(15.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Oni bohužel jsou dědici těch strašných věcí, které my jsme tady zaseli, a to je celé neštěstí té jejich nešťastné vlády. To hlavní. Abyste si nenamlouvali, že v téhle Sněmovně probíhá nějaká debata, tak vás na to upozorňuji.

Úplně stejné je to v případě paní Vesecké a situace justice. O tom vlastně není také vlastně zájem se s námi bavit. Pokud je to tak, že se tady 99 procentům lidí zdá být situace státního zastupitelství katastrofální, tak ve Sněmovně se o tom mluvit nebude.

Takže nikdo nám žádné argumenty pro to, proč nic nedělat, ani neřekne. Chápete, takže tato situace je charakteristická. Způsob, jakým jsou předkládány tyto výbory a změny ve výborech, je typický pro to, jak se tady ve Sněmovně jedná delší dobu. Nic nového pod sluncem. Tohle je styl vládnutí, který se tady prosadil, a vítězně - prozatím - kráčí Sněmovnou!

Ale dovolte mi, abych se přesto obrátil na pana poslance Tluchoře, který přece jenom to navrhuje, aby nám sdělil, laskavě, to bychom měli přece vědět, co vlastně sledujete. Víte, co tím návrhem sledujete? Chcete nám převolit předsedy, chcete nám je odvolat, tak to řekněte! Chápete? Abychom to věděli. Ale nemyslete si, oni se podle mě nějak moc neleknou, ale bylo by fér to říct! Možná že si myslíte, že se začnou jinak chovat. Pan poslanec David Rath možná přestane vystupovat, když to řeknete, řekne si, sakra, možná že se ještě zachráním, když ztichnu. Ale zkuste to, tak mu to řekněte, jestli pan poslanec Rath, aspoň se o to pokuste! Takže riskněte to s námi, zkuste sdělit, co máte za lubem, a navažte tedy ten rozhovor, možná první v této Sněmovně, kterým bychom si skutečně vyjasnili, o co v tomto návrhu jde. Bude to veliký posun. Pak se možná rozproudí i debata o radaru, o paní Vesecké a podobně. Takže nebojte se, vzhůru do toho! Debatujte s námi! (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dalším přihlášeným je pan poslanec Zdeněk Škromach, poté pan poslanec Paroubek. Pane poslanče Škromachu, máte slovo. Dáváte přednost svému předsedovi. Pane poslanče Paroubku, v tom případě máte slovo vy.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já nemám před čím se zachraňovat. Abych tady odpověděl na anonymní hlas zprava.

Dámy a pánové, já to řeknu krátce, protože myslím, že tady celá řada argumentů byla řečena v různých vstupech. Já musím říci, že k mému bolestnému překvapení se náš hlavní soupeř - já zdůrazňuji hlavní soupeř, nikoliv nepřítel - Občanská demokratická strana chová jako strana s totalitními rysy. Je to smutné, ale když chceme debatovat o nějakém problému, společenském problému, který se objeví, a je to paní Vesecká nebo cokoli jiného, tak v Poslanecké sněmovně o tom není možné debatovat. Když se to Občanské demokratické straně hodí, nedodržuje žádné dohody. To myslím, že je to nejvážnější. Zkrátka žádná dohoda, ani ta, která byla učiněna před rokem a tři čtvrtě, není tak svatá, aby nemohla být záhy opuštěna. To je nesmírně nebezpečný rys v politické kultuře této země. A dámy a pánové z Občanské demokratické strany, vy se nemůžete divit naší rezervovanosti, pokud jde o naši opatrnost v jednání s vámi prakticky v jakékoli otázce, protože když jednáme, tak slyšíme, co všechno jsme vlastně dojednali, co už bylo před dojednáním, s čím jsme vlastně souhlasili, i když to není pravda. Úskoky a podrazy jsou vaším normálním nástrojem práce. Co se před časem dohodlo, neplatí.

My jsme se chovali velmi slušně po celou dobu vaší vlády, kterou v zásadě považujeme za legální, ale nelegitimní. A to přesto, že Občanská demokratická strana udělala podraz těsně před volbami s tzv. Kubiceho zprávou, kdy do voleb zasáhla v podstatě policejní složka. Občanská demokratická strana udělala další podraz s našimi bývalými poslanci. My jsme přesto nepřešli na nulovou toleranci v Poslanecké sněmovně. Já jsem si samozřejmě povšiml, jak jeden z ministrů této vlády hovořil o tom, že my jsme přešli na něco horšího. My v 80 procentech věcí, které zde předkládáte, hlasujeme s vámi, protože prostě víme, že zájem této země je hledat společnou řeč. Vy jste to nikdy neocenili, vy jste to vždycky považovali za slabost. To je prostě ve vašich politických genech. Vy za to ani nemůžete. My jsme vypárovávali i ministry, a to i ty, kteří se plánovitě vyhýbali interpelacím. My jsme zkrátka byli slušní. Vy jste to považovali za hloupost a slabost.

Co je tedy podstatou této věci, jak ji předložil prostřednictvím předsedajícího předseda poslaneckého klubu ODS pan Tluchoř. Oslabit kontrolní funkci Sněmovny. Zglajchšaltovat parlamentarismus. Oslabit pozici opozice v Poslanecké sněmovně. A za další, dokončit revizi výsledků voleb započatou akvizicí poslanců Melčáka a Pohanky.

Dámy a pánové, i to dnešní jednání ukazuje to dvacetkrát opakované hlasování, že tuto vládu drží jen síly setrvačnosti, a nejvěrněji pak poslanci Melčák a Pohanka. A to, že si někteří vládní poslanci, vládní představitelé nedokáží zatím představit, co nastane po pádu této vlády. Předkladatel, a to je příznačné, se vůbec neobtěžoval, aby něco zdůvodňoval. To je prostě v parlamentní demokracii nemožné. Já bych doporučil každému z vás se občas podívat třeba na Sky One nebo na BBC na zasedání britského parlamentu. Přece neexistuje, aby někdo předložil britské Dolní sněmovně návrh, který není odůvodněný. Tento návrh není odůvodněný. Mocenský apetit, který z toho kouká, není odůvodněný. Většinu, byť pochybnou pro tento návrh, zřejmě o jeden hlas, možná má.

Dámy a pánové, sociální demokracie je strana s dlouhou historií. Zažila mnohé. Je to strana, pro kterou zájem republiky byl vždy více než zájem vlastní, stranický. To jsem nevymyslel já, to je parafráze slov Tomáše Garrigua Masaryka. Projevili jsme velkorysost, ale dámy a pánové, máme dobrou paměť a budeme mít dobrou paměť. Jak se chováte vy k nám nyní, budeme nuceni se podobně chovat k vám. (Chabý potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní pan poslanec Zdeněk Škromach. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, paní předsedající. Vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, odpusťte, že budu trochu delší, ale myslím si, že tohle téma si to skutečně zaslouží a možná, když by zase nějací novináři či podobně šířili, že Škromach snad něco vypil, když mluvil, tak ano, je to tady aloe a stejně jako v jiných dnech a vždycky. To je pro pana Kalouska, který tady šířil některé informace, které nebyly pravdivé, a myslím si, že by bylo docela dobré, kdybychom tady v předsálí zřídili stánek na dýchání a každý poslanec, když projde kolem, tak by mohl fouknout. Bylo by to určitě zajímavé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP