(15.20 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Předpokládám, že proběhne kontrola výsledku hlasování. - Vše je v pořádku.

 

Nyní tedy můžeme přistoupit hlasování o návrhu pana poslance Vidíma, tedy o předřazení bodu 108 před pevně zařazené body, tedy zařazení bodu 108 jako prvního bodu dnešního odpoledne.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 124. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 197 poslankyň a poslanců pro návrh 98, proti 96. Návrh nebyl přijat.

 

Předpokládám, že opět proběhne kontrola výsledku hlasování.

Pan poslanec Josef Ježek. Prosím, pane poslanče. (V sále je velký neklid.)

 

Poslanec Josef Ježek: Já se musím, vážená paní místopředsedkyně, omluvit, ale mé hlasování proběhlo tak, že přestože jsem hlasoval pro, tak mám údajně na sjetině křížek, takže se musím omluvit a zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Zpochybňujete hlasování. O této námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 125, které tímto zahajuji. Táži se vás, kdo souhlasí s takto vznesenou námitkou. Kdo je proti této námitce? Děkuji.

Z přítomných 197 pro námitku 105, proti 43.

 

Pane poslanče Vanoušku.

 

Poslanec Pavel Vanoušek: Děkuji. Paní předsedající, já se domnívám, že pan poslanec Ježek přišel pozdě k hlasování. (Neklid v sále.) Já jsem ho sledoval a bylo to tak, že dobíhal a nestihl hlasování. Prosím, berte toto konstatování vážně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Námitka byla uznána v předchozím hlasování. Pane poslanče Plevo. Námitka byla uznána svobodnou vůli Sněmovny. Budeme tedy opakovat hlasování o předřazení bodu 108, hlasování o návrhu pana poslance Vidíma.

Na žádost vás odhlásím. Požádám vás o opětovnou registraci. Počet přihlášených se již ustálil.

 

Můžeme tedy opakovat hlasování o návrhu poslance Vidíma, tedy o předřazení bodu 108 před pevně zařazené body.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 126. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 197 poslankyň a poslanců pro návrh 99, proti 96. Návrh byl přijat.

 

Přeje si, prosím, někdo provést kontrolu výsledku hlasování. Ano. (Probíhá kontrola výsledku hlasování.) Vše je v pořádku. Tedy bod 108 byl zařazen jako první bod dnešního odpoledne.

 

Je zde však ještě procedurální návrh pana poslance Davida Ratha, který jakkoliv se v této situaci jeví více či méně logický, z mého pohledu je hlasovatelný, tedy návrh na vyřazení tohoto bodu samozřejmě s tím souvisejícím hlasováním opět o zvláštních důvodech. Nesouhlasí-li někdo s mým postupem, může vznést proti tomuto postupu námitku. Nebude-li tomu tak, dám hlasovat nejprve o uvážení o zvláštních důvodech a posléze o návrhu pana poslance Ratha na vyřazení bodu 108 z programu. Žádnou námitku proti tomuto postupu nevidím.

 

Zahájíme tedy hlasování s pořadovým číslem 127, ve kterém rozhodneme, že se jedná o zvláštní případ v souladu s usnesením 755 Poslanecké sněmovny. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 197 poslankyň a poslanců pro 93, proti 89. Tento návrh nebyl přijat.

 

Přeje si, prosím, někdo provést kontrolu výsledku hlasování? Není tomu tak. Procedurální návrh pana poslance Ratha je tedy nehlasovatelný, neb Sněmovna neuznala zvláště odůvodněný případ.

 

Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě k bodu

 

108.
Návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny č. 14 ze dne 15. srpna 2006

 

Respektive v přerušeném projednávání bodu 108. Tento bod byl přerušen před zahájením všeobecné rozpravy. Prosím pana poslance Petra Tluchoře, aby zaujal své místo u stolku zpravodajů.

Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Pane poslanče Hašku.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, nechtěně v rámci procedury už jsme byli svědky de facto rozpravy před ukončením poledního jednání Poslanecké sněmovny a také při odůvodnění procedurálních návrhů, které padaly teď na začátku odpolední části schůze. Přesto mi dovolte, abych opravdu stručně shrnul základní fakta a stanovisko, které k tomuto návrhu předloženému kolegou Tluchořem a poslaneckým klubem Občanské demokratické strany má poslanecký klub České strany sociálně demokratické.

Vzkaz číslo 1 pro občany České republiky, který vyplývá z tohoto návrhu, je, že je úplně jedno, jak volíte v řádných parlamentních volbách. Vládní koalice se rozhodla v polovině volebního období, že hřiště, které bylo vymezeno pomyslným volebním výsledkem, změní svoje kontury. Zkrátka, v polovině hry, dámy a pánové, prohráváte, alespoň prohráváte u české veřejnosti, nelíbí se vám to, tomu rozumím, a tak se chcete dostat k lepšímu výsledku, bohužel prostřednictvím nefér metody spočívající v tom, že měníte hřiště.

Chtěl bych připomenout, že po parlamentních volbách v roce 2006 trvalo dlouhých dva a půl měsíce, než došlo k dohodě o geometrii sněmovních orgánů. Dohodu učinilo všech pět politických subjektů, jejichž zástupci byli zvoleni sem do Poslanecké sněmovny. Byl dohodnut jak počet výborů, tak počet členů v jednotlivých výborech Poslanecké sněmovny. Vládní koalice říká, že důvodem pro změnu ve sněmovní geometrii je to, že vládu prakticky začali podporovat také poslanci, kteří byli zvoleni na kandidátkách jiných politických subjektů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP