(13.00 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Problém s jednotností názorů na leckteré věci? No tak tomu je třeba přece zabránit. Proto musíme za každou cenu vyřadit všechny ostatní body programu, protože to je přece ostuda! Nemluvím o problémech s tím, že i když jsme chodili v uplynulých dnech kontrolovat výsledky hlasování, tak těch 98 nebo 99, nebo také 97, v každém případě měla jiná strana sporu. Tu jsme to měli my jako opozice, tu jste to měli - prostřednictvím předsedajícího, i když hromadně - vy jako vládní koalice. Takže tady ve skutečnosti není žádná většina, kterou odůvodňujete, že je třeba posílit postavení vládní koalice v některých výborech. A rozpočtová opatření? V rozpočtovém výboru? V rozpočtovém výboru dnes prošlo závažné rozpočtové opatření i za současného stavu, za současného složení toho rozpočtového výboru, a holt jako opozice jsme nenadělali vůbec nic.

Navíc když jsme opakovaně chtěli - dobře, máte bod 108, sociální demokracie vám ráno na grémiu nabídla podle mého soudu docela exkluzivní nabídku, velký ústupek - dobře, pojďme to doprojednat, dříve nebo později byste si to stejně prohlasovali, tak si myslím, že by bylo bývalo dobře, kdybyste alespoň pracovně předložili, ne prostřednictvím tajemníka volební komise, vaše úmysly alespoň v pracovním materiálu, jak tedy chcete, aby jednotlivé počty v jednotlivých výborech vypadaly. Pravda, ten dialog byl dialog zejména jednostranně jakoby slepého a hluchého naráz. Není to symbolické, že tady máme zákon o znakové řeči? Ne, není. Je to to, že jste prostě nechtěli rozumět, že jenom chceme znát vaše úmysly předem.

Chci v této souvislosti říci, že klub KSČM mými ústy ráno na grémiu opakovaně vznesl požadavek nebo nabídku, nebo možná návrh na to, že jestli je ta situace takto zablokovaná a jestli chceme, aby se zde skutečně pracovalo, a ne pouze politicky obstruovalo, tak je třeba, když už to nemůže vyřešit organizační výbor, když už to nemůže vyřešit grémium, aby si spolu, jak bývá v podobných věcech možná třeba účinnější, sedly špičky politických stran a pokusily se dohodnout další postup. A vůbec jsem nepředjímal, jestli mají spolu mluvit všichni dohromady, nebo jestli mají být ta jednání bilaterální či vícelaterální. To přece je každého věc. Ale podle mého soudu chceme-li věc vyřešit, tak prostě jednat musíme. Ne nejednat, ne přijít s tlakem - s tlakem, který logicky vyvolává protitlak.

Navíc se zde velmi brutálně ohýbá až znásilňuje zákon. Tím mám na mysli zákon o jednacím řádu. Nebudu dále ten příklad, který tady proběhl, roztahovat. Ale zase jde o to, že - ano, Sněmovna je suverén. Co odhlasuje, to platí. To přece po těch dvanácti letech, co tady jsem, vím. Ale všechno má také svoje meze a svoji míru, a pojďme se pokusit vrátit k tomu, abychom si ty meze a tu míru nenarušili přespříliš, protože zde budeme muset alespoň do konce tohoto volebního období, jestli bude řádný, nebo předčasný, je už vedlejší, spolu dále pracovat a dále přijímat zákony. Od toho tady jsme. My tady nejsme od toho, abychom to jednání blokovali.

Opakuji a shrnuji: Klub KSČM trvá na tom, že program schůze s body uvedenými na řádné pozvánce a projednanými zde v Poslanecké sněmovně při změnách programu musí být také doprojednán. Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi poslaneckého klubu KSČM Pavlu Kováčikovi. O slovo se přihlásil pan poslanec a předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já nebudu reagovat na vše, co zde zaznělo. Ano, i my jsme se snažili na dopoledním grémiu Poslanecké sněmovny dojít ke konsensuálnímu návrhu, který by celá Sněmovna byla schopna akceptovat, prosadit a podle něj postupovat. Přišlo nám to samozřejmě také lepší, a proto ta jednání se protáhla. Bohužel se nám takové řešení nepodařilo najít. To je potřeba férově říci. Nepodařilo se nám takové řešení najít, a proto jsme museli přijít s tímto návrhem, který jsme avizovali ráno. Nevidím na tom žádnou tragédii. Nepochybně jsme připraveni a budeme jednat dál.

V tuto chvíli ale musím uvést na pravou míru některé věci, které tady zazněly, a to je o tom, že někdo chce pracovat nad zákony. To se hezky poslouchá, ale dámy a pánové, fakta: V pátek zhruba ve 12 hodin klub KSČM zablokoval jednání přestávkou na poradu klubu a následně místopředseda Sněmovny Filip ukončil schůzi bez toho, abychom dostali vůbec šanci hlasovat nebo mluvit o tom, že bychom chtěli jednat dál. Čili nebylo možno projednávat. V úterý se Sněmovna rozhodla k tomu, že bude jednat a projednávat zákony ve druhých čteních a další až do 21 hodin. Ještě před 19. hodinou zde vystoupil v zastoupení klubu pan poslanec Rath a zablokoval další jednání přestávkou na klub. Co se tady dělo včera celý den, nebudu opakovat. Čili je hezké, že vyjadřujete snahu projednávat zákony a vyjadřujete zájem o blaho občanů této země, ale zkuste k tomu také nějaké činy.

My prostě navrhujeme v této chvíli na všechny ty zákony mimořádnou schůzi, na které nebude možné zasahovat do toho programu změnami, a pevně věřím, že je prosadíme. Nepochybně tam budou druhá čtení zákona o policii, nepochybně tam bude návrh na poplatky u lékaře, nepochybně tam budou zákony další, na které opravdu čekáme. To my připravíme a byl bych rád, kdybychom si nadále mohli sednout a racionálně se bavit o dalším fungování této Sněmovny. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec a předseda klubu Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Blahopřeji: Napřed zválcovat, zvalchovat, umravnit, a potom si tedy s váma sedneme. (Smích z levé části sálu.) Až budete hodní, až nebudete klást odpor, až si necháte nasadit chomout, pak s váma budeme teprve mluvit.

Jenom k tomu pátku. Tam přece šlo velmi snadno říci: Dobře, nebudeme jednat o bodu 108 ráno, budeme o něm jednat odpoledne a třeba až do večera. Ale úporná snaha prvně zválcovat, prvně zvalchovat, a teprve potom nás milostivě pustit k naší normální práci, nás vedla k tomu, že jsme zvedli legitimní nástroj opozice, a zdůrazňuji i pro veřejnost, že obstrukce tohoto typu je legitimní nástroj opozice, zejména v situaci, kdy i přehled o řízení schůze, který mají místopředsedové k dispozici a který je výsledkem jednání grémia, byl plánován pouze do 14 hodin.

Ale jiný příklad. Naším činem, vstřícným činem bylo, že jsme souhlasili a priorně s jednáním do 21 hodin a hlasováním do 21 hodin. A přišli jsme do Sněmovny - a všechno bylo jinak. Protože jedna z vládních stran ráno v 9 hodin při příchodu do Sněmovny měla hodinovou pauzu. Takže my se tady ráno budeme radit - nebo dáme tedy koalici prostor na to, aby se ještě doradila, jak na nás, jak nám případně zatnout tipec, a pak budeme večer, do noci, třeba do rána, jak jsme zvyklí, také jsme tady byli do pozdních nočních hodin, nečinilo by nám to problém - pak tady budeme doopravdy terorizovat zaměstnance Poslanecké sněmovny opakovanými pobyty do pozdních nočních hodin! Například i to.

Dobrá, jsme ochotni přistoupit na ledacos. Houpat takhle (ukazuje) - jsme zvyklí. Ale takhle (ukazuje) - s námi už houpat nelze. Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, pan poslanec Kováčik vystoupil jako poslední v té půlhodině, která je určena pro podávání návrhů, a my můžeme přistoupit k hlasování o jediném návrhu, který zde k pořadu schůze zazněl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP