 128 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, dobré dopoledne. Dovolte mi, abych zahájila další jednací den přerušené 32. schůze Poslanecké sněmovny a přivítala paní poslankyně, pány poslance, členy vlády. (Hlasy z pléna: Nejsou tady.)

Prosím nejprve, abyste se přihlásili svými kartami a oznámili mi případně, kdo žádá kartu náhradní.

Sdělím vám, jaké jsou omluvy z dnešního jednacího dne. Z poslanců se omlouvají Petr Braný - rodinné důvody, Vojtěch Filip - zahraniční cesta, Věra Jakubková - lékařské vyšetření, Josef Ježek - zahraniční cesta, Karel Kratochvíle - zahraniční cesta a Evžen Snítilý. Z členů vlády se omlouvají Mirek Topolánek - účast na summitu Evropské rady v Bruselu, Jiří Čunek - zahraniční cesta, Petr Gandalovič - pracovní důvody, Václav Jehlička - účast na setkání ministrů kultury zemí Visegrádské smlouvy, Tomáš Julínek - pracovní důvody, Ondřej Liška se na dopoledne omlouvá z pracovních důvodů a Alexandr Vondra je na zahraniční cestě.

To jsou tedy omluvy z dnešního jednacího dne a nyní organizační informace.

Nejprve vás chci informovat, že 21. června uplyne zákonná lhůta u dvou návrhů zákonů vrácených Senátem a tyto návrhy zákonů bychom zařadili ve středu 25. června do pořadu 32. schůze. A aby měli předsedové poslaneckých klubů informace, tak se jedná o sněmovní tisk 325/5, tedy zjednodušeně občanský soudní řád, a 451/4, což je zákon o Hasičském záchranném sboru. Tohle jsou tedy návrhy zákonů vrácené Senátem, které budou moci být zařazeny ve středu 25. června do pořadu 32. schůze.

Dnešní jednání bychom měli zahájit projednáváním bodů ve schváleném pořadí a těmito body, jsou tři, je to bod 116, 119 a 121.

Odpoledne, tak jak vyplývá z jednacího řádu, protože je jednacím dnem čtvrtek, tak odpoledne budou probíhat ústní interpelace. Připomínám tedy, že nejpozději do 11 hodin, tato lhůta už uplynula, ale doufám, že ti, kteří chtěli, jí využili, byla to příležitost k tomu, podat ústní interpelace, a v 11.30 hodin bude hlasování těchto interpelací.

Paní poslankyně Mazuchová má náhradní kartu číslo 3, paní poslankyně Orgoníková má náhradní kartu číslo 5.

Tolik náhradní karty, tolik oznámení, která se týkají našeho případného programu ve středu 25. června, a také informace k dnešku.

Jak jsem avizovala, jsou před námi tři body 32. schůze a budeme moci zahájit jejich projednávání. Prosím ale nejprve... (odmlka - v sále je neklid) o to, abyste zaujali všichni místa ve svých lavicích. A až se tak stane, tak začneme projednávat první bod, kterým je bod 116, pokud se někdo nehlásí s nějakými změnami v úvodu. Ale není tomu tak.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 116, jedná se o

 

116.
Návrh poslanců Michaely Šojdrové, Jiřího Carbola, Ludvíka Hovorky,
Tomáše Kvapila, Miloše Melčáka a Michala Pohanky na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně
a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 455/ - druhé čtení

 

Poprosím nejprve o slovo paní poslankyni Michaelu Šojdrovou, aby za navrhovatele tento návrh zákona uvedla.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za udělení slova. Mé úvodní slovo v obecné rozpravě bude velmi krátké s konstatováním, že výbor pro zdravotnictví projednal tento návrh. Vedla se o něm velmi podrobná debata. Nebylo přijato usnesení.

Tím tedy dovolte, abych uzavřela své úvodní slovo k návrhu zákona, kterým se ruší poplatky novorozenců. Hlásím se tímto do podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Šojdrové. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví. Výbor pro zdravotnictví návrh zákona projednal, usnesení nepředložil. Prosím o slovo pověřeného člena výboru pro zdravotnictví, který by nás informoval o jednání výboru. Mám zde poznámku, že jde o pana poslance Krákoru.

Ale o slovo se hlásí, pravděpodobně s procedurálním návrhem, pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, jak také asi vidíte, není tu ani jeden člen vlády, natož místopředseda vlády. Nedostali jsme žádný podklad ani žádnou informaci o těch tiscích, které bychom měli dostat 24 hodin předem. Jsem řekněme připraven přijmout tu fintu, že žádný výbor se nic neusnesl, i když normálně dostáváme aspoň záznam. Ale to, abychom jednali úplně bez vlády, je už trochu moc.

Navrhuji přerušit jednání schůze do doby, než se dostaví místopředseda vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, já tuto námitku vnímám. Byla jsem informována o tom, že pan místopředseda vlády Bursík je v dosahu a je schopen být během půlminuty, minuty v jednacím sále, takže do 11 hodin 10 minut vyhlašuji dvouminutovou přestávku.

 

(Jednání přerušeno v 11.08 hodin, pokračovalo v 11.10 hodin. Dostavil se místopředseda vlády Martin Bursík.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Budeme v jednání pokračovat. Avizovala jsem vystoupení pana poslance Krákory, který nás bude informovat o jednání zdravotního výboru. Prosím o zklidnění v sále,a slovo patří panu poslanci Krákorovi.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já budu také stručný. Sněmovní tisk 455 o veřejném zdravotním pojištění, který se týká poplatků, jsme projednali před půlhodinou. Nebylo přijato žádné usnesení a bylo řečeno, že pozměňovací návrhy budou podávány přímo zde na plénu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tuto informaci a otevírám nyní obecnou rozpravu. Do obecné - nevím, jestli se přihlásila paní kolegyně Šojdrová, nebo až do podrobné - takže otevřena obecná rozprava. Nejprve se táži na přihlášky do obecné rozpravy. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Hlásí se někdo? Neregistruji žádnou takovou přihlášku, proto končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo patří paní poslankyni Šojdrové, poté se hlásí pan poslanec Rath.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP