(18.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

Možná by mohl zajet i na Vysočinu za Milošem Zemanem. Ten by mu jako nezávislý politik určitě také sdělil své zkušenosti z dob vládnutí, kdy se dokázali politici dohodnout na velkých a mnohdy překvapivých řešeních. Dnes ta vůle chybí. Je snaha sveřepě prosadit za každou cenu jenom to své vlastní řešení. No ale potom samozřejmě dochází k tomu - nějak mi vyschlo v krku. (Řečník pije. V sále je velký hluk.)

Myslím, že dnes už nás těžko co může překvapit. (Na pravé straně sálu se poslanci hlasitě baví a smějí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím kolegy o klid! (Hluk neutichá.)

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Jsem rád, že i pan místopředseda Čunek naslouchá. Doufám, že naslouchá pozorně, protože já myslím, že i jemu záleží na tom, aby opět tady křesťanští demokraté po příštích volbách byli a aby nebyli v roli prosebníčků, kteří budou rádi, že u toho budou. Oni jsou si vědomi toho, že bez nich zatím kromě jednoho období, a to bylo období opoziční spolupráce ODS a sociální demokracie, tenkrát to byla hrozná krize v KDU, protože se hodně vylidnilo různých úřadů, ale už jsou zase šťastní, už tam zase jsou. (Směje se.)

Pane místopředsedo Čunku, ono to nemusí být vždycky úplně pravda. Já jsem se díval na ty preference, a ty vám tedy moc nenahrávají. (Oživení a smích v sále.) Jak tak jezdím po té Moravě, tak poslouchám - no, my jsme volili Čunka, volili jsme ty lidovce, ale s tím Topolánkem my už je volit nebudeme. Ale vás, sociální demokraty, vás volit budeme. (Smích v celém sále.)

No, a v této chvíli je tady osudová otázka a osudové rozhodnutí. Máte možnost změnit dějiny. Zachovejte ústavu a držme rozdělení sil tak, jak to určil národ, jak to určili voliči. Před kým jiným bychom měli být pokorní než před občany a voliči? Co si přáli občané ve volbách? Zkusme se zamyslet. Zkuste popřemýšlet. Podívejte se z okna. Podívejte se v tramvaji, když pojedete - a zaplaťte si jízdenku, protože si myslím, že na to jako poslanci každý z nás máme - zeptejte se lidí v hospodě, až si zajdete na pivo, co si o tomto způsobu vládnutí myslí. A i ve Vsetíně, i Romové říkají: ano, je to dobrá politika, akorát ten Čunek nám to kazí. Ale já myslím, že pan místopředseda už se také poučil, a já věřím tomu, že nepřipustí změnu poměrů v této Poslanecké sněmovně, které určil lid, občané, i ze Vsetína. A má tam hodně příznivců. Oni ho mají rádi, i když je takový, jaký je, a to mě tedy někdy překvapuje, ale je to tak.

No ale - na pana Cyrila Svobodu bych málem zapomněl, ale to si nechám až na příští vystoupení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já bych vás přece jen vedl k věci. Já chápu, že téma je opravdu široké. Jak tady jsem s panem ministrem vnitra, souhlasně podotýkám, že jsem trpělivost sama, ale opravdu - nenapínejte nás více, než je potřeba. Můžete se u toho v klidu napít, a já myslím, že když Poslanecká sněmovna umožní, tak bude klid ve sněmovně, tak, abyste mohl svůj projev dokončit. Jinak podotýkám, že jsou ještě další přihlášení do rozpravy. Já bych rád, aby rozprava byla dovedena do úspěšného závěru.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, pane předsedající, i když jsem nepochopil vaši narážku s ministrem vnitra, ale budiž.

Vrátíme se opět k projednávanému tématu, a tím je přerozdělení míst v rámci jednotlivých výborů. Zatím jsme nedostali, a myslím, že je škoda, že nemáme podklady pro rozhodování, protože v zásadě pokud by došlo k novému přepočítání obsazení výborů a započítají se i dva dnes nezařazení poslanci, v podstatě tři, tak samozřejmě poměr sil bude jiný. Já myslím, že by bylo dobré, kdyby pan předseda Tluchoř, který předkládá tento návrh, předložil takovouto představu, jak to vlastně má spočítané, jak to v jednotlivých výborech bude vypadat, protože bychom se k tomu také rádi vyjádřili. A je škoda, že nám to zatím nepředložil.

Pokud jste přišli, že dám návrh na přerušení, tak ještě chvilku. (Směje se.) Ne že bych s tím nepočítal, ale očekával jsem, že během té doby, která tady proběhla - a je škoda, že naši téměř přátelé ze Strany zelených netrvají na zásadní podmínce, aby se hrálo s čistými, necinknutými kartami. No co vám brání v tom, abyste nám předložili, jak to vlastně bude ve výborech po schválení usnesení, které tady pan Tluchoř navrhuje? My bychom chtěli vědět, jaká je vaše představa o tom, jak se dají upravit výsledky voleb, vůle občanů, která by měla být zohledněna v poměrném zastoupení v rámci Poslanecké sněmovny.

Ostatně, možná by bylo dobré si zavést pravidlo, že přeběhlí poslanci neboli poslanci nezařazení nebudou počítáni do kvót, budou mimo, budou mít vlastní výbor, vlastní komisi, aby byli lépe kontrolovatelní. Nakonec ministr Langer jim už pověsil na paty neustále nějakého bodyguarda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás přeruším a požádám debatující, jestli by mohli když tak ten rozhovor, který je jistě důležitý, s panem předsedou vlády vést jiným způsobem, aby to nenarušovalo řečníka.

Upozorňuji, že jsou ještě řádně přihlášení další kolegové, pane poslanče. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Já věřím, že jsou, a myslím, že jsou natěšení, že tu budou moci ještě dnes vystoupit. Já bych jim nechtěl bránit v tom, aby řekli svůj názor, ale na druhé straně musím říci, že k vystoupení mě vyprovokovaly takové debaty, které se objevily v kuloárech a jsou šířeny i mezi novináři, že se snad sociální demokracie chová jako Sládkovci či republikáni. Proto jsem cítil nutnost zavzpomínat. Já věřím - nechtěl bych zase nějak ublížit panu poslanci Tlustému, ale on určitě tu dobu také pamatuje, myslím si, že i pan ministr Nečas, ale i další, že skutečně v té době se chovala sociální demokracie jednoznačně státotvorně a umožnila tady vládu, ve které nebyli zastoupeni extremisté. Srovnávat v této chvíli sociální demokracii s extremisty považuji za něco, co nemá obdoby. Je určitá míra vnímání světa i politiky, ale je potřeba tuto míru nepřekročit.

Vy máte možnost v tuto chvíli okamžitě začít projednávat zákony. Dokonce ještě máme dvě minuty na to, abychom schválili, že o nich do 21 hodin můžeme hlasovat. Ale vy vyčkáváte a říkáte: sociální demokracie a opozice se unaví, už ji přestane bavit vystupovat a vzpomínat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP