(Jednání pokračovalo ve 12.42 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, budeme pokračovat.

Pan poslanec Tluchoř má náhradní kartu číslo 2.

Já připomenu, že jsme naše jednání zahájili a že jsme z té půlhodinové lhůty vyčerpali dvě a půl minuty, čili zaokrouhluji nahoru, tři minuty. Takže máme 27 minut, to je půl hodiny, kdy je možné předkládat návrhy.

Pan poslanec Škromach nevěřícně zírá na hodiny, ale i to je možné, že ve 12.41 je vlastně 9 hodin 3 minuty. Můžete si posunout hodinky, chcete-li.

Hlásí se pan poslanec Petr Tluchoř. Hlásit se je možno zvednutím ruky nebo ústně. Pan poslanec Tluchoř se hlásil ústně o přestávce mně. Samozřejmě písemná přihláška má přednost.

Paní poslankyně Jacques má náhradní kartu číslo 14.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dámy a pánové, krásné popolední vám přeji a dovolte, abych před vás předstoupil s procedurálním návrhem a ten zní následovně: Navrhuji v tuto chvíli vyřadit všechny zbývající body programu této schůze s výjimkou bodu 40, zřízení komise pro církve, pracovně nazváno, a bodu č. 108, to je návrh na změnu usnesení č. 14.

Odůvodnění je takové: Rádi bychom oddělili ty dvě věci od sebe. Navrhujeme svolání okamžitě mimořádné schůze, na které chceme projednat veškeré zákony ve druhém, prvním a třetím čtení, se kterými se již více než týden potýkáme, které byly díky obstrukci opakovaně neprojednány, a z toho důvodu navrhneme okamžitě svolání mimořádné schůze, na které bychom mohli tyto věci projednat, a nebylo by možno do toho programu nadále zasahovat. Čili takto zní můj procedurální návrh. Jestli stačí takhle, nemusím předčítat všechna čísla k vyřazení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, já pouze výčet vámi zmiňovaných bodů doplním o bod 110, což jsou interpelace, které by měly proběhnout dnes odpoledne.

Nyní vystoupí pan poslanec Michal Hašek a potom pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážená vládo, kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych se nejdříve vyjádřil k návrhu, který předložil před malou chvílí kolega předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Až příliš se v těchto hodinách a minutách skloňuje i mimo Poslaneckou sněmovnu slovo obstrukce. Při pohledu na hodiny - je 12 hodin 44 minut, dnešní jednání Poslanecké sněmovny začalo v 9 hodin 25minutovou pauzou koalice, nic proti tomu. My jsme následně na grémiu předsedy Poslanecké sněmovny navrhli postup, který umožňoval, aby tato schůze Poslanecké sněmovny mohla řádně pokračovat včetně projednání bodu č. 108. Navrhl jsem postup, který umožňoval, aby se nemusely dnes vyřazovat všechny body, v zásadě všechna klíčová první, druhá a třetí čtení, z programu schůze, abychom nemuseli přecházet na nějaký mimořádný režim, kdy vládní koalice vybere své priority, samozřejmě disponuje potřebným počtem podpisů, svolá mimořádnou schůzi. Opozice zjistí, že její priority které jsou nyní zařazeny v programu řádné schůze, nebudou například na takovém podpisovém archu, který předloží koaliční poslanci - takže co bude následovat dál? Má přijít opoziční návrh na svolání mimořádné schůze s dalšími sněmovními tisky? Máme naprosto stejné právo jako vy, dámy a pánové z vládní koalice, aby předložené legislativní návrhy zákonů, pokud splňují podmínky dané jednacím řádem a také příslušné lhůty, tedy 30denní lhůtu na stanovisko vlády a poté rozdání v Poslanecké sněmovně, byly řádně projednány. Od toho funguje normální řádná schůze Poslanecké sněmovny, která se svolává podle harmonogramu schvalovaného zástupci všech politických stran v organizačním výboru, a nyní se nacházíme v takovém režimu harmonogramu, kdy má probíhat tento a příští týden jako rezerva řádná schůze Poslanecké sněmovny.

Nevidíme sebemenší důvod, proč by měly být vyřazovány body, které navrhuje kolega Tluchoř. Koalice dobře ví, že kdyby nepředřazovala opakovaně bod 108 před jednání o jiných návrzích zákonů, mohli jsme mít za sebou projednány desítky bodů této schůze. Uznávám, vedli bychom korektní střet formou hlasování o jednotlivých legislativních předlohách, ale mohli jsme se posunout o značný kus dopředu. Místo toho zvolila vládní koalice válcovací metodu. Místo toho vládní koalice dnes nevyslyšela vstřícné gesto opozice.

Já musím ocenit korektně to, že na jednání grémia předsedy Poslanecké sněmovny došlo k tomu, že jsme alespoň začali věcně diskutovat. Trochu vychladly hlavy, alespoň na pár hodin, zdálo se, že situace dopadne dobře a že se podaří najít nějakou kompromisní dohodu, která umožní dokončení řádné schůze Poslanecké sněmovny. Bohužel nakonec k takovéto dohodě nedošlo, nakonec nebyla uzavřena, a tak pan předseda Tluchoř tady navrhl, aby prakticky kromě dvou nebo tří bodů včetně interpelací tato řádná schůze prakticky po projednání dvou bodů skončila.

Já si myslím, že je to škoda, protože na našem programu jsou z pohledu občanů jistě mnohem klíčovější věci, než je struktura výborů Poslanecké sněmovny. Připomenu, že jsou tu zákony, které jsou důležité jak pro vládu, například reforma policie, ale také některé další zákony. Pro opoziční i koaliční poslance například návrh kolegyně Šojdrové a další poslanců a poslankyň, který má řešit otázku regulačních poplatků ve zdravotnictví, zmírnění alespoň, pánbůh zaplať za to, v tom návrhu o děti, ale my si myslíme, že bychom mohli umožnit další projednávání ve zdravotním výboru a ten návrh zákona by samozřejmě mohl ve třetím čtení vypadat úplně jinak. A mohl bych teď takto předčítat další a další předlohy v prvním, druhém a třetím čtení, na které čekají občané České republiky. Čekají na ně rozhodně více než na jednání o tom, zda volby v roce 2006 dopadly jinak než tak, jak si to představujete vy. Nebo jestli dopadly poměrem hlasů 100:100, což odráží také geometrie sněmovních orgánů. Ale k tomu se povede debata v příslušných bodech.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP