(17.40 hodin)
(pokračuje Jakubková)

Ostatně pan Vyčichla také zpochybnil možnost, že by se bez prověrky mohl na této pozici obejít. Nebo o pana Hodače při jednání zastupují jiní náměstci?

Vážený pane ministře, co vás vedlo ke zrušení povinnosti podstupovat bezpečnostní prověrku pro svého prvního náměstka? Tiskový mluvčí pan Hanzelka uvedl, že tato změna byla provedena na základě zákona 412/2005. Které ustanovení zákona vám tuto změnu umožnilo? Je pravdou, že náměstek Hodač nepřichází do styku s utajovanými skutečnostmi? Žádám vás o prověření, zda se náměstek Hodač neúčastnil jednání, kde by prověrku potřeboval. Prosím vás o písemné sdělení výsledku. A také vás prosím, pokud při prověřování zjistíte, že byl porušen zákon, abyste sdělil, jaké z toho vyvodíte důsledky. Žádám vás o sdělení termínu, do něhož prověřování ukončíte. Velmi vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal pana ministra Řebíčka, aby reagoval na tuto interpelaci paní poslankyně Jakubkové.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vážená paní kolegyně, dodám to do prázdnin. Stačí to, nebo chcete dříve, prostřednictvím pana předsedajícího? Dobře, 30. 6., tak jsme domluveni.

A co se týče první části, pan první náměstek, který odešel z Ministerstva dopravy, měl, nebo jeho sekce měla jiné odbory, než má současný první náměstek. První náměstek neznamená, že je vždycky, řekněme, pro stejné odbory. Tím pádem on mě zastupoval tam, kde mě dnes zastupuje paní náměstkyně Kovalčíková či náměstek Vykydal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Paní poslankyně, stačí to takto? Ano, stačí, můžeme ukončit.

Požádám pana poslance Ladislava Mlčáka, který chce interpelovat nepřítomného Karla Schwarzenberga ve věci chování celníků Slovenské republiky. Prosím, máte slovo jako dnes poslední interpelující.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Vážený pane místopředsedo Sněmovny, vážení kolegyně a kolegové, obracím se opět, do třetice, se stejnou záležitostí, resp. problémem, který nastal na celnici, celním prostoru Vyšné Nemecké - Užhorod. Očekával jsem, že aspoň jednoho pana ministra z této trojice budu mít možnost tady osobně fyzicky potkat, ale jak je vidět, tak se i toto nezdařilo. Takže jen velice stručně a krátce.

Obracím se ve stejné záležitosti jako ve dvou předchozích případech, otázky celního přechodu Vyšné Nemecké - Užhorod, resp. na zpáteční cestě, kde při odbavování došlo k nevhodnému, arogantnímu chování slovenských celníků, jejichž čísla jsou uvedena i v materiálu, který mi paní ředitelka základní umělecké školy zaslala, s tím, že budu žádat o prošetření této kauzy a o písemné sdělení pana ministra zahraničních věcí tak, jak se dohodnou se svým protějškem ve Slovenské republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to je tedy vše. Pan ministr zřejmě bude reagovat.

Myslím, že jsme vyčerpali všechny, kteří tady vydrželi, a taky interpelace. Dovolte mi, abych ukončil nejen zřejmě dnešní jednací den, ale… Dobrá, já se radši omezím na to, že jsme dnešní jednací den ukončili projednáváním ústních interpelací. Končím jednání a přeji vám příjemný večer. Na shledanou.

 

(Schůze byla přerušena v 17.44 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP