(11.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou připomínkou již ohlášený s přednostním právem pan předseda klubu KSČM, poté ještě jedna faktická připomínka Jiřího Paroubka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, tato slovní ekvilibristika mi připadá poněkud podivná. Jedno je jisté - musíme si všichni uvědomit, a na to právě upozorňuji, že jak smlouvu s občany, tak tento veřejný příslib bez ohledu na funkci, na momentální postavení, dal jeden člověk, a to je Mirek Topolánek. Mirek Topolánek nesplnil při vyjednávání koaliční smlouvy smlouvu s občany, koaliční smlouva byla bližší než smlouva s občany. V nějaké další fázi možná nesplní ani tento generální slib, protože třeba - já na rozdíl od pana Čunka prostě Mirku Topolánkovi po těchto zkušenostech nemůžu úplně věřit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní ještě jedna faktická připomínka pana Jiřího Paroubka a poté řádně přihlášený David Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Pane předsedo vlády, já opravdu nevím, jestli jsem byl vtipný. Já bych spíš řekl, že to je smutné, že jsem to tady musel říct, že předseda vlády veřejně řekne, že tehdy před volbami byl jenom předsedou ODS, takže on to mohl říct.

A pokud jde o vaše sliby. Já, protože jsem se minulý týden připravoval na programovou konferenci sociální demokracie, tak jsem se na ty vaše sliby dopodrobna díval. Pokud jde o poplatky ve zdravotnictví, žádná z koaličních stran s výjimkou lidovců je neměla ve svém programu. Lidovci je měli sociálně podmíněné. Všichni jste se na tom v naprostém klidu dohodli, oklamali jste voliče - jedna, druhá i třetí strana! (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní řádně přihlášený poslanec David Rath, připraví se pan poslanec Zdeněk Jičínský. Pane předkladateli, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, přestože tady zazněl veřejný příslib Mirka Topolánka, že vláda, potažmo ani žádný člen vlády nepřevede fakultní nemocnice na akciové společnosti, tak jsem neslyšel to B. A teď si odmyslím, jestli tomu věřím, nebo nevěřím, protože si myslím, že Mirek Topolánek je synonymem nedůvěryhodnosti v České republice, ale budiž, takže i když tomu nevěřím, tak tady nezaznělo to B a tím B je, proč tedy ministr Julínek uložil ředitelům fakultních nemocnic nejprve připravit transformaci těchto nemocnic podle zákona o velké privatizaci a nyní nově jim uložil do podzimu tohoto roku jejich transformaci na akciové společnosti podle zákona č. 219, tedy zákona o majetku České republiky. To je realita a já bych tady chtěl slyšet od Mirka Topolánka, jestli nařídí svému ministru zdravotnictví, aby rozeslal ředitelům fakultních nemocnic jasný příkaz, že ty předchozí příkazy ruší a že nic tito ředitelé připravovat nemají. A pokud ho ministr neposlechne, což nemusí, premiér není ředitel a ministr není náměstek, a pokud ministr Julínek neposlechne, zda ho odvolá, protože samozřejmě jediná možnost, jak donutit ministra, aby poslechl, je ho odvolat. Čili to by tady mělo zaznít, ne nějaké sliby. Naslibovat se dá cokoli. A všichni si vzpomeneme na známé heslo, kterého se předseda ODS drží, tedy - sliby se slibují, blázni se radují. Já bych byl nerad v této pozici radujícího se blázna, ale rád bych tady jasně slyšel, do kdy ministru zdravotnictví tento příkaz dá, do kdy ho ministr zdravotnictví splní, abychom jako členové Sněmovny mohli zkontrolovat, zda se něco jiného neříká na veřejnosti, a ve skutečnosti ředitelé a aparáty fakultních nemocnic dál budou mít úkol pracovat na transformaci na akciové společnosti a v nějaký vhodný okamžik se to pak třeba ze dne na den provede.

Já znova upozorňuji, že podle zákona č. 219 k tomu není ani potřeba souhlas vlády. Dámy a pánové, to může udělat ministr zdravotnictví ve své vlastní kompetenci a ve své vlastní působnosti. Čili tady v podstatě jsou hezké různé sliby a závazky, ale dá se tato věc připravit a ve vhodný okamžik pak klidně ze dne na den provést. To nebezpečí zde je.

Teď k tomu, co tady říkal pan kolega Boris Šťastný. No, já myslím, že bychom neměli být takto neféroví, a snad pan kolega Šťastný není tak neférový a omlouvá ho pouze neznalost; protože, jak se říká, neznalost hříchu nečiní, budu to brát spíše jako neznalost než jako zlý úmysl.

Sociální demokracie, ale i David Rath jako osoba i David Rath jako bývalý prezident České lékařské komory vždycky zastával pozici, že ve zdravotnictví je potřeba mít pluralitu vlastnických vztahů. My jsme vždycky říkali - a podívejte se prosím do našich programů a do našich prohlášení - že ambulantní zdravotnická zařízení mají být v rukou soukromých lékařů, ideálně v rukou jednotlivých soukromých lékařů nebo jejich malých korporací. Nejsme nadšeni z žádných velkých řetězců nebo něčeho takového. Současně jsme říkali, že ano, stejně jako v západní Evropě, stejně jako třeba v řadě dalších vyspělých zemí, nechť existují nemocnice jako veřejnoprávní nemocnice, to znamená jejich základní síť, základní kostra, pane kolego Šťastný prostřednictvím předsedajícího, a já bych byl rád, kdybyste si všechny tyto mé výroky a dalších, řekněme, odborníků na zdravotnictví ze sociální demokracie vytáhl, protože zjistíte, že jsou roky neměnné, a pak jsme říkali, že je dobře, aby tato základní síť, základní jistota pro každého pacienta, protože každý občan by měl mít svoji jistotu, svoji veřejnou neziskovou nemocnici, tak samozřejmě nechť existuje doplnění klidně soukromých nemocnic, městských, církevních - to už je nám celkem jedno. To je ta pluralita, pane kolego Šťastný prostřednictvím předsedajícího.

Co chce ODS? Tak trochu po bolševicku podle mého soudu všechno zglajchšaltovat. Všechny nemocnice - akciové společnosti. V první fázi se bude říkat: akciové společnosti vlastně nejsou privatizace. To říkal váš místopředseda ODS Petr Bendl. Vždyť si vytáhněte jeho slova před minulými volbami do krajů. Váš místopředseda Petr Bendl tehdy na naši námitku, kdy jsme říkali: vy tím, že převádíte nemocnice na akciové společnosti, připravujete jejich privatizaci jako první krok, tak tehdy dokonce do médií říkal, že zvažuje podání trestního oznámení za šíření poplašné zprávy, dámy a pánové. Co se stalo? Sešel se rok s rokem, první krok - převod nemocnic na akciové společnosti, druhý krok - jedenáct z nich je už prodáno do soukromých rukou. Tečka. To byla teda zvláštně poplašná zpráva! To spíš byla jasná předpověď. Ale vy strašně rádi zapomínáte na to, co se vám nehodí. Já to chápu, v politice se to tak dělá, že se zdůrazňuje to, co se nám momentálně hodí, a potlačuje to, co se nám nehodí. Ale vy to děláte skutečně hodně okatě a hodně naivně.

Znova se vracím k tomu, že by v podstatě bylo dobře, abychom vzájemně znali své programy, aby nás ODS neustále neobviňovala z toho nebo pan ministr Julínek se nepohoršoval nad tím, že David Rath je soukromý ambulantní lékař a má soukromou ambulanci, protože to není ani v rozporu s tím, co si David Rath myslí, ani s tím, jaký je program sociální demokracie a jak si představuje sociální demokracie zdravotnictví. Mimochodem, nevím, co je na tom špatného, dělat ještě k politické činnosti práci lékaře. Že pan ministr Julínek ji pověsil na hřebík, je jeho problém, ale já na tom nespatřuji nic špatného. Naopak je dobře mít kontakt s realitou, kontakt s pacienty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP